Sezaryen sonrası insizyon hattında enfeksiyon ve enfeksiyona ikincil tam kat açıklık olan hastalarda kültür sonucunun sekonder sütürasyon sonuçlarına etkisi
The effect of culture results on secondary suturation results in patients with post-cesarean section infection in the incision line and patients with secondary full thickness aperture to infection
  1. Tez No: 815799
  2. Yazar: ŞAZİMET ÇAĞLA ÇALIŞ GÖRÜR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALİ NARİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Abdominal yara kapatma teknikleri, Cerrahi yara enfeksiyonu, Sezaryen, Yara iyileşmesi, Abdominal wound closure techniques, Cesarean section, Surgical wound infection, Wound healing
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET Sezaryen Sonrası İnsizyon Hattında Enfeksiyon ve Enfeksiyona İkincil Tam Kat Açıklık Olan Hastalarda Kültür Sonucunun Sekonder Sütürasyon Sonuçlarına Etkisi Amaç: Sezaryen sonrası insizyon hattında enfeksiyon ve enfeksiyona ikincil tam kat açıklık nedeni ile takip edilen hastaların klinik iyileşme sağlandıktan sonra sekonder sütürasyon açısından kültür sonucunun negatifleşmesinin öneminin değerlendirilmesi. Gereç-Yöntem: Retrospektif tasarımdaki çalışmamıza Kasım 2021-Kasım 2022 tarihleri arasında Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesinde sezaryen sonrası yara yeri enfeksiyonu nedeni ve tam kat açıklık ile hastane yatışı yapılan yara kültürü pozitif 200 hasta dahil edildi. Bu 200 hastanın takiplerinde klinik iyileşme sonrası kültür negatif sütürasyon ve kültür pozitif sütürasyon ile iki grup oluşturuldu. Kültür pozitif grup klinik iyileşme sağlanınca kültür negatifleşmesi beklenmeden, kültür negatif grup yara yeri kültür sonucu negatif olunca sütürize edilmiş hastaları içermekteydi. Gruplar arası reenfeksiyon sıklıkları karşılaştırıldı. Bulgular: Tüm hastalarda yara yerinden alınan başvuru kültürlerinde en sık üreme saptanan mikroorganizmalar sırası ile S. aureus (%32, n= 64), S. epidermidis (%12.5, n= 25), E. faecium (%12, n= 24) ve MRSA idi (%10.5, n= 24). Sosyodemografik özellikler bakımından homojen olan gruplar arasında primer sütürasyon sonrası reenfeksiyon sıkları benzerdi (p= 0.695). Sütürasyon sonrası reenfeksiyonu öngörmede herhangi bir kronik hastalık varlığı ve başvuru CRP düzeyi anlamlı faktörlerdi (sırası ile p= 0.033, OR: 8.855, %95 CI: 1.189-65.941; p= 0.001; OR: 1.018, %95 CI: 1.007-1.028). Reenfeksiyon tahmininde başvuru CRP sınır değeri %80 sensivite %36.3 spesifite ile 142.45 mg/dL, taburcu öncesi CRP sınır değeri %60 sensivite %43 spesifite ile 11.65 mg/dL idi. Sonuç: Sezaryen insizyon hattında enfeksiyon ve açık yarası olan hastalarda primer sütürasyon, klinik iyileşme sonrası kültür negatifleşmeden uygulanabileceği görüldü. Bu uygulama daha kısa süreli hospitalizasyon ile ilişkili olabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Effect of Culture Results on Secondary Suturation Results in Patients with Post-cesarean section Infection in the Incision Line and Patients with Secondary Full Thickness Aperture to Infection Aim: Wound infection and wound dehiscence after cesarean section are complications of obstetric surgery that have an important role in postpartum maternal mortality and morbidity. Evidence is needed as to whether an aseptic environment is required for wound closure. Materials and Methods: 200 women who were hospitalized for wound infection after cesarean section in Adana City Training and Research Hospital between November 2021 and November 2022 were included in the retrospective study. Women with full-thickness open and culture-positive incisional wounds were divided into negative culture suturation and positive culture suturation groups. The culture positive group was sutured without waiting for the culture to become negative when clinical improvement was achieved. The culture negative group was sutured after the wound culture result was negative. The reinfection frequencies between the groups were compared. Results: The most common microorganisms found to grow in cultures taken from the wound site at admission in all women were S. aureus (32%, n= 64), S. epidermidis (12.5%, n= 25), E. faecium (12.5%, n=). 24) and MRSA (10.5%, n= 24). The rates of reinfection after primary suturation were similar among the study groups that were homogeneous in terms of sociodemographic characteristics (p= 0.695). Presence of any chronic disease and admission CRP levels were significant factors in predicting reinfection after suturation (respectively p= 0.033, OR: 8.855, 95% CI: 1.189-65.941; p= 0.001; OR: 1.018, 95% CI: 1.007-1.028). In the estimation of reinfection, the admission CRP cut-off value was 142.45 mg/dL with 80% sensitivity 36.3% specificity, and the CRP cut-off value before discharge was 11.65 mg/dL with 60% sensitivity 43% specificity. Conclusion: In women with infection and open wound at the cesarean section incision line, primary suturing can be applied before the culture becomes negative after clinical recovery. This practice is associated with shorter hospitalization.