Doğal maddeler ve bor türevleri kullanılarak hazırlanan oral çalkalama solüsyonlarının antimikrobiyal aktivitelerinin, sitotoksisitelerinin, mine ve kompozit rezinlerin yüzey özelliklerine olan etkilerinin değerlendirmesi
Evaluation of the effects of antimicrobial activities, cytotoxicities, and surface properties of enamel and composite resins of oral rinsing solutions preparedusing natural substances and boron derivatives
- Tez No: 814912
- Danışmanlar: PROF. DR. NURCAN ÖZAKAR
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Antibakteriyel etki, borik asit, bor nitrür, hindistan cevizi yağı, kekik, propolis, sitotoksisite, sodyum borat, pürüzlülük, mikrosertlik, Antibacterial effect, boric acid, boron nitride, coconut oil, cytotoxicity, propolis, sodium borate, thyme
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Amaç: Klorheksidin (KHX) altın standart antiplak ajanı olmasına karşın sahip olduğu yan etkiler ve sitotoksisite daha biyouyumlu antimikrobiyal ajan arayışına yol açmıştır. Bu doğrultuda çalışmanın amacı doğal maddeler ve bor türevleri ile hazırlanan oral çalkalama solüsyonlarının karyojenik bakterilere (S.mutans, S.salivarius, S.mitis, L.acidophilus, L.casei ve L.fermentum) karşı antimikrobiyal aktivitelerini, insan gingival hücre hatlarındaki (HGF-1) sitotoksisitelerini, mine ve kompozit rezinin yüzey özellikleri üzerine olan etkilerini değerlendirmektir. Materyal ve Metot: Çalışmada hindistan cevizi yağı, propolis, kekik ekstresi, bor nitrür, borik asit ve sodyum borat ile formüle edilen oral çalkalama solüsyonlarının antibakteriyel etkinliği agar well difüzyon ve mikrodilüsyon, antibiyofilm aktivitesi ise kristal viyole yöntemi ile değerlendirildi. HGF-1 hücrelerine karşı sitotoksisite, MTT ve LDH testi ile 1.5 dakikalık temas süresinden 24 saat sonra değerlendirildi. Mine ve kompozit rezinin yüzey sertliği ve pürüzlülüğüne etkisi ise, başlangıçta ve 12 saatlik maruziyet sonrası ölçüm yapılarak, Vicker's mikrosertlik cihazı ve kontakt profilometre cihazı ile değerlendirildi. Bulgular: Bor türevleri ve hindistan cevizi yağı ile hazırlanan oral çalkalama solüsyonları tüm test bakterileri üzerinde, propolis ve kekik ekstresi ile hazırlananlar ise sadece S.mutans üzerinde antibakteriyel etkinlik gösterdi. Antibiyofilm aktivite ise sadece bor türevleri ile hazırlanan oral çalkalama solüsyonlarında tüm test bakterilerinin biyofilmlerine karşı görüldü. Sitotoksik etki borik asitle hazırlanan oral çalkalama solüsyonunda KHX ile benzer, diğer gruplarda KHX'den daha düşüktü. Sodyum boratla hazırlanan oral çalkalama solüsyonu mine sertliğinde artışa, kekik ekstresi ile hazırlanan mine pürüzlülüğünde azalmaya, hindistan cevizi yağı ile hazırlanan solüsyonun ise kompozit rezinin pürüzlülüğünde azalmaya sebep olduğu görüldü. Saf etkin maddelerden propolis ise kompozit rezinin yüzey sertliğinde azalmaya sebep oldu. Sonuç: Çalışmanın tüm bulguları değerlendirildiğinde bor nitrür ve soyum borat ile hazırlanan oral çalkalama solüsyonları tüm test bakterileri üzerinde antibakteriyel etkinlik ve antibiyofilm aktivite göstermeleri, mine ve kompozit rezinlerin yüzey özellikleri üzerinde olumsuz etkileri olmaması ile KHX'e alternatif oral çalkalama solüsyonu geliştirilmesi konusunda umut vaad etmektedir. Çalışmanın sınırları dahilinde elde ettiğimiz veriler daha ileri çalışmalarla ve klinik deneylerle desteklenmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: Although chlorhexidine (KHX) is the gold standard antiplaque agent, its side effects and cytotoxicity have led to the search for a more biocompatible antimicrobial agent. In line with the search for an alternative agent to KHX, this study aims to evaluate the antimicrobial activities of oral rinse solutions prepared with natural substances and boron derivatives against cariogenic bacteria (S.mutans, S.salivarius, S.mitis, L.acidophilus, L.casei ve L.fermentum), their cytotoxicity in human gingival cell lines (HGF-1), and their effects on the surface properties of enamel and composite resin. Material and Method: In the study, the antibacterial activity of oral rinse solutions formulated with coconut oil, propolis, thyme extract, boron nitride, boric acid and sodium borate were evaluated by agar well diffusion and microdilution, and antibiofilm activity by crystal violet method. Cytotoxicity against HGF-1 cells was assessed 24 hours after 1.5 minutes of contact time by MTT and LDH assay. The effect of enamel and composite resin on surface hardness and roughness was evaluated with Vicker's microhardness device and contact profilometer device by measuring at the beginning and after 12 hours of exposure. Results: Oral rinse solutions prepared with boron derivatives and coconut oil showed antibacterial activity on all test bacteria, while those prepared with propolis and thyme extract showed antibacterial activity only on S.mutans. Antibiofilm activity was observed against biofilms of all test bacteria only in oral rinse solutions prepared with boron derivatives. The cytotoxic effect was similar to KHX in an oral rinse solution prepared with boric acid, but lower than KHX in other groups. It was observed that the oral rinse solution prepared with sodium borate caused an increase in enamel hardness, and a decrease in enamel roughness prepared with thyme extract, and the solution prepared with coconut oil caused a decrease in the roughness of the composite resin. Propolis, one of the pure active ingredients, caused a decrease in the surface hardness of the composite resin. Conclusion: When all the findings of the study are evaluated, oral rinsing solutions prepared with boron nitride and sodium borate show promise for the development of an alternative oral rinsing solution to KHX, as they show antibacterial activity and antibiofilm activity on all test bacteria, and do not have negative effects on the surface properties of enamel and composite resins. The data we obtained within the limits of the study should be supported by further studies and clinical trials.