Preeklampsi tanısı konulan gebelerde ve sağlıklı gebelerde maternal serum adma düzeyleri ile PLR, NLR, SII oranlarının ilişkisinin kıyaslanması
Comparison of the relationship between maternal serum ADMA levels and PLR, NLR, SII ratios in pregnants with Preeclampsia and healthy pregnants
  1. Tez No: 815547
  2. Yazar: NUR MEHVEŞ KAPLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEHRA SEMA ÖZKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Asymmetric dimethylarginine (ADMA), neutrophil lymphocyte ratio (NLR), platelet lymphocyte ratio (PLR), preeclampsia, systemic immune inflammation index (SII)
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Önemli bir maternal morbidite ve mortalite nedeni olan preeklampsi (PE) sistemik inflamasyon ve endotelyal disfonksiyona yol açan bir hastalıktır. Sitotrofoblastların endovasküler invazyonu ve plasentanın gelişimi ile aktif olarak bağlantılı olan nitrik oksit (NO) düzeylerinin PE'de azaldığı, bunun da endotelyal disfonksiyon ile ilişkili olduğu düşünülmektedir. Endojen bir NO sentaz (NOS) inhibitörü olan asimetrik dimetilargininin (ADMA) de NO sentezini azaltarak PE için karakteristik olan bozulmuş endotel fonksiyonu ve uterin arter akış bozuklukları ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. Bunun yanısıra sistemik inflamasyon belirteçleri olan nötrofil lenfosit oranı (NLR), platelet lenfosit oranı (PLR) ve sistemik immün inflamasyon indeksinin (SII) PE'deki yeri de araştırılmaktadır. Bu amaçla çalışmamızda PE tanısı konulan gebelerde ve sağlıklı gebelerde maternal serum ADMA düzeyleri ile PLR, NLR ve SII oranlarının ilişkisinin kıyaslanması amaçlanmıştır. Materyal-method: Çalışmamıza Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum gebe polikliniğine başvuran 30 PE tanılı ve 30 sağlıklı gebe dahil edilerek iki grup oluşturuldu. Her iki grupta yer alan gebelerin son adet tarihine (SAT) göre gebelik haftası değerleri, maternal anamnezleri, demografik özellikleri (yaş, eğitim durumu), hastalıkları ve ilaç kullanımı, maternal obstetrik öyküleri hastahane bilgi sisteminden çekildi. Gebelerin rutin muayenesinde yapılmakta olan sistolik ve diastolik tansiyon arteriyel (TA) ölçümleri , kilo ve boy değerleri alınarak vücut kitle indeksi (VKİ) hesaplaması , Ultrasonografi (USG) ölçümü fetal bipariyetal çap (BPD), baş çevresi (HC), karın çevresi (AC), femur uzunluğu (FL), amniyotik sıvı indeksi (AFI), tahmini fetal ağırlık (TFA), doğum kilosu ile 1. ve 5. dakika bebek deri dengi, kalp tepe atımı, uyarıya cevap, kas tonusu, solunum (APGAR) değerleri hastahane bilgi sisteminden çekildi. Her iki gruptan doğum öncesi muayenelerinde rutin olarak alınan kanlardan ADMA düzeylerinin ölçümü için artan serum ayrıldı. Ayrıca Rutin gebelik takibi sırasında bakılan hemoglobin (HGB), beyaz küre sayısı (WBC), platelet (PLT), alanin aminotransferaz (ALT), aspartat aminotransferaz (AST), laktat dehidrogenaz (LDH) değerleri ile yine rutin gebelik takibi sırasında bakılan tam idrar tahlilindeki (TİT) protein düzeyi değerleri kayıt altına alındı. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p0,05). NLR, PLR ve SII değerlerinde de iki grup arasında fark bulunmadı (p>0,05). Yapılan korelasyon analizinde ADMA ile bu değerler arasında korelasyon gözlenmedi (p>0,05). Sonuç: PE'de ADMA düzeyi sağlıklı gebelerden yüksek gözlenmiştir. ADMA değerleri ile NLR, PLR ve SII arasında bir korelasyon gözlenmemiş olup daha geniş popülasyonlu çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
PE, which is an important cause of maternal morbidity and mortality, is a disease that causes systemic inflammation and endothelial dysfunction. Nitric oxide (NO) levels, which are actively associated with endovascular invasion of cytotrophoblasts and development of the placenta, are thought to be decreased in PE. this is thought to be associated with endothelial dysfunction. Asymmetric dimethylarginine (ADMA), an endogenous NO synthase (NOS) inhibitor, has also been shown to be associated with impaired endothelial function and uterine artery flow disorders, which are characteristic of PE, by reducing NO synthesis. In addition, the role of systemic inflammation markers like neutrophil lymphocyte ratio (NLR), platelet lymphocyte ratio (PLR) and systemic immune inflammation index (SII), in PE is also being investigated. we aimed to compare the relationship between maternal serum ADMA levels and PLR, NLR and SII ratios in pregnant women diagnosed with PE and healthy pregnant women. Materials-methods: Two groups were formed by including 30 pregnant women with PE and 30 healthy pregnant women who applied to the Kırıkkale University Faculty of Medicine Hospital Obstetrics and Gynecology clinic in our study. Gestational week values according to the last menstrual date (LMD), maternal anamnesis, demographic characteristics (age, education level), diseases and drug use, maternal obstetric histories of the pregnant women in both groups were withdrawn from the hospital information system. Systolic and diastolic blood pressure arterial (PA) measurements performed in the routine examination of pregnant women, body mass index (BMI) calculation by taking weight and height values, ultrasonography (USG) measurement, fetal biparietal diameter (BPD), head circumference (HC), abdominal circumference (AC) ), femur length (FL), amniotic fluid index (AFI), estimated fetal weight (TFA), birth weight and 1st and 5th minute newborn colour, heart apex, response to stimulation, muscle tone, respiratory (APGAR) values withdrawn from hospital information system. For the measurement of plasma ADMA levels, increased serum was separated from the blood taken routinely in the prenatal examinations of both groups. In addition, hemoglobin (HGB), white blood cell count (WBC), platelet (PLT), alanine aminotransferase (ALT), aspartate aminotransferase (AST), lactate dehydrogenase (LDH) values measured during routine pregnancy follow-up and full urine protein level values in the assay were recorded. Statistical significance level was accepted as p0.05). There was no difference between the two groups in NLR, PLR and SII values (p>0.05). No correlation was found between ADMA and these values in the correlation analysis (p>0.05). Conclusions: ADMA level increases in PE. The mechanism of change of NLR, PLR and SII in PE is not clear and more studies should be done.