State agencies' influence on middle power countries: The case of TİKA in Turkish foreign policy on Somalia and Bosnia-Herzegovina from 2002-2018
Devlet kalkınma kurumlarının orta ölçek güçteki ülkelere etkisi: TİKA'nın 2002-2018 dönemi Türkiye Somali ve Bosna-Hersek dış politikasına etkisi
  1. Tez No: 814947
  2. Yazar: MEHMET ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EBRU ŞULE CANAN SOKULLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Orta Ölçek Güç, Devlet Kurumları, Kalkınma Yardımı, Davranışsal Yaklaşım, Dış Politika, Middle Power, State Agencies, Development Aid, Behavioral Approach, Foreign Policy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu tez, devlet kalkınma ajansları ile orta ölçek güçteki ülkelerin dış politikası arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Teorik olarak, bu ilişki iki seviyede incelenmiştir: a) devlet seviyesi ve b) devlet-altı seviye. Toplanan hem birincil hem de ikincil ampirik veriler aracılığıyla, Türkiye'nin kalkınma ve iş birliği ajansı TİKA'nın 2002-2018 yılları arasında Türkiye'nin Somali ve Bosna-Hersek dış politikası üzerindeki etkisi bir vaka çalışması olarak kullanılarak teorik çerçeve incelenmiştir. Türkiye, 2000'li yılların başından itibaren yükselen bir orta ölçek güç devleti olup, TİKA aracılığıyla kalkınma yardımlarını dış politika aracı olarak kullanması, uluslararası alanda prestijli bir konum elde etme konusunda önemli başarılarından biri olarak kabul edilmektedir. Bu çalışma, devlet kalkınma kurumlarının yardımlarının ulaştığı yerlerdeki davranışları üzerinden dış politika uygulamalarının şekillenmesindeki rolüne vurgu yapmaktadır. Bir kalkınma yardımı ajansının, yardımın verildiği yerde ne kadar etkili çalışırsa, orta ölçek güçteki bir ülkenin yardım alan ülke ile ilişkilerinde dış politika hedeflerini o kadar etkili bir şekilde uygulayabileceğini savunmaktadır. Sonuç olarak, bu araştırma, iki temel soruyu yanıtlamayı hedefleyen bilimsel bir girişimdir: a) Orta ölçek güç ülke nedir? ve b) devlet kalkınma ajansları orta güçteki ülkelerin dış politikalarını olumlu mu olumsuz mu etkiler?
Özet (Çeviri)
This thesis examines the relationship between state development agencies and middle power countries' foreign policy. Theoretically, this relationship was explored at two levels: a) state-level and b) the sub-state level. Through both primary and secondary empirical data collected, the theoretical framework was studied by using Turkey's development and cooperation agency, TİKA's, influence on Turkish foreign policy on Somalia and Bosnia and Herzegovina between 2002 and 2018 as a case study. Turkey has been rising middle power state since in early 2000s and the use of development aid through TİKA as a foreign policy instrument, has been considered one of the key successes in establishing a prestigious presence in the international arena. The study puts an emphasis on the state agencies' role in shaping foreign policy implementation through its behaviors where development aid is delivered. It argues that the more effective a development aid agency works where the aid is delivered, the more effective a middle power country can implement its foreign policy objectives in its relations with the aid receiving country. Ultimately, this research is a scholarly attempt to answer two main questions: a) what is a middle power country? Moreover, b) do state development agencies positively or negatively affect middle power countries' foreign policies?