عربية المحدثين الموالي وأثرها في الحديث النبو ي الم دون
Mevâlî muhaddislerin Arapçaya hakimiyetleri ve hadislerin tedvinindeki etkisi / The mevali hadith scholars and their impacton prophetic hadith
  1. Tez No: 815026
  2. Yazar: SHEHAB ALKHALKIFA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. USAME İHTİYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Mevali, Narrator, Hadith, Eloquence, Error, Pidgin
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Araştırmacılar, Arap dilinin bozulmasının nedenlerini ele alarak, onu tarihlendirmiş ve hem zamansal hem de coğrafi olarak tanımlamışlardır. Bunun yanında, Arap dilindeki bu değişimin tezahürlerini ortaya koyarak avam ve havasın hatalarından bahsetmiş ve bunların sebeplerini tespit etmişlerdir. Bu araştırma, iddia edildiği üzere bu bozulmasın ilk ve en büyük nedenini teşkil eden hadisçi mevalîleri incelemektedir. Bu araştırmamızda mevalîlerden olan hadis ravilerinin fasih ve belagatli Arapça ile olan ilişkilerini, onu ne ölçüde kullanabildiklerini, kökenlerinin dilleri üzerinde ne derece bir etkiye sahip olduğunu ve bu etkinin Hadis kitaplarında müdevven olan hadislerin metni üzerindeki rolunü ortaya koymaya çalışmaktayız . Bu araştırma, dilsel ve dini özellikleriyle ilk Arap İslam toplumuna gelen topluluklardan hadislerin nakliyle iştigal eden kimselerin Arapça'larının gelişiminin çerçevesini çizen bir model olmasıyla sabık çalışmalardan ayrışmaktadır. Mevalî râvîlerden belli başlı kimselerin biyografilerindeki ayrıntıları ve alimlerin onlar hakkındaki sözleri incelemenin sonucunda, bu topluluğun hem dil hem de naklettikleri hadisler açısından değerlendirilmesinde ön ve genel birtakım yargılardan kaynaklanan yanlış bir tasavvurun söz konusu olduğu görülmektedir. Anahtar Kelimler: Mevali, Ravi, Hadis, Belagat, Lahn, Pidgin.
Özet (Çeviri)
Researchers have addressed the reasons for the degradation of the Arabic language, dating it and providing both temporal and geographical descriptions. In addition, they have highlighted the manifestations of this change in the Arabic language, discussing the errors made by both the common people and the educated elites and identifying their causes. This research examines the alleged primary and most significant cause of this degradation, which is the examination of hadith transmitters known as“mevali”. In this study, we aim to explore the relationship between the hadith narrators who are mevali and their proficiency in fluent and eloquent Arabic, the extent to which they could use it, the influence of their native languages on it, and the role of this influence on the text of the hadiths found in Hadith books. This research stands out from previous studies by providing a framework for the development of the Arabic language among those who were engaged in transmitting hadiths from the earliest Islamic communities, considering both linguistic and religious characteristics. After examining the details in the biographies of prominent mevali narrators and the statements of scholars about them, it becomes apparent that there is a mistaken perception when evaluating this community in terms of both language and the hadiths they transmitted.