Ali Teoman'ın eserlerinde gerçeklik algısı
The perception of reality in Ali Teoman's works
  1. Tez No: 815140
  2. Yazar: ÖMER ERGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL ALPER KUMSAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Algı, Ali Teoman, Gerçeklik, Labirent, Şizofreni, Ali Teoman, Labyrinth, Perception, Reality, Schizophrenia
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
1991 yılında Gizli Kalmış Bir İstanbul Masalı ile yazın dünyasına giren Ali Teoman, kırk sekiz yıllık ömrü boyunca sekiz öykü, beş roman, iki günce, bir anlatı ve bir deneme kitabı kaleme almıştır. Hayatı boyunca yazarlık uğraşına vakit ayırmak isteyen Teoman, asıl mesleği olan mimarlık yerine yazıyla daha ilgili olabileceği İngilizce okutmanlığını tercih etmiştir. Kişiliği gereği hep en iyiye ulaşmaya çalışan yazarın eserlerine bu mükemmeliyetçi tavır belirgin biçimde hissedilir. Ali Teoman, hemen bütün eserlerini -hatta hayatının kimi anlarını- gerçek ile kurgu arasında bir düzlemde inşa eder. Kurgu teknikleriyle gerçeği bulandırır, deforme eder, alışılmadık biçimlere sokar. Teoman'ın gerçekle kurduğu ilişkiyi kavramak, yazarın Türk edebiyatındaki yerini tespit etmek için önemli bir çıkış noktası olacaktır. Tezin ilk bölümünde yazarın hayatı ve eserleri, ikinci bölümünde bilimde ve edebiyatta gerçeklik, üçüncü bölümündeyse Ali Teoman'ın gerçekle kurduğu ilişki ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Ali Teoman who entered the world of literature in 1991 with 'A Hidden Istanbul Tale', had written eight stories, five novels, two diaries, a narrative and an essay during his forty eight years of life. As he wanted to devote his life to writing itself, Teoman chose to being an English language lecturer over architecture which was his main profession so that he could spare much time to writing. As his personality led him to try to be good at his works, his perfectionist attitude reveals itself in his literary works as well. Ali Teoman builds his works -even some parts of his own life- somewhere between reality and fiction. He blurs and deforms and reshape reality with his fiction techniques. Understanding Teoman's relationship with reality can be a crucial starting point to determine the author's place in the Turkish literature. The first part of this thesis covers the author's life and works. In the second part, reality in science and literature is discussed. Lastly, in the third part Ali Teoman's perception of reality is examined.