Matematik öğretmenliği lisansüstü öğrencilerinin trigonometri konusunda teknolojik pedagojik alan bilgilerinin incelenmesi
An examination of mathematics teaching graduate students' technological pedagogical content knowledge in the concept of trigonometry
  1. Tez No: 815228
  2. Yazar: TUĞÇE AVCAR KARAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİKE YİĞİT KOYUNKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Trigonometri, Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisi, TPAB, Matematik eğitiminde teknoloji kullanımı, Trigonometry, Technological Pedagogical Content Knowledge, TPACK, Technology, The use of technology in mathematics education
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 272
Özet
Bu çalışmanın temel amacı matematik öğretmenliği lisansüstü öğrencilerinin trigonometri konusunda Teknolojik Pedagojik Alan Bilgilerinin (TPAB) incelenmesidir. TPAB, öğretilecek olan konunun sunulması aşamasında, alan ve pedagojik bilgi ile teknoloji bilgisinin etkili bir şekilde birleştirilmesini içermektedir. Bu bağlamda trigonometri konusu kapsamında lisansüstü öğrencilerinin TPAB'ın alt bileşenleri olan alan, pedagoji, teknoloji, pedagojik alan, teknolojik alan, teknolojik pedagojik ve teknolojik pedagojik alan bilgileri incelenmiştir. Çalışmada, lisansüstü öğrencilerinin TPAB'larını incelemek amacıyla Mishra ve Koehler (2006) tarafından geliştirilen TPAB modeli çalışmanın kavramsal altyapısı olarak ele alınmıştır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden biri olan durum çalışması ile desenlenmiştir. Çalışmanın katılımcıları 2020-2021 bahar döneminde bir devlet üniversitesi bünyesindeki Eğitim Bilimleri Enstitüsü'nde öğrenim görmekte olan Matematik Öğretmenliği Yüksek Lisans Programına kayıtlı 4 öğrenciden oluşmaktadır. Çalışmanın katılımcı grubu seçilirken, derinlemesine araştırılması gereken durumlara dair detaylı bilgi verdiğinden dolayı amaçlı örneklem yöntemi kullanılmıştır. Lisansüstü öğrencilerin TPAB'larını incelemek amacıyla trigonometri konusu kapsamında sorular geliştirilmiş ve bu sorular kılavuzluğunda yarı yapılandırılmış klinik görüşmeler yapılmıştır. Tüm süreç boyunca yapılan klinik görüşmelerin kayıtları, araştırmacı tarafından tutulan gözlem notları ve lisansüstü öğrencilere ait cevap kağıtları çalışmanın veri grubunu oluşturmaktadır. Araştırma süresince kaydedilen videolar transkript edilmiş ve transkript edilen metinler ile öğrencilerin cevap kağıtları içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Bu çalışmada matematik öğretmenliği lisansüstü öğrencilerinin, trigonometri konusunda alan, pedagoji ve teknoloji bilgilerinin birbirinden farklı düzeyde olduğu dolayısıyla bu bilgi türlerinin ikişerli ve üçerli birleşimleri olan PAB (Pedagojik Alan Bilgisi), TAB (Teknolojik Alan Bilgisi), TPB (Teknolojik Pedagojik Bilgi) ve TPAB'larında da farklılıklar olduğu görülmüştür. Ayrıca bu çalışma ile lisansüstü öğrencilerinin alan, pedagoji ve teknoloji bilgilerinin ayrı ayrı kapsamlı olması durumunda bu bilgilerin ikişerli üçerli birleşimleri sonucu oluşan PAB, TAB, TPB ve TPAB'ının da kapsamlı olduğu; alan, pedagoji ve teknoloji bilgilerinden bir ya da birkaçında eksiklikler olmasında durumunda ise bu bilgilerin birleşiminden doğan bilgilerinde de eksiklikler olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Aynı zamanda bu çalışma ile lisansüstü öğrencilerin tekli bilgi türlerinin (alan, pedagoji ve teknoloji bilgisi), teknolojiyi entegre edebilme becerilerinin, öğretmenlik tecrübelerinin, trigonometri konusuna olan ilgisinin öğrencilerin trigonometri konusundaki TPAB'larını etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main goal of this study is to examine the mathematics teaching postgraduate students' Technological Pedagogical Content Knowledge (TPACK) specifically in the topic of trigonometry. TPACK includes the effective integration of content knowledge, pedagogical knowledge, and technological knowledge during theteaching of the subject. In this context, the sub-components of TPACK, namely content knowledge, pedagogical knowledge, technological knowledge, pedagogical content knowledge, technological content knowledge, technological pedagogical knowledge, and technological pedagogical content knowledge, were investigated in the context of trigonometry for postgraduate students. Mishra and Koehler's (2006) TPACK model, developed to examine the TPACK of teachers, was used as the conceptual framework for this study. The study was designed as a case study, which is one of the qualitative research methods. The participants of the study consisted of 4 students enrolled in the mathematics teaching graduate program at a state university's Institute of Educational Sciences during the spring semester of 2020-2021. Purposive sampling method was used to select the participant group due to their ability to provide detailed information about cases that need to be investigated in-depth. So as to examine the participants' TPACK in trigonometry, questions were developed and semi-structured clinical interviews were conducted based on the developed questions. All over the process, the records of the clinical interviews, observation notes kept by the researcher, and answer sheets of the postgraduate students constituted the data of the study. The video records were transcribed, and the transcribed texts and the answer sheets of the students were analysed using the content analysis method. In this study, it was observed that postgraduate students in mathematics teaching have different levels of content, pedagogical, and technological knowledge in trigonometry. Consequently, differences were also observed in the combinations of these knowledge types, namely Pedagogical Content Knowledge (PCK), Technological Content Knowledge (TCK), Technological Pedagogical Knowledge (TPK), and Technological Pedagogical Content Knowledge (TPACK). Additionally, it was concluded that when the content, pedagogical, and technological knowledge of postgraduate students are comprehensive individually, the resulting PCK, TCK, TPK, and TPACK are also comprehensive. However, if there were deficiencies in one or more of the contents, pedagogical, and technological knowledge, there were also deficiencies in the information arising from the combination these components. At the same time, with this study, it was concluded that postgraduate students' single knowledge types (content, pedagogy and technology knowledge), their ability to integrate technology, their teaching experience, and their interest in trigonometry affected students' TPACK on trigonometry.