Tinnitus şiddetinin, tinnitus handikap envanteri ve kısa semptom envanteri ile karşılaştırılması
Comparison of tinnitus severity with tinnitus handicap inventory and brief symptom inventory
- Tez No: 814865
- Danışmanlar: PROF. DR. BAHAR ÇOLPAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Tinnitus, kısa semptom envanteri, tinnitus handikap envanteri, Tinnitus, brief symptom inventory, tinnitus handicap inventory
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı subjektif tinnituslu hastalarda Tinnitus Handikap Envanteri (THE) ve Kısa Semptom Envanteri (KSE)'nden faydalanılarak, tinnitusun hastanın yaşamını ne şekilde ve hangi derecede etkilediğini, bu anket puanlarının ve alt başlıklarının tinnitus şiddeti ile tinnitus frekansı arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Yöntem: Çalışmamızda, 01.08.2021-01.08.2022 tarihleri arasında, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları polikliniğine, en az 3 ay süren, tek taraflı/çift taraflı, pulsatil olmayan tinnitus yakınması ile başvuran, 18-65 yaş arası olgular incelendi. Kulak burun boğaz polikliniğinde muayene edilen hastaların otoskopik bakıları, odyometrik incelemeleri ve gerekli görülen vakaların kranial görüntülemeleri yapıldı ve kan tetkikleri istendi. Hastalarla görüşme yapılarak ayrıntılı anamnezleri alındı. Subjektif tinnitus hastalarına tinnitus süresi ve tarafı sorularak odyometrik incelemeler ile tinnitus frekansı ve şiddeti belirlendi. Ardından Tinnitus Handikap Envanteri ve Kısa Semptom Envanteri ölçekleri uygulandı. Bulgular: Çalışma neticesinde elde edilen verilere göre THE puanı ile yaş, cinsiyet, tinnitus süresi, tinnitus lokalizasyonu ve tinnitusun psikoakustik özellikleri arasında anlamlı bir farklılığın olmadığı görülmüştür. KSE alt başlıklarının değerleri yaş, cinsiyet, tinnitus süresi ve tinnitus lokalizasyonu ile karşılaştırıldığında sadece somatizasyon alt başlığının erkek cinsiyette anlamlı bir farklılık gösterdiği görülmüştür. KSE alt başlıklarının tinnitusun psikoakustik özellikleriyle yapılan karşılaştırılmasında ise anksiyete, somatizasyon ve olumsuz benlik alt başlıklarının sağ kulaktaki tinnitus şiddetleri ile anlamlı bir farklılık oluştururken, sol kulaktaki tinnitus şiddetleri ile anlamlı bir farklılık oluşturmadığı görülmüştür. Aynı şekilde anksiyete, somatizasyon ve olumsuz benlik alt başlıkları ile her iki kulaktaki tinnitusun frekans değerleri arasında anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Ayrıca THE ile KSE alt başlıklarının değerleri karşılaştırıldığında THE puanı arttıkça KSE alt başlıklarında anlamlı farklılıklar oluştuğu gözlenmiştir. Sonuç: Çalışmamız her iki anketin tinnitus hastalarının sosyodemografik özellikleriyle, tinnitusun karakteristik ve psikoakustik özellikleriyle olan ilişkisini ortaya koymaktadır. Tinnitusun değerlendirilirken hastaların ruhsal özelliklerinin de göz önünde bulundurulması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of our study is to investigate to how extent tinnitus affects the patient's life. Tinnitus Handicap Inventory (THI) and Brief Symptom Inventory (BSI) were used for this purpose. In addition, it was aimed to reveal the relationship between tinnitus severity and tinnitus frequency of these survey scores and subscales. Methods: In our study, cases aged 18-65 years, who applied to otolaryngology outpatient clinic of Selcuk University Medical Faculty Hospital between 01.08.2021 and 01.08.2022 with the complaint of unilateral/bilateral non-pulsatile tinnitus lasting at least 3 months, were examined. Otoscopic examinations, audiometric examinations and cranial imaging of the patients who were examined in the otorhinolaryngology outpatient clinic were performed and blood tests were requested. Detailed anamnesis was obtained by interviewing the patients. Subjective tinnitus patients were asked about the duration and side of the tinnitus, and then the frequency and severity of tinnitus were determined by audiometric examinations. Then, Tinnitus Handicap Inventory and Brief Symptom Inventory scales were applied. Results: According to the data obtained, it was seen that there was no significant difference between THI score and age, gender, tinnitus duration, tinnitus localization and psychoacoustic characteristics of tinnitus. When the values of BSI subscales were compared with age, gender, tinnitus duration and tinnitus localization, only somatization subscale showed a significant difference in male gender. In the comparison of the BSI subscales with the psychoacoustic features of tinnitus, it was observed that while anxiety, somatization and negative self subscales created a significant difference with the tinnitus severity in the right ear, they did not make a significant difference with the tinnitus severity in the left ear. Similarly, it was observed that there was a significant difference between the subscales of anxiety, somatization and negative self and the frequency values of tinnitus in both ears. In addition, when the values of THI and BSI subscales were compared, it was observed that there were significant differences in the BSI subscales as the THI score increased. Conclusion: Our study reveals the relationship of both questionnaires with the sociodemographic characteristics of the patients and the characteristic and psychoacoustic features of tinnitus. It shows that the psychological characteristics of the patients should also be taken into consideration when evaluating tinnitus.