Kars ilinde evelik olarak bilinen Rumex crispus L. türünün yaprak ekstraktlarının antibakteriyel, antikanserojen ve sitotoksik özelliklerinin belirlenmesi
Determination of antibacterial, anticarcinogenic and cytotoxic properties of leaf extracts of Rumex crispus L. species known as evelik in Kars province
- Tez No: 815571
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GİRAY BUĞRA AKBABA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: Rumex crispus L, antibakteriyel aktivite, antikanserojen aktivite, agar kuyucuk yöntemi, MTT yöntemi, Rumex crispus L, antibacterial activity, anticarcinogenic activity, agar well method, MTT method
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyomühendislik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu tez çalıĢmasında, Kars il sınırları içerisinde yetiĢen evelik olarak bilinen Rumex crispus L. yapraklarının Soxhlet ekstraksiyonu ve Ultrasonik Dalga Destekli Ekstraksiyon (UDDE) yöntemleri ile etanol, metanol ve su çözücüleri kullanılarak ekstraktları elde edilmiĢ ve ekstraktlardan hazırlanacak stok çözeltiler seyreltilerek farklı konsantrasyonlardaki çözeltilerin antibakteriyel, antikanserojen ve sitotoksik özellikleri incelenmiĢtir. Kalitatif fitokimyasal analiz ile ekstraktları içeriğinde niĢasta, aminoasit, karboksilik asit, antrakinon, kinon, fenol, tanen, flavonoid, steroid, ksantoprotein, kalkon, kardiyak glikozid, saponin bulunup bulumadığı belirlemiĢtir. Bacillus cereus, Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus ve Pseudomonas aeruginosa gram pozitif bakterileri ve Escherichia coli ve Klebsiella pneumoniae gram negatif bakterileri kullanılarak Agar kuyucuk difüzyon yöntemi yardımıyla ekstraktların antibakteriyel özellikleri belirlenmiĢtir. MTT yöntemi ile yürütülecek olan antikanserojen aktivite çalıĢmalarında, Kolon kanseri (DLD-1), Meme kanseri (MCF-7), Prostat kanseri (PC-3) ve Serviks kanseri (HeLa) hücre hatları kullanılmıĢtır. Ekstraktların sitotoksisitesi insan periferal kan lenfositleri kullanılarak MTT yöntemi ile araĢtırılmıĢtır. Ekstraktları en iyi antibakteriyel etkiyi B. subtilis bakterisi üzerinde sergilediği ve özellikle her iki ekstraksiyon yöntemi ile elde edilen metanolik ekstraktlar ve Soxhlet yöntemi ile elde edilen etanolik ekstraktın referans ilaçtan daha güçlü antibakteriyel etkiye neden olduğu ve diğer ekstraktların ise referans ilaç ile aynı etkiye neden olduğu tespit edilmiĢtir. Rumex crispus L. bitki ekstraktlarının antikanserojen etkileri incelendiğinde, her iki yöntemle elde edilen su ekstraktlarının en güçlü antitümoral etkiyi HeLa hücreleri üzerinde sergilediği tespit edilmiĢtir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, extracts of Rumex crispus leaves, known as evelik, grown in Kars province, were obtained by Soxhlet extraction and Ultrasonic Wave Assisted Extraction (UDDE) methods using ethanol, methanol and water solvents. The antibacterial, anticarcinogenic and cytotoxic properties of solutions at different concentrations prepared from the extracts were investigated. By qualitative phytochemical analysis, it was determined whether the extracts contain starch, amino acid, carboxylic acid, anthraquinone, quinone, phenol, tannin, flavonoid, steroid, xanthoprotein, chalcone, cardiac glycoside, saponin. Bacillus cereus, Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus and Pseudomonas aeruginosa gram positive bacteria and Escherichia coli and Klebsiella pneumoniae gram negative bacteria were used to determine the antibacterial properties of the extracts with the help of Agar well diffusion method. The anticarcinogenic effects of the extracts on Colon cancer (DLD-1), Breast cancer (MCF7), Prostate cancer (PC-3) and Cervical cancer (HeLa) cells were determined using the MTT method. The cytotoxicity of the extracts on human peripheral blood lymphocytes was also investigated by the MTT method. It was determined that the extracts exhibited the best antibacterial effect on B. subtilis bacteria and especially the methanolic extracts obtained by both extraction methods, the ethanolic extract obtained by the Soxhlet method had a stronger antibacterial effect than the reference drug, and other extracts exhibit similar effect to the reference drug. When the anticarcinogenic effects of Rumex crispus L. plant extracts were investigated, it was determined that water extracts obtained by both methods exhibited the strongest antitumoral effect on HeLa cells.