Kapadokya bölgesindeki konaklama yapılarının sürdürülebilir yapım yönetimi kapsamında incelenmesi
Investigation of accommodation structures in Cappadocia region within the scope of sustainable construction management
  1. Tez No: 815548
  2. Yazar: BURCU BOYRAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZÜBEYDE ÖZLEM PARLAK BİÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Yapım, Kapadokya Bölgesi, Konaklama Yapıları, Sustainable Construction, Cappadocia Region, Accommodation Structures
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
Günümüzde artarak devam eden çevre sorunlarına yönelik farkındalığın artmasıyla konu küresel bir boyut kazanmıştır. Bu durum, her sektörde olduğu gibi çevre sorunlarının oluşmasında payı olan yapım sektöründe de sürdürülebilirlik kavramının önemini ortaya çıkarmıştır. Yapı sektöründe, özellikle turizm faaliyetleriyle paralellik gösteren konaklama yapıları, çevresel sorunların artış göstermesinde büyük etkilere sahiptir. Bu doğrultuda; turizm faaliyetlerinin yoğun olduğu alanlarda artış gösteren çevresel problemlerin önüne geçebilmek amacıyla konaklama yapılarının, sürdürülebilir yapım yönetimi kapsamında ele alınması önemlidir. Konu doğrultusunda; ulusal ve uluslararası turizm kuruluşları tarafından konaklama yapılarına yönelik yapılan çalışmalar sonucunda sertifikasyon sistemleri oluşturulmuş ve çeşitli sürdürülebilirlik kriterleri sunulmuştur. Bu kapsamda; çalışma alanı olarak turizm faaliyetleri nedeniyle çevresel sorunlara açık hale gelen Kapadokya Bölgesi seçilmiş; bölge özelindeki konaklama yapıları, söz konusu kriterler doğrultusunda ele alınmıştır. Tez kapsamında konaklama yapılarının yapım öncesi, yapım ve yapım sonrası süreçleri sürdürülebilirlik kapsamında incelenerek eksiklikleri tespit edilmiş ve sonuçta sürdürülebilirlik kavramının geliştirilmesi yönünde tasarımcılara, yüklenicilere ve işletmecilere yönelik öneriler sunulmuştur. Bu kapsamda tezin, konaklama yapılarında sürdürülebilir yapım yönetiminin öneminin ve uygulanabilirliğinin arttırılması yönünde alana katkı sağlaması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
With the increasing awareness of environmental problems that continue to increase today, the issue has gained a global dimension. This situation has revealed the importance of the concept of sustainability in the construction sector, which, as in every sector, has a share in the formation of environmental problems. In the construction sector, especially accommodation structures, which are parallel to tourism activities, have a great impact on the increase in environmental problems. In this direction; in order to prevent the increasing environmental problems in the areas where tourism activities are concentrated, it is important that accommodation structures are considered within the scope of sustainable construction management. In line with the subject; As a result of the studies conducted by national and international tourism organizations for accommodation structures, certification systems have been established and various sustainability criteria have been presented. In this context; Cappadocia Region, which has become open to environmental problems due to tourism activities, has been selected as the field of study; the accommodation structures in the special region have been considered in accordance with the mentioned criteria. Within the scope of the thesis, the pre-construction, construction and post-construction processes of accommodation structures were examined within the scope of sustainability, their shortcomings were identified, and as a result, suggestions were presented to designers, contractors and operators in order to develop the concept of sustainability. In this context, the thesis is intended to contribute to the field in order to increase the importance and applicability of sustainable construction management in accommodation structures.