Markaların perspektifinden dijital aktivizm ve dijital aktivizmin marka algısına etkisi
Digital activism from the perspective of brands and the effect of digital activism on brand perception
- Tez No: 566369
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VEHBİ GÖRGÜLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, İletişim Bilimleri, İşletme, Advertising, Communication Sciences, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: aktivizm, dijital aktivizm, marka aktivizmi, duygu analizi, twitter, sosyal medya, activism, brand activism, digital activism, twitter, sentiment analysis, social media
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pazarlama İletişimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Son yıllarda öne çıkan ve dünya çapında markalar tarafından benimsenen marka aktivizmi ve marka dijital aktivizmi birçok tartışmayı da beraberinde getirmektedir. Bu çalışma kapsamında, markaların yaptığı aktivizm kampanyaları incelenmiş ve olası etkileri üzerinde durulmuştur. İncelemeler günümüzün en popüler sosyal medya platformlarından biri olan Twitter üzerinden gerçekleştirilmiştir. İnceleme yöntemi olarak Twitter üzerinden istatiksel incelemeler ve duygu analizi seçilmiştir. Yapılan analiz ve incelemelere göre marka aktivizmi ile ilgili olan tweetlerin, diğer tweetlere göre daha fazla etkileşim aldığı ve duygu analiz sonucunda olumlu tepkiler aldığı ortaya çıkmıştır. Öte yandan marka aktivizmine konu olan kampanyalar tartışmalı ve kutuplaştırıcı sonuçların da ortaya çıkmasına neden olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In recent years, brands started to take a stand against inequalities around the globe and started activism campaigns, which causes many debates and disagreements. Within the scope of this study, activism and digital activism campaigns of the brands were examined and their possible effects were emphasized. Investigations were conducted on Twitter, one of the most popular social media platforms of today. Statistical analysis and sentiment analysis were employed as main methods in the study. After the analysis and study, it was found that tweets related to brand activism received more interaction than brand's other tweets and also received positive feedback from sentiment analysis. On the other hand, campaigns that are subject to brand activism had polarizing results, which are discussed in the findings section.