Determination of the knowledge level, attitudes and food availability of pregnant women about food safety: Çerkezköy county sample
Gebelerin gıda güvenliği ile ilgili bilgi düzeylerinin, tutumlarının ve besine ulaşılabilirliklerinin saptanması: Çerkezköy ilçesi örneği
  1. Tez No: 815465
  2. Yazar: BEYZA KURT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İREM KAYA CEBİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Gıda Güvenliği, Gıda Güvencesi, Gıda Güvencesizliği, HFSSM-SF, Gebe Kadınlar, Food Safety, Food Security, Food Insecurity, HFSSM-SF, Pregnant Women
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Kurt, B. (2023).“Gebelerin Gıda Güvenliği İle İlgili Bilgi Düzeylerinin, Tutumlarının Ve Besine Ulaşılabilirliklerinin Saptanması: Çerkezköy İlçesi Örneği”. Yeditepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi. İstanbul Bu çalışmanın amacı, gebelerin gıda güvenliği konusundaki bilgi düzeylerini, tutumlarını ve besine ulaşılabilirliklerini saptamaktır. Çalışma, 12 Ocak 2022 - 1 Ağustos 2022 tarihleri arasında Tekirdağ'ın Çerkezköy ilçesindeki Aile Sağlığı Merkezlerine başvuran 192 gönüllü gebe katılımcı ile yürütülmüştür. Gıda güvenliği ile ilgili bir veri toplama formu ve gıda ulaşılabilirliğini ölçmek için“Hanehalkı Gıda Güvencesi Anket Modülü -Kısa Form”kullanılmıştır. Araştırmacı antropometrik ölçümler yapmıştır. Katılımcıların %96,4'ünün (n=185) gıda güvenliği kavramını tam olarak bilmediği tespit edilmiştir. Katılımcıların“Bilgi Düzeyi”alt boyutu için ortalama puanı 28,04±24,20;“Hijyen”alt boyutu için 41,02±32,85;“Gıda Ayırma”alt boyutu için 33,25±28,31'dir.“Pişirme”,“Soğutma”ve“Tüketim”alt boyutları için ortalama puanlar sırasıyla 38,80±35,24, 16,67±22,36 ve 44,62±22,68'dir. Tüm alt boyutlardan alınan toplam puanlar 2 ile 80.4 arasında değişmektedir; ortalama puan 35.28±21.58'dir. Veri toplama formunun Kuder Richardson-20 katsayısı 0.940'tır. Hanehalkı Gıda Güvencesi Anketi Modülü -Kısa Form puan ortalaması 2,04±1,95 olup düşük gıda güvencesine işaret etmektedir. Sonuç olarak, Çerkezköy ilçesindeki gebe kadınlardan oluşan araştırma grubunda, gebe kadınların gıda güvenliği konusundaki bilgi düzeyleri düşüktür. Gıda güvenliği uygulamalarını doğru yapma puanları düşüktür. Gıda güvencesi düzeylerine göre gebelerin gıda güvencesi düşüktür. Konunun önemine dikkat çekmek ve gerekli önlemlerin alınmasını sağlamak için daha büyük ölçekli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Kurt, B. (2023). Determination of the Knowledge Level, Attitudes and Food Availability of Pregnant Women About Food Safety: Çerkezköy County Sample. Yeditepe University, Institute of Health Science, Department of Nutrition and Dietetics, Master's Thesis, Istanbul. This study aimed to determine pregnant women's knowledge level, attitudes about food safety, and food availability. The study was conducted with 192 volunteer pregnant participants who applied to Family Health Centers in Çerkezköy district of Tekirdağ between January 12, 2022 and August 1, 2022. A data collection form about food safety and“Household Food Security Survey Module -Short Form”was used to measure food availability. The researcher measured anthropometrics. It was determined that 96.4% (n=185) of the participants did not know exactly the concept of food safety. The mean score of the participants for the“Level of Knowledge”sub-dimension was 28.04±24.20; for the“hygiene”sub-dimension, it was 41.02±32.85, while it was 33.25±28.31 for“Food Separation”sub-dimension. For the“cooking,”“cooling,”and“consumption”sub-dimensions, the mean scores were 38.80±35.24, 16.67±22.36, and 44.62±22.68, respectively. The total scores from all the sub-dimensions vary between 2 and 80.4; the mean score was 35.28±21.58. The Kuder Richardson-20 coefficient of the data collection form is 0.940. The mean score of the Household Food Security Survey Module -Short Form was 2.04±1.95, which indicates low food security. As a result, in the research group consisting of pregnant women in the Çerkezköy district, the knowledge levels of pregnant women about food safety are low. Their scores for performing the right application of food safety practices are low. According to food security levels, pregnant women had low food security. Larger-scale studies are needed to draw attention to the importance of the subject and to ensure that necessary precautions are taken.