Hemiplejik hastalarda treadmill üzerinde yapılan ikiligörev çalışmasının bilişsel beceriye ve fonksiyonelliğe etkisi
  1. Tez No: 815775
  2. Yazar: PINAR BAKIRCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN KEREM ALPTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: İnme, İkili-Görev, Bilişsel fonksiyon: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Stroke, Dual-Task, Cognitive function: Physiotherapy and Rehabilitation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Çalışmamızda; ikili görev eğitiminin inmeli hastalarda bilişsel beceriyi ve yürüyüş, denge gibi bireylerin fonksiyonelliğini arttırmayı amaçladık. Çalışmaya 29 inmeli hasta dahil edildi. Çalışma öncesi ve sonrası uygulanmak üzere bilişsel fonksiyonları değerlendirmek için iz sürme testi / Trail Making Test, kognitif işle birlikte yürüme analizi cihazlarında ikili görev mobilite testi olarak yürürken konuşma testi, dengeyi değerlendirebilmek ve düşme riskinin belirlenmesi için berg denge ölçeği, duygudurum seviyelerini belirlemek için beck depresyon ölçeği, yürümenin değerlendirilmesi için 10 metre yürüme testi, kadans ve adım uzunluğu değerlendirmesi, günlük yaşam aktivitelerini değerlendirmek için barthel günlük yaşam aktiviteleri (GYA) ölçeği kullanıldı. Olgular kontrol ve deney grubu olmak üzere farklı 2 kategoriye ayrıldı. Kontrol grubundaki hastalara konvansiyonel fizyoterapi ve rehabilitasyon programı, deney grubunda yer alan hastalara ise ek olarak ikili görev eğitimi haftada 3 gün 4 hafta süresince uygulandı. Tüm değerlendirmeler tedavi sonunda tekrarlandı. Çalışmamızda, her iki grupta da bilişsel beceri ve fonksiyonellikte anlamlı gelişmeler görüldü (p0,05).
Özet (Çeviri)
In our study; We aimed to increase the cognitive skills and the functionality of individuals such as gait and balance in stroke patients with dual-task training. 29 stroke patients were included in the study. Trail Making Test to evaluate cognitive functions before and after the study, speech test while walking as a dual-task mobility test in gait analysis devices with cognitive work, berg balance scale to evaluate balance and determine the risk of falling, beck depression to determine mood levels scale, 10 meters walking test, cadence and stride length assessment were used to evaluate walking, and Barthel activities of daily living (ADL) scale were used to evaluate activities of daily living. The cases were divided into 2 different groups as the experimental group and the control group. Conventional physiotherapy and rehabilitation program was applied to the patients in the control group, and dual-task training was applied to the patients in the experimental group, 3 days a week for 4 weeks. All evaluations were repeated after treatment. In our study, significant improvements were observed in cognitive skills and functionality in both groups (p0.05).