Amortisman kavramının Vergi Usul Kanunu ile Türkiye muhasebe ve finansal raporlama standartları çerçevesinde değerlendirilmesi
Evaluation of the concept of depreciation within the framework of Tax Procedure Law and Turkish accounting and financial reporting standards
- Tez No: 891993
- Danışmanlar: PROF. DR. SEÇKİN GÖNEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Amortisman, Maddi Duran Varlıklar, Maddi Olmayan Duran Varlıklar, Özel Tükenmeye Tabi Varlıklar, Vergi Usul Kanunu, Türkiye Muhasebe Standartları. Türkiye Finansal Raporlama Standartları, Depreciation, Tangible Fixed Assets, Intangible Fixed Assets, Assets Subject to Special Depreciation, Tax Procedural Law, Turkish Accounting Standards. Turkish Financial Reporting Standards
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Amortisman Kavramının Vergi Usul Kanunu İle Türkiye Muhasebe Ve Finansal Raporlama Standartları Çerçevesinde Değerlendirilmesi Gülistan ACAR Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Muhasebe Programı Muhasebe, işletmelerin uzun vadeli sürdürülebilirliği için kritik bir öneme sahiptir. İşletmelerin güvenilir ve doğru finansal bilgi sunabilmesi, yalnızca etkili bir muhasebe sistemi ile mümkün olmaktadır. Bu bağlamda, muhasebe uygulamalarında kullanılan çeşitli yöntemler, doğru ve tutarlı bilgi sağlamada önemli rol oynar. Ancak, muhasebe yöntemlerindeki farklılıklar, işletmelerin güçlü ve etkili bir muhasebe düzenine sahip olmalarını zorlaştırabilir. Hem uluslararası düzeyde hem de Türkiye'de, muhasebe standartlarının belirlenmesi ve uyum sağlanması için birçok çaba sarf edilmiştir. Bu çabalar, yasal farklılıkların giderilmesi ve ortak muhasebe standartlarının uygulanabilirliğini sağlamak amacıyla yürütülmüştür. Bu çalışmanın amacı, amortismana tabi varlıkların Vergi Usul Kanunu(VUK) ile Türkiye Muhasebe Standartları(TMS) ve Finansal Raporlama Standartları(TFRS) çerçevesinde nasıl ele alındığını detaylı bir şekilde incelemektir. Çalışma, amortisman hesaplama yöntemlerinin her iki düzenleme altında nasıl uygulandığını, benzerlikleri ve farklılıkları ortaya koymayı hedefler. Araştırma kapsamında, VUK ve TMS/TFRS'nin amortisman işlemleri üzerindeki düzenlemeleri detaylı bir biçimde açıklanmıştır. Özellikle, Her iki düzenlemenin amortisman yöntemleri üzerindeki etkileri, işletmeler açısından detaylı bir şekilde değerlendirilmiştir. Bu değerlendirme, her düzenlemenin amortisman hesaplama yöntemleri üzerindeki farklı yaklaşımlarını ve bu yaklaşımların işletmelerin mali tablo ve finansal raporlamalarına nasıl yansıdığını kapsamlı bir biçimde incelemektedir. Sonuç olarak, işletmelerin muhasebe uygulamalarında karşılaştığı zorluklar, amortisman hesaplamalarındaki farklılıklar ve standartların uygulanabilirliği konularında kapsamlı bir değerlendirme yapılmıştır. Bu çalışmanın bulguları, muhasebe standartlarının uyumlaştırılması sürecinde karşılaşılan engelleri ve çözüm önerilerini ortaya koyarak, daha tutarlı ve etkili muhasebe uygulamalarının geliştirilmesine katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis Evaluation of the Concept of Depreciation within the Framework of Tax Procedure Law and Turkish Accounting and Financial Reporting Standards Gülistan ACAR Dokuz Eylül University Graduate School of Social Sciences Department of İşletme Program Accounting Accounting is critical for the long-term sustainability of businesses. The ability of businesses to provide reliable and accurate financial information is only possible with an effective accounting system. In this context, various methods used in accounting practices play an important role in providing accurate and consistent information. However, differences in accounting methods can make it difficult for businesses to have a strong and effective accounting system. Both internationally and in Turkey, many efforts have been made to set and harmonize accounting standards. These efforts have been made to eliminate legal differences and to ensure the applicability of common accounting standards. The purpose of this study is to examine in detail how depreciable assets are treated under the Tax Procedural Law (TPL) and Turkish Accounting Standards (TAS) and Financial Reporting Standards (TFRS). The study aims to reveal how depreciation calculation methods are applied under both regulations, similarities and differences. Within the scope of the research, the regulations of TPL and TAS/TFRS on depreciation transactions are explained in detail. In particular, the effects of both regulations on depreciation methods have been evaluated in detail in terms of enterprises. This evaluation comprehensively examines the different approaches of each regulation on depreciation calculation methods and how these approaches are reflected in the financial statements and financial reporting of enterprises. As a result, a comprehensive assessment was made on the difficulties faced by enterprises in accounting practices, differences in depreciation calculations and the applicability of standards. The findings of this study aim to contribute to the development of more consistent and effective accounting practices by revealing the obstacles and solutions encountered in the process of harmonization of accounting standards.