Yeni dünyada yapay zeka metaforu ve yapay zekanın çalışan performansına etkisi
The metaphor of artificial intelligence in the new world and its impact on employee performance
- Tez No: 814857
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT AK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, Management Information Systems
- Anahtar Kelimeler: Yapay Zeka, Algı, Çalışan Performansı, Artificial Intelligence, Perception, Employee Performance
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Amaç: Bu çalışma ile; yeni dünyada“Yapay Zeka”kavramına ve bu kavramın teorik çerçevesine dair detaylı bir bilgi sunmak ve yapay zeka algısının çalışan performansına etkisini tespit etmek amaçlanmaktadır. Dizayn/metodoloji/yaklaşım: Araştırmada veri kaynağı olarak nicel araştırma analiz yöntemi kapsamında birincil veri kaynakları kullanılmaktadır. Türkiye'de bir ilde bankacılık sektöründe görev yapan çalışanlardan anket tekniği kullanılarak veriler toplanmıştır. Anket formlarının dağıtımında kartopu örneklem metodu tercih edilmiştir. Araştırmada kullanılan anket formunda iki adet ölçeğe yer verilmiştir. Çalışma; nicel, ampirik bir araştırmadır. Bulgular: Araştırma sonuçları, yapay zeka algısının çalışan performansını pozitif yönde etkilediğini desteklemiştir. Araştırma Kısıtları/Sınırlılıkları: Çalışmada, araştırmaya katılım gösteren kişilerin yapay zeka algılamaları ile performans düzeylerinin, kişilerin yaşına, cinsiyetine, pozisyonuna, öğrenim durumuna göre değişiklik gösterebileceği ön kabul olarak ele alınmaktadır. Araştırmaya katılım gösteren kişilerin, uygulanan ölçek maddelerine samimi ve gerçek görüşlerini içeren cevaplar verecekleri varsayılarak, anket formundaki maddeleri aynı şekilde anlayacakları ve uygulamaya ilişkin gerçek durumu yansıtan bilgi verecekleri kabul edilmektedir. Çalışmada; ortaya konması amaçlanan yapay zeka algısı ile performans arasındaki ilişkinin tespit edilmesinde, sadece bir sektördeki çalışanların, araştırmaya dahil edilmesi çalışmanın sınırlılığını oluşturmaktadır. Orijinallik/değer: Çalışmanın, yaşamın birçok alanında yer almaya başlayan yapay zekanın, çalışan performansını hangi yönde etkileyeceğini incelemesi bakımından literatürde oldukça önemli bir yer tutacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: With this study; In the new world, it is aimed to provide detailed information about the concept of“Artificial Intelligence”and the theoretical framework of this concept and to determine the effect of artificial intelligence on employee performance. Design/methodology/approach: Primary data sources are used within the scope of quantitative research analysis method as data source in the research. Data were collected from employees working in the banking sector in a city in Turkey using the survey technique. Snowball sampling method was preferred in the distribution of the questionnaire forms. Two scales were included in the questionnaire form used in the research. Study; It is a quantitative, empirical research. Findings: The results of the research supported that the perception of artificial intelligence positively affects employee performance. Research Limitations/Limitations: In the study, it is considered as a preliminary assumption that the artificial intelligence perceptions and performance levels of the people participating in the research may vary according to the age, gender, position and educational status of the individuals. It is assumed that the people participating in the research will understand the items in the questionnaire in the same way and will provide information reflecting the real situation regarding the application, assuming that they will give sincere and true answers to the applied scale items. In the study; In determining the relationship between artificial intelligence perception and performance, which is aimed to be revealed, the inclusion of employees in only one sector in the research constitutes the limitation of the study. Originality/value: It is thought that the study will have a very important place in the literature in terms of examining how artificial intelligence, which has started to take place in many areas of life, will affect employee performance.