Emile Durkheim ve Sigmund Freud açısından sosyolojik bir problem olarak ensest
Incest as a sociologial problem for Emile Durkheim and Sigmund Freud
  1. Tez No: 815648
  2. Yazar: EBRU KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM MAZMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Ensest, Çocuk İstismarı, Totem Ve Tabu, Emile Durkheım, Sıgmund Freud, Incest, Child Abuse, Totem and Taboo, Emile Durkheim, Sigmund Freud
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada, tüm insanlık hayatı boyunca var olan ancak ortaya çıkarılmamış olası ihtimali gözardı edilmiş ensest kavramının Emile Durkheım ve Sıgmund Freud temelinde sosyolojik olarak toplum üzerinde ki sebep ve sonuçları üzerinde durulmuştur. Ensest her ne kadar Dünya'da ve ülkemizde farkındalığı yeni yeni ortaya çıkmış olsa da bu durum insanlık tarihi kadar eskidir. Çalışmada ilk olarak ensesttin tanımı ve tarihçesinden bahsedilmiştir. Daha sonra ensestin nedenleri ve bunların aile, çocuk ve toplum bazlı nedenleri üzerine durulmuştur. Ensestin türleri ve bu durumla karşılaşmış aile yapılarına değinilmiştir. İkinci olarak çaılşmanın temel başlığı olana ensest kavramını Emile Durkheım'ın sosyolojisi , totem ve tabu kavramı bağlamında incelenmiş ve Sıgmund Freud'un psikolojisi bazında açıklanmaya çalışılmıştır. Türkiye ve Dünya'da ensestte bakış açısı ve ensesttin geldiği noktalar açıklamalar ele alınmıştır. Bu çalışmada en temel amaç olarak ise tüm dünyanın karanlık yanı olan ensesttin çocuklar ve toplum üzerindeki olumsuz etkisinin ortaya çıkarılması ve bu durumun kişinin sosyalizasyon sürecini etkilediğini, toplumsal yapı ve düzenin bozulduğu ele alınıp konuşulmazsa sürecin bu şekilde devam edeceğini açıklamaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the sociological causes and consequences of the concept of incest, which exist throughout human life but have not been discovered, and whose possible possibility has been ignored, on the basis of Emile Durkheim and Sigmund Freud, are emphasized. Although the awareness of incest has only recently emerged in the world and in our country, this situation is as old as the history of humanity. In the study, firstly, the definition and history of incest were mentioned. Then, the causes of incest and their family, child and community-based reasons are emphasized. Types of incest and family structures that have encountered this situation are mentioned. Theories explaining child abuse are mentioned. Secondly, the concept of incest, which is the main title of the study, was examined in the context of Emile Durkheim's sociology, totem and taboo concept and tried to be explained on the basis of Sigmund Freud's psychology. The point of view on incest in Turkey and in the world and the points of incest are discussed. The main purpose of this study is to reveal the negative effects of incest, which is the dark side of the world, on children and society, and to explain that this situation affects the socialization process of the person, and that the process will continue in this way if the social structure and order are not discussed.