Kronik subjektif tinnituslu hastalarda tinnitus şiddetinin cinsellik, intihar düşüncesi ve yaşam doyumu ile ilişkisi
The relationship between tinnitus severity and sexuality, suicidal ideation and life satisfaction in patients with chronic subjective tinnitus
- Tez No: 873704
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM PUŞUROĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: tinnitus, psikopatoloji, intihar, yaşam doyumu, cinsel doyum, tinnitus, psychopathology, suicide, life satisfaction, sexual satisfaction
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Tinnitus, herhangi uyaran olmaksızın kulakta duyulan çınlama, uğultu gibi seslerin duyulmasıdır. Yapılan çalışmalar erişkinlerde %14 oranında tinnitus olduğunu, dünya üzerinde de ortalama 740 milyon kadar insanın tinnitustan yakındığını ortaya koymaktadır. Tinnitus, organik nedenlere bağlı olduğunda, sebebine yönelik tedavisi sağlanabilir. Ancak çoğu zaman yaşa bağlı dejenerasyon, yüksek sese maruziyet ve genetik gibi nedenlerle ortaya çıkmakta ve sağaltımı sağlanamamaktadır. Tinnitus şikayet edilen süreye, sesin uygun gereçlerle hekim tarafından duyulup duyulmamasına ve kaynaklandığı yere göre sınıflandırılabilir. Kronik subjektif tinnitus tanımı, tinnitusun 6 aydan uzun süreli olduğunu ve mevcut tinnitusun hasta dışında kimse tarafından duyulamadığını ifade eden bir tanımlamadır. 6 ayı aşkın süredir şikayeti olan, bununla ilgili birçok branşa başvurmuş ve yanıt alamamış olan hastalar üzerinde yapılan geçmiş çalışmalarda depresyon, anksiyete bozuklukları, uyku bozuklukları, somatizasyon ve aleksitimi değerlerinin anlamlı derecede yüksek olduğu ortaya konmuştur. Bu çalışmanın amacı, bu kronik ve yorucu semptomun şiddet artışının yaşam doyumu, cinsel doyum üzerine etkisini ve nihayetinde intihar düşüncesinde artışa neden olup olmadığının incelenmesidir. Çalışmada ayrıca kontrol grubu alınarak tinnitus şikayeti olan ve olmayan bireylerin kıyaslanması sağlanmıştır. Yöntem: KBB (Kulak Burun Boğaz Hastalıkları) polikliniğinden yönlendirilen, 6 aydan uzun süredir tek veya çift taraflı kulak çınlamasından yakınan, 18-65 yaş aralığında bulunan ve KBB polikliniği tarafından muayenesi sağlanarak organik nedenlerin dışlandığı hastalar tarafımızca görüşmeye alınmıştır. Hastalara çalışma hakkında bilgi verilmiş ve dahil olmayı kabul edenlerden ayrıntılı aydınlatılmış onam formu imzaları alınmıştır. Çalışmaya katılmak istemeyenler, alkol- madde kullanım bozukluğu olanlar, son iki yıl içerisinde psikotrop ajan kullananlar, geçmişte bipolar bozukluk veya psikotik bozukluk öyküsü bulunanlar, kişilik bozukluğu olanlar ve mental retardasyonu bulunanlar çalışmaya alınmamıştır. Toplamda 91 hasta ve 92 kişilik sağlıklı kontrol grubu kullanılarak çalışma tamamlanmıştır. Hastalara ve kontrol grubuna Sosyodemografik Veri Formu ile birlikte Tinnitus Engellilik Anketi, Arizona Cinsel Yaşantılar Ölçeği, Yaşam Doyumu Ölçeği, İntihar Olasılığı Ölçeği uygulanmıştır. Analizlerin uygulamasında IBM SPSS 22.0 programı kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda tinnitus şiddet artışı ile birçok parametrede korelasyon izlense de yapılan regresyon çalışmalarında sadece Umutsuzluk alt ölçeği ve Düşmanlık (öfke) alt ölçeğinde anlamlı ilişki saptanmıştır. Tinnitusu olan bireylerde, olmayanlara kıyasla İntihar Düşüncesi alt ölçeğinde anlamlı ilişki bulunmuştur. Ayrıca cinsel bozukluk varlığının, Tinnitus Engellilik Anketi ile anlamlı ilişkisi izlenmiştir. Sonuç: Tinnitus şiddet artışının hastalarda umutsuzluk ve düşmanlık (öfke) duygularını ortaya çıkardığı, ayrıca tinnitus varlığının intihar düşüncesinde artışa neden olabileceği ortaya konmuştur. Bu çalışma tinnitusu olan bireylerde, tinnitus şiddetinin değerlendirilmesi ve gereği halinde psikiyatrik muayenelerinin ve kontrollerinin sağlanması gerekliliğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Tinnitus refers to the perception of ringing, buzzing, or other sounds in the ears without any external stimulus. Studies have indicated a prevalence of approximately 14% in adults and an estimated 740 million individuals worldwide suffering from tinnitus. While tinnitus with organic causes can be treated by addressing its underlying etiology, it often arises from factors such as age-related degeneration, exposure to loud noises, and genetic predisposition, making treatment challenging. Tinnitus can be classified based on factors such as the duration of symptoms, whether the sound is perceptible to others, and its origin. Chronic subjective tinnitus is defined by symptoms lasting over 6 months, in which the sound is only audible to the patient. Previous research on patients experiencing symptoms for over 6 months, who have sought assistance from various medical specialties without relief, has revealed significantly elevated levels of depression, anxiety disorders, sleep disturbances, somatization, and alexithymia. This study aims to investigate the impact of the worsening severity of this chronic and distressing symptom on life satisfaction, sexual satisfaction, and ultimately, whether it contributes to increased suicidal ideation. A control group was included for comparison between individuals with and without tinnitus complaints. Methods: Patients referred from the ENT clinic, reporting unilateral or bilateral ear ringing persisting for more than 6 months, aged between 18 and 65 years, and who underwent examination to rule out organic causes, were included in the study. Detailed informed consent was obtained from participants who agreed to participate after being informed about the study. Those unwilling to participate, individuals with substance use disorders, those who had used psychotropic agents in the past two years, those with a history of bipolar or psychotic disorders, and individuals with mental retardation were excluded from the study. A total of 91 patients and 92 individuals in the control group were included in the study. Participants completed a Socio-Demographic Data Form along with the Tinnitus Handicap Inventory, Arizona Sexual Experiences Scale, Satisfaction with Life Scale, and Suicide Probability Scale. IBM SPSS 22.0 was used for data analysis. Results: Although correlations were observed between increased tinnitus severity and several parameters, regression analyses revealed significant associations only with the Despair subscale and the Hostility (Anger) subscale. Significant associations were found in the Suicidal Ideation subscale among individuals with tinnitus compared to those without. Furthermore, the presence of sexual dysfunction was significantly associated with the Tinnitus Handicap Inventory. Conclusion: The study demonstrates that increased tinnitus severity is associated with feelings of despair and hostility (anger) in patients, and the presence of tinnitus may contribute to an increase in suicidal ideation. This underscores the importance of evaluating tinnitus severity in individuals with tinnitus and emphasizes the need for psychiatric assessments and follow-ups as necessary.