Adli Tıp Anabilim Dalı tarafından adli raporları düzenlenmiş olan yaşlılık çağı travma olgularının değerlendirilmesi
Evaluation of forensic reports due to old age period trauma cases prepared by dicle university forensic medicine department
  1. Tez No: 815829
  2. Yazar: ORHAN BÜDÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTUĞRUL GÖK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Adli Tıp, Travma, Yaşlı, Forensic Medicine, Trauma, Elderly
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Giriş ve Amaç: Yaşlılık çağında bulunan bireyler yaşın ilerlemesi ve vücut fonksiyonlarının azalması nedeniyle travmaya genç ve yetişkin gruba göre daha duyarlı ve daha kırılgan bir dönemdir. Bu çalışma yaşlılık çağında bulunan kimselerin fiziksel travma özellikleriyle ilişkili faktörlerin saptanması amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmada 01 Ocak 2015- 01 Ocak 2022 tarihleri arasında ilgili makamlarca adli rapor istenmiş ve Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi (DÜTF) Adli Tıp Anabilim Dalı tarafından muayene edilerek raporları düzenlenmiş olan 65 yaş ve üzeri 122 fiziksel travmalı olgu retrospektif olarak incelenmiştir. Yaşlı olgular adli değerlendirme yapılan olguların %1,6'sını meydana getirmektedir. Bulgular: Çalışmaya dâhil edilen olguların ortalama yaşı 69,8±4,7'dir. Olguların 81'i (%66,4) erkek ve 41'i (%33,6) kadındır. Olguların 50'si (%41,0) trafik kazası, 35'i (%28,7) darp, 14'ü (%11,5) Ateşli Silah Yaralanması (ASY) ve 8'i (%6,6) Kesici Delici Alet Yaralanması (KDAY) şeklinde fiziksel travmaya sahiptir. En fazla trafik kazası %41,0 ikinci sırada darp %28,7 ve üçüncü sırada ise ateşli silah yaralanması %11,5 yer almaktadır. Fiziksel travma türleri ile çalışmaya dahil edilen olguların yaşları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır. Fiziksel travmalı olgular adli değerlendirme raporuna göre incelendiğinde yaralanmaların; olguların %37,7'sinde yaşamsal tehlikeye neden olduğu, olguların %59,8'sinde kemik kırığına neden olduğu, olguların %3,3' ünde duyu veya organlarından birinin işlevinde sürekli zayıflamasına ya da yitirilmesine neden olduğu, olguların %4,1'inde yüzde sabit ize neden olduğu, yaralanmaların %23'ünde ise basit bir tıbbi müdahale ile giderilebilecek ölçüde hafif nitelikte olduğu bulunmuştur. Sonuç: Adli tıp pratiğinde fiziksel travmalı olguların önemli bir kısmı yaşlılık çağında meydana gelmektedir. Travmalar neticesinde ortaya çıkan yaralanmalar hem insanların kendilerine hem de yaşanılan ülkeye çok ciddi düzeylere varabilen epeyce ağır maliyetler yüklemektedir. Yaşlı insanlar mevzu bahis olduğunda benzer travmanın insanda yarattığı hasar çok daha fazla düzeyde ortaya çıkmaktadır. Türkiye'de hem yaşlı popülasyonda artış yaşanması, hem de geniş aile düzeninden çekirdek aile düzenine geçişin hızlanması sebebiyle, yaşlı kimselerin işlerinin kendilerince yapılmak durumunda kalması, dış ortamda yer alan insanlarla daha çok temas etmesi nedeniyle yaşlı insanlar adli olaylara maruz kalabilmektedir. En sık fazla görülmekte olan travma türünün trafik kazaları olduğu dikkate alındığında, başta trafik olmak üzere, ev içi dahil tüm yaşam alanlarında yaşlıların yaşamlarını daha kolay bir hale getirecek tedbirlerin alınmasının, travma kaynaklı maddi manevi kayıpların azalmasına katkıda bulunacağı, engelliliği ve başka insanlara karşı oluşabilecek bağımlılığın engellenebileceği, bundan dolayı da yaşlı bireylerde travma orijinli mortalite ve morbiditeyi azaltacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Older individuals are more susceptible to trauma and more fragile than young and adult groups due to the advancing age and decreasing body functions. This study was carried out to determine the factors associated with the physical trauma characteristics of people in old age. Material and Method: In this study, 122 physically traumatized cases aged 65 and over, whose forensic reports were requested by the relevant authorities between January 01, 2015 and January 01, 2022, were examined and reported by Dicle University Faculty of Medicine (DUTF), Department of Forensic Medicine, were examined retrospectively. Elderly cases constitute 1.6% of the cases for which forensic evaluation is made. Results: The mean age of the subjects included in the study was 69.8±4.7 years. Of the cases, 81 (66.4%) were male and 41 (33.6%) were female. 50 (41.0%) traffic accidents, 35 (28.7%) assault, 14 (11.5%) Firearm Injury (ASY) and 8 (6.6%) Cutters Has physical trauma in the form of Penetrating Instrument Injury (CDA). The highest number of traffic accidents is 41.0%, the second rank is assault with 28.7%, and the third rank is firearm injury with 11.5%. There was no statistically significant difference between the types of physical trauma and the ages of the subjects included in the study. When the cases with physical trauma are examined according to the forensic evaluation report; It causes life threatening in 37.7% of cases, causes bone fracture in 59.8% of cases, causes permanent weakening or loss of one of the senses or organs in 3.3% of cases, 4.1% of cases It was found that 23% of the injuries were mild enough to be remedied with a simple medical intervention. Conclusion: In forensic medicine practice, a significant portion of cases with physical trauma occur in old age. Injuries resulting from trauma impose very heavy costs on both the people themselves and the country in which they live. When it comes to elderly people, the damage caused by similar trauma occurs at a much higher level. Due to both the increase in the elderly population in Turkey and the acceleration of the transition from the extended family to the nuclear family, the elderly people may be exposed to forensic incidents due to the fact that the elderly people have to do their own work and have more contact with people in the outside environment. Considering that the most common type of trauma is traffic accidents, taking measures to make the lives of the elderly easier in all living areas, especially in traffic, including the home, will contribute to the reduction of material and moral losses caused by trauma, and increase the risk of disability and addiction to other people. It is thought that it can be prevented, therefore it will reduce the morbidity and mortality of trauma origin in elderly individuals.