Bursalı Mehmed Şevkî'nin Târîh-i Âl-i Osmân'ı (İnceleme-metin-dizin)
Bursalı Mehmed Şevkî's Târîh-i Âl-i Osmân (Analysis-text-index)
- Tez No: 815118
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Târîh-i Âl-i Osmân, Osmanlı Devleti, Bursalı Mehmed Şevkî, Topkapı Sarayı Müzesi, Eski Anadolu Türkçesi, The history of the Ottoman Dynasty, Ottoman Empire, Bursalı Mehmed Şevkî, Topkapı Palace Museum, Old Anatolian Turkish
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 256
Özet
Bu araştırmanın konusu, Emir Sultan tarikatına mensup Bursalı Mehmed Şevkî b. Mehmed'in, Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi'nde kayıtlı, R.1100 numaralı“Târîh-i Âl-i Osmân”adlı eseridir. Çalışmamızla, müellifi Bursalı Mehmed Şevkî'nin Osmanlı Devleti'nin kuruluşundan II. Selim Dönemi'ne kadar gerçekleşmiş olayları ihtiva eden“Târîh-i Âl-i Osmân”adlı henüz tanınmamış olan bu eserini gramatikal olarak incelemek ve bilim dünyasına kazandırmak amaçlanmıştır. Eser, 13. yüzyılın başlarında Moğollar yüzünden memleketlerini terk eden Selçukluların soyundan olan Sultan Alaeddin'in, Acem'den Rum vilayetine gelişi ile başlamaktadır. Süleyman Şah'ın Fırat Irmağı'nda boğulmasına değindikten sonra oğlu Ertuğrul Bey ve onun oğullarının tarih sahnesine çıkışı anlatılır. II. Selim'e kadar bütün sultanların adı geçen eser, bu süreçte gerçekleşen fetihleri, doğa olaylarını, tarihî şahıslar arasında geçen mücadeleleri naklederek Kanunî'nin ölümü ve II. Selim'in tahta geçmesiyle sonlanır. Araştırmamızda, eser çeviri yazı harfleri ile Latin alfabesine aktarılmış, metinde geçen kelimelerin anlamları verilip Eski Anadolu Türkçesi grameri göz önünde bulundurularak ekler dizini hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of this research is the work titled“Târîh-i Âl-i Osmân,”authored by Bursalı Mehmed Şevkî b. Mehmed, who is a member of the Emir Sultan Sufi Order. The work is registered in the Library of Topkapı Palace Museum under the number R.1100. The aim of our study is to grammatically examine and introduce this previously unknown work,“Târîh-i Âl-i Osmân,”by Bursalı Mehmed Şevkî, which covers events from the establishment of the Ottoman Empire to the reign of Sultan Selim II, to the academic community. The work begins with the arrival of Sultan Alaeddin, who is descended from the Seljuks, who had to leave their homeland due to the Mongols, to the province of Rum from Persia in the early 13th century. After mentioning the drowning of Süleyman Shah in the Euphrates River, it narrates the emergence of his son, Ertuğrul Bey, and his descendants onto the stage of history. The work mentions the names of all the sultans until Sultan Selim II, describing the conquests, natural events, and struggles among historical figures. It concludes with the death of Suleiman the Magnificent (Kanunî) and the ascension of Sultan Selim II to the throne. In our research, the work has been transliterated into Latin alphabet using writing characters, the meanings of the words occurring in the text have been provided, and a suffix index has been prepared taking into account the grammar of Old Anatolian Turkish.