Dijital marka aktivizmi' nde glokalizasyon stratejisi kullanımı: Göstergebilimsel bir analiz
The use of glocalization strategy in digital brand activism: A semiotic analysis
- Tez No: 815039
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖZDE ÖYMEN ENGİNDENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, Advertising
- Anahtar Kelimeler: Dijital Marka Aktivizmi, Glokalizasyon Stratejileri, Göstergebilimsel Analiz, Digital Brand Activism, Glocalisation Strategies, Semiotic Analysis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Reklam ve Stratejik Marka İletişimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Markaların içinde bulundukları topluma duyarsız kalmayarak çevresel, ekonomik ve sosyopolitik konularda pozisyon almaları ve sahiplendikleri konuda değişim yaratacak bir etkiye sahip olmaları marka aktivizmi olarak bilinmekte ve pazarlama dünyasında önemli bir olgu olarak kabul edilmektedir. Bu çalışmanın amacı, şirketlerin aktivist söylemlere verdikleri anlamlara ve bu mesajları web sitelerinde ülkelere nasıl ilettiklerine ışık tutmaktır. Çalışmanın temel hedefi, bu aktivist tutumların gerçekten toplumu glokalize etmek ve kontrol altına almak anlamına gelip gelmediğine ışık tutmaktır. Bu çalışmada kullanılan nitel araştırma tekniklerinden biri de göstergebilimsel analizdir. Göstergebilimsel analiz, glokalizasyon stratejileri ve marka aktivizmi içerdikleri için amaçlı örneklem yaklaşımı kullanılarak seçilen Unilever ve Nestlé markalarının web siteleri üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma, her iki markanın da anlam ilettiğini ve kültürel değerleri dikkate aldığını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
When brands take a position on environmental, economic, and sociopolitical issues by not being insensitive to the society in which they exist and having an impact that will create change on the issue they own, this is known as brand activism, which is considered to be a significant phenomenon in the marketing world. The purpose of this study is to provide light on the implications that companies give to activist statements and how they convey these messages to countries on their websites. The main goal of the study is to shed light on whether these activist attitudes are indeed meant to glocalize society and take control of it. One of the qualitative research techniques employed in this study was semiotic analysis. Semiotic analysis was performed on the Unilever and Nestlé brand websites, which were chosen using the purposive sample approach because they incorporate glocalization tactics and brand activism. The investigation revealed that both brands communicate meaning and take into account cultural values.