Prediyabetik ve diyabetik hastaların sağlıklı beslenmeye ilişkin tutumları, beslenme bilgi düzeyleri ile kan parametrelerinin incelenmesi
Research of prediabetic and diabetic patients' attitudes towards healthy eating, nutritional knowledge levels and blood parameters
  1. Tez No: 815455
  2. Yazar: ELİFNUR GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALEV KURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Biyokimya, Nutrition and Dietetics, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: HbA1c, Prediyabet, Sağlıklı Beslenme, Tip 2 Diyabet, HbA1c, Healthy Nutrition, Prediabetes, Type 2 Diabetes
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, prediyabet ve tip 2 diyabet tanılı hastaların sağlıklı beslenme tutum ve bilgi düzeyleri ile kan parametrelerinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma tanımlayıcı kesitsel tipte bir araştırmadır. Çalışma bir hastanenin dahiliye bölümüne başvuran 18-65 yaş arası prediyabet tanılı 95 hasta ve tip 2 diyabet tanılı 94 hasta üzerinde gerçekleştirilmiştir. Hastaların sosyodemografik özellikleri, diyabet öyküsü anketle sorgulanmış, Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Ölçeği ile Yetişkinler İçin Beslenme Bilgi Düzeyi Ölçeği uygulanmıştır ve hastane kayıtlarından retrospektif olarak hastaların kan parametrelerine ulaşılmıştır. Verilerin analizinde Ki-kare testi, Bağımsız Örneklem T testi ve Mann-Whitney U testi kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmadaki prediyabetli ve tip 2 diyabetli hastaların çoğunun obez sınıfında yer aldığı görülmüştür. Prediyabetli ve tip 2 diyabetli hastalar arasında kan parametreleri açısından plazma glukoz değeri ve HbA1c değeri haricinde anlamlı bir fark bulunmamıştır. Çalışmada prediyabetli ve tip 2 diyabetli hastalar arasında sağlıklı beslenmeye ilişkin tutumları, beslenme bilgi düzeyleri açısından istatistiksel olarak bir fark saptanmamıştır. Sonuç: Bu çalışmada, prediyabetli ve tip 2 diyabetli hastalardaki çoğu kan parametresi açısından ve sağlıklı beslenmeye ilişkin tutumları, beslenme bilgi düzeyleri açısından anlamlı bir fark bulunmadığı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to examine the healthy eating attitudes and knowledge levels and blood parameters of patients diagnosed with prediabetes and type 2 diabetes. Materials and Methods: This study is a descriptive cross-sectional study. The study was carried out on 95 patients aged 18-65 years with a diagnosis of prediabetes and 94 patients with a diagnosis of type 2 diabetes who applied to the internal medicine department of a hospital. Sociodemographic characteristics of the patients, diabetes history were questioned with a questionnaire, the Attitudes towards Healthy Eating Scale and the Nutrition Knowledge Level for Adults Scale were applied, and the blood parameters of the patients were obtained retrospectively from the hospital records. Chi-square test, Independent Sample T test and Mann Whitney U test were used in the analysis of the data. Results: It was observed that most of the patients with prediabetes and type 2 diabetes in the study were in the obese class. There was no significant difference between patients with prediabetes and type 2 diabetes in terms of blood parameters, except for plasma glucose and HbA1c values. In the study, no statistical difference was found between patients with prediabetes and type 2 diabetes in terms of their attitudes towards healthy eating and their nutritional knowledge levels. Conclusion: In this study, it was shown that there was no significant difference in terms of most blood parameters, attitudes towards healthy eating, and nutritional knowledge levels in patients with prediabetes and type 2 diabetes.