Devamlı rotasyon veya adaptif hareket ile aktive edilen nikel-titanyum enstrümanların şekillendirme yeteneğinin mikro bilgisayarlı tomografi analizi
Micro computed tomography analysis of the shaping ability of nickel-titanium instruments activated by continuous rotation or adaptive motion
- Tez No: 815647
- Danışmanlar: PROF. DR. NESLİHAN ŞİMŞEK, DR. ÖĞR. ÜYESİ LEVENT AKINCI
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Adaptif hareket, devamlı rotasyon, mikro-bilgisayarlı tomografi, şekillendirme yeteneği, TruNatomy, Twisted File Adaptive, VDW.Rotate, Adaptive motion, continuous rotation, micro-computed tomography, shaping ability, TruNatomy, Twisted File Adaptive, VDW.Rotate
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; TruNatomy, VDW.Rotate ve Twisted File Adaptive eğe sistemlerini iki farklı hareket kinematiğinde kullanarak eğimli kök kanallarındaki şekillendirme yeteneklerini μBT görüntüleme tekniği ile karşılaştırmaktır. Materyal ve metot: Bu çalışmada 2 ayrı mezial kanal içeren ve 20°-40° kurvatüre sahip kök gelişimini tamamlamış 30 adet mandibular molar diş seçildi. Giriş kaviteleri hazırlandı ve çalışma boyları belirlendi. Örnekler μBT ile tarandıktan sonra, 60 mezial kanal rastgele 6 gruba ayrıldı (n=10). Grup 1: TRN-DR, Grup 2: TRN-AH, Grup 3: VR-DR, Grup 4: VR-AH, Grup 5: TFA-AH ve Grup 6: TFA-DR kinematiği ile şekillendirildi. İlk tarama ile aynı parametreler kullanılarak 2. μBT taraması yapıldı. Şekillendirme öncesi ve sonrası μBT görüntüleri üzerinde dentin hacmi, transportasyon ve merkezleme oranı 3, 6 ve 9 mm seviyelerinde değerlendirildi. Bulgular: TRN grupları, her iki kinematikte de diğer gruplara göre istatistiksel olarak anlamlı derecede daha düşük hacim farklılıkları gösterdi (P < 0.05). VR-DR ve TFA-AH grupları, VR-AH grubu dışındaki diğer gruplara göre istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek hacim farkı gösterdi (P < 0.05). Gruplar arasında, hiç bir seviyede transportasyon miktarı ve merkezleme oranında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (P > 0.05). Sonuç: TRN grupları her iki kinematikte daha az dentin uzaklaştırdı. TFA sistemi, sürekli rotasyon kinematiği ile karşılaştırıldığında adaptif kinematik ile kullanıldığında daha fazla dentini uzaklaştırdı. Merkezleme oranı ve transportasyon miktarı tüm seviyelerde gruplar arasında benzerdi; mevcut çalışmanın koşulları altında, her üç sistem de adaptif hareket ve devamlı rotasyon hareketinde kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study; is to compare the shaping abilities of curved root canals with the μCT imaging technique using the TruNatomy, VDW.Rotate and Twisted File Adaptive file systems in two different motion kinematics. Material and method: In this study, 30 mandibular molars with fully formed apices and 2 separate mesial canals and 20°-40° curvature were selected. Access cavities were prepared and working lengths were determined. After the samples were scanned with μCT, 60 mesial canals were randomly divided into 6 groups (n=10). Group 1: TRN-CR, Group 2: TRN-AM, Group 3: VR-CR, Group 4: VR-AM, Group 5: TFA-AM, and Group 6: TFA-CR shaped with kinematics. A second μCT scan was performed using the same parameters as the first scan. Dentin volume, transportation, and centering ratio were evaluated at 3, 6, and 9 mm levels on μCT images before and after shaping. Results: The TRN groups showed statistically significantly lower volume differences than the other groups in both kinematics (P < 0.05). The VR-CR and TFA-AM groups showed a statistically significantly higher volume difference than the other groups except for the VR-AM group (P < 0.05). There was no statistically significant difference between the groups in the amount of transportation and the centering rate at any level (P > 0.05). Conclusion: TRN groups removed less dentine in both kinematics. The TFA system removed more dentine when used with adaptive kinematics compared to continuous rotation kinematics. Centering rate and amount of transport were similar between groups at all levels; under the conditions of the current study, all three systems can be used in adaptive motion and continuous rotation motion.