11-13 yaşındaki genç futbolculara uygulanan 8 haftalık FİFA kids 11 + eğitim programının denge ve sürat parametrelerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of the 8 weeks FIFA kids 11 + training program applied to young football players aged 11-13 on balance and speed parameters
- Tez No: 815740
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURİ MUHAMMET ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Denge, Futbol, Isınma, Sürat, Balance, football, speed, training
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Batman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu araştırmanın amacı 11-13 yaşındaki genç futbolculara uygulanan 8 haftalık ve haftada 4 gün fifa kids 11+ eğitim programının denge ve sürat parametrelerine etkisinin incelenmesidir. Çalışmaya Gençlerbirliği U-13, Futbol Takımı ( Kontrol Grubu) 17 futbolcu ve Gültepe Gücü Spor U-13 Futbol Takımından (Deney Grubu) 17 futbolcu olmak üzere toplam 34 futbolcu katılmıştır. Deney grubuna kendi antrenmanları dışında 8 haftalık Fifa Kids 11+ eğitim programı uygulanmıştır. Kontrol grubu sadece kendi futbol antrenmanlarına katılmıştır. Araştırmada veri analizinde SPSS (22) programdan yararlanılmıştır. Dağılımın normalliğine karar vermek için Shapiro-Wilk testi ile basıklık ve çarpıklık değerlerinden yararlanılmıştır. Elde edilen değerlerin anlamlı olup olmadığının yorumlanmasında 0.05 anlamlılık düzeyi ölçüt olarak kullanılmıştır. Bağımlı iki grubun karşılaştırılmasında Paired Sample t testi ve bağımsız grupların karşılaştırılmasında İndependent-Samples T-testi kullanılmıştır. Çalışmamız sonucunda; 8 hafta süre ile uygulanan Fifa Kids 11+ eğitim programının denge ve sürat performansının; 20 metre koşu, 30 metre koşu ve flamingo denge testi performansları ön test-son test değerleri arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark ortaya çıkmış olup, uygulanan Fifa Kids 11+ eğitim programının 20 metre koşu, 30 metre koşu ve denge performansları üzerinde olumlu etki ettiği görülmüştür. Sonuç olarak; 11-13 yaş grubu futbolculara, futbol antrenmanlarına ek olarak uygulanan 8 haftalık Fifa Kids 11+ eğitim programının futbolcularda, sürat ve denge performanslarını pozitif yönde etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the effect of the 8-week and 4 days a week fifa kids training program applied to 11-13-year-old young football players on balance and speed parameters. A total of 34 football players, 17 from the Gençlerbirliği U-13 Football Team (Control Group) and 17 from the Gültepe Power Spor U-13 Football Team (Experimental Group), participated in the study. Apart from their own training, 8-week Fifa Kids 11+ training program was applied to the experimental group. The control group only participated in their own football training. SPSS (22) program was used in data analysis in the research. In order to decide the normality of the distribution, the Shapiro-Wilk test and the kurtosis and skewness values were used. The significance level of 0.05 was used as a criterion in interpreting whether the obtained values were significant or not. Paired Sample t-test was used to compare two dependent groups and Independent-Samples T-test was used to compare independent groups. As a result of our study; The balance and speed performance of the Fifa Kids 11+ training program applied for 8 weeks; There was a statistically significant difference between the pretest-posttest performances of 20m running, 30m running and flamingo balance test performances, and it was seen that the applied Fifa Kids 11+ training program had a positive effect on 20m running, 30m running and balance performancesnces. In conclusion; It has been observed that the 8-week Fifa Kids 11+ training program applied to the 11-13 age group football players in addition to football training positively affects the speed and balance performances of the football players.