Şermin Yaşar'ın çocuk kitaplarının estetik ölçütler bağlamında incelenmesi
An investigation of Şermin Yaşar's children's books in the context of aesthetic criteria
- Tez No: 815051
- Danışmanlar: PROF. DR. DURSUN ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Estetik, Edebiyat Estetiği, Estetik Eğitim, Çocuk Edebiyatı, Şermin Yaşar, Aesthetics, Literary Aesthetics, Aesthetic Education, Children's Literature, Şermin Yaşar
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu araştırmanın amacı çocuk edebiyatı alanında da adından sıkça söz ettiren günümüz yazarlarından Şermin Yaşar'ın eserlerini önceden belirlenmiş estetik ölçütler bakımından değerlendirmektir. Araştırmanın örneklemini Şermin Yaşar'ın 6'sı okul öncesi döneme ait olmak üzere toplam 18 çocuk kitabı oluşturmaktadır. Yazarın incelemeye alınan çocuk kitaplarının estetik ölçütler bağlamında incelenmesi ve değerlendirilecek olan estetik ölçütlerin belirlenmesi nitel araştırma yöntemlerinden biri olan doküman tarama yöntemiyle saptanmıştır. Eserlerin belirlenen kriterler doğrultusunda değerlendirilerek yorumlanmasında ise betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırmaya edebiyat estetiği üzerine eserlerin araştırılması ve incelenmesiyle başlanmıştır. Daha sonra incelenen eserlerden yola çıkılarak değerlendirmeye alınacak estetik ölçütler belirlenmiştir. Belirlenen 21 ölçüt açıklanarak Şermin Yaşar'ın çocuk kitapları bu ölçütler çerçevesinde okunmuş ve estetik kriterlere uygunluğu değerlendirilmiştir. İncelenen eserlerden seçilen örnekler estetik kriterlere uygun olarak gruplanmış ve kayıt altına alınmıştır. Yapılan çalışma sonucunda Şermin Yaşar'ın eserlerinde özellikle öğreticilik ve söz sanatlarının kullanımı kriterlerine yönelik örneklerin sıklıkla yer aldığı gözlenmiştir. Eserler, belirlenen 21 ölçüte de uygun örnekler içermektedir. Yazarın eserlerinin içerik, üslup, kurgu, görsel kullanımı ve içerdiği iletiler bakımından çocukların estetik gelişimine katkı sağlayacağı sonucuna varılmıştır. Eserlerin çocukların hem dil gelişimini destekleyici hem de onları iyiye ve güzele yönlendirici ögeler barındırması sebebiyle eğitim ve öğretimde faydalanılabilecek ve tavsiye edilebilecek düzeyde olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to evaluate the works of Şermin Yaşar, one of the contemporary writers who are frequently mentioned in the field of children's literature, in terms of predetermined aesthetic criteria. The sample of the research consists of 18 children's books, 6 of which belong to the pre-school period, by Şermin Yaşar. The examination of the children's books by the author in the context of aesthetic criteria and the determination of the aesthetic criteria to be evaluated were determined by the document scanning method, which is one of the qualitative research methods. The descriptive analysis method was used in the evaluation and interpretation of the works in accordance with the determined criteria. The research started with the research and examination of works on literary aesthetics. Then, based on the examined works, aesthetic criteria to be evaluated were determined. By explaining the 21 criteria determined, Şermin Yaşar's children's books were read within the framework of these criteria and their compliance with aesthetic criteria was evaluated. Samples selected from the examined works were grouped and recorded in accordance with aesthetic criteria. As a result of the study, it has been observed that examples of especially the criteria of teaching and the use of rhetoric are frequently included in the works of Şermin Yaşar. The works contain examples that are suitable for all 21 criteria. It has been concluded that the author's works will contribute to the aesthetic development of children in terms of content, style, fiction, visual use and the messages they contain. It has been seen that the works can be used and recommended in education and training, as they contain elements that both support the language development of children and guide them to good and beautiful.