IDG'nin benzetim yöntemleri kullanılarak modellenmesi
Modeling of IDG using simulation methods
- Tez No: 815422
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA YILDIRIM DALKIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
- Anahtar Kelimeler: IDG, MATLAB/Simulink, Hava Aracı Elektrik Güç Sistemleri, Benzetim, Modelleme, Integrated Drive Generator-IDG, MATLAB/Simulink, Aircraft Electrical Power Systems, Simulation, Modeling
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sivil Havacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu tez çalışmasında hava aracı elektrik güç sistemlerinde geleneksel ve daha elektrikli sistemlerin güç kullanımı ve dağıtımı incelenmiştir. Uçak elektrik sistemlerinde motordan elektrik gücü sağlayan entegre sürücü jeneratörünün (Integrated Drive Generator, IDG) güç akışı ve dinamikleri, araştırılarak, MATLAB/Simulink'de modellenmiştir. Benzetim yöntemi olarak MATLAB/Simulink programı, havacılık alanında yapılan çalışmalarda tercih edilmesi ve ulaşılabilir olması sebebiyle kullanılmıştır. MATLAB/Simulink kullanılarak oluşturulan IDG model bileşenleri, simülasyon süresi ve tasarım ihtiyacı bakımından istenildiği zaman bileşen eklemeleri ve çıkarmaları yapılarak, değiştirilebilir ve ara yüz oluşturabilir şekilde tasarlanarak, kullanım kolaylığı sağlamıştır. MATLAB/Simulink kullanılarak güç kaynakları, güç dönüşümü, güç dağıtımı ve elektrik yüklerinden oluşan hava aracı elektrik sistemlerinde IDG ve alt bileşenleri modellenmiş ve detaylı olarak oluşturulan bu modelin benzetimi gerçekleştirilmiştir. Benzetim sonucunda IDG sistemine ait istenilen parametrelerin sinyal görüntüleri, grafiksel çıktı olarak elde edilmiştir. Geleneksel sivil hava aracı teknolojisinde yaygın olarak kullanılan IDG sisteminin benzetim yöntemi ile gerçek ortam koşullarından daha hızlı test edildiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the power usage and distribution of conventional and more electrical systems in aircraft electrical power systems have been examined. The power flow and dynamics of the integrated driver generator (IDG) that provides electrical power to aircraft electrical systems have been investigated and modeled in MATLAB/Simulink. The MATLAB/Simulink program has been used as a simulation method because it is preferred in studies in the field of aviation and being accessible. IDG model components created in MATLAB/Simulink program can be changed by adding and removing components and designed to can be created interface. These design properties provide ease of use depending on simulation time and design requirements. IDG subcomponents in the aircraft electrical system consisting of power supplies, power conversion, power distribution and electrical loads are modeled using MATLAB/Simulink program and the in detail model created is simulated. As a result of the simulation, the signal images of the parameters of the IDG system were obtained as graphical output. It has been observed that the IDG system, which is widely used in conventional civil aircraft technology, is tested faster than the real environment conditions with the simulation method.