Stock value calculation of companies: an application for enterprise resource planning (ERP) software
İşletmelerde stok değerlerinin hesaplanması - kurumsal kaynak planlama yazılımına yönelik bir uygulama
- Tez No: 815578
- Danışmanlar: PROF. DR. OKAN TUNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, Management Information Systems
- Anahtar Kelimeler: SAP, yönetim muhasebesi, stok değerleme, fiili maliyet, kontrol, ürün maliyetlendirme, SAP, management accounting, stock valuation, actual costing, controlling, product costing
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Lojistik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Büyük çapta şirketlerde işletme performansını ölçmek kritik önem taşımaktadır. Şirketlerin ve rekabetin küreselleştiği ve dijitalleştiği bu dünyada, işlem hacmi ve raporlama ihtiyaçları da günden güne artmaktadır. İşletmenin performansı ölçebilmek için sistematik ve etkin bir maliyet muhasebesi yaklaşımı gerekmektedir. Bilgisayar ve internet teknolojilerinin gelişmesi ve yaygınlaşması ile büyük işletmelerin süreçlerini tek bir kaynakta takip etmesine, verilerini yönetmesine ve raporlamasına imkân sağlayan kurumsal kaynak planlama programları (ERP - enterprise resource planning) geliştirilmeye başlanmıştır. Global firmaların, büyüyen iş hacmi sonucu oluşan büyük operasyon verilerini hızlı, isabetli, güvenli ve standart bir şekilde bilgiye çevirip raporlama ihtiyaçlarından ötürü ERP programı kullanımları yaygınlaşmıştır. Üretim yapan işletmeler için yönetim raporlamasının en önemli işlevlerinden biri üretim maliyetlerinin analizidir. Üretim maliyetlerinin üretilen ürünlerle doğru bir şekilde ilişkilendirilmesi ve her bir ürünün fiili maliyeti ve stok değerinin isabetli bir şekilde hesaplanması işletmenin fiyatlandırma stratejisine ve karlılığına doğrudan etki eder. İşletmenin geleceğine yön verecek kararlar alınırken bu verilerden yararlanılır. Bu çalışma, ERP sektöründe en çok kullanılan yazılımlardan biri olan ve pazar payı en yükseklerden biri olan SAP yazılımının yönetim raporlamasına ilişkin en kritik işlevlerini incelemiştir. Plan maliyet ve fiili maliyet hesaplamasının arkasında kullanılan yapılar, finansal ve lojistik modüllerin entegrasyonu incelenmiştir. Dönem sonu fiili maliyet hesaplamalar sırasında karşılaşılan sorunlar ve sebepleri ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Measuring business performance is critical in large companies. Since companies and competition are globalized and digitalized, transaction volume and reporting needs are increasing day by day. A systematic and effective cost accounting approach is required to measure the business's performance. With the development and spread of computer and internet technologies, enterprise resource planning programs (ERP) have begun to be developed, which allow large enterprises to monitor their processes from a single source; manage and report their data from this source. The use of ERP software has become widespread due to the need of global companies to convert large operation data resulting from growing business volume into information in a fast, accurate, secure, and standard way. One of the important functions of management reporting for manufacturing enterprises is the analysis of production costs. Correctly associating the production costs with the manufactured products and calculating the actual cost and inventory value of each product directly affects the pricing strategy and profitability of the enterprise. This data is used when making decisions that will shape the future of the business. This study has examined the most critical functions of SAP software, one of the most used software in the ERP industry and one of the highest market shares regarding management reporting. The structures behind the plan cost and actual cost calculation, the integration of financial and logistics modules, are examined. The problems encountered during the actual cost calculations at the end of the period and their reasons are presented.