Yoğun bakımda solunum semptomları olan hastalarda solunum yolu multipleks PCR testinin değerlendirilmesi
Evaluation of airway multiplex PCR test in patients with respiratory symptoms in intensive care unit
  1. Tez No: 815828
  2. Yazar: FERAT ELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TAŞKESEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk yoğun bakım ünitesi, solunum yolu enfeksiyonları, viral etkenler, pediatric intensive care unit, respiratory tract infections, viral agents
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET Yoğun bakımda solunum semptomları olan hastalarda solunum yolu multipleks PCR testinin değerlendirilmesi Giriş ve Amaç: Solunum yolu enfeksiyonları özellikle gelişmekte olan ülkelerde kış ve ilkbahar aylarında, çocuklarda yetişkinlere göre yaklaşık üç kat daha fazla görülür. Morbidite ve mortalitenin en önemli nedenlerindendir. Bu çalışmanın amacı, çocuk yoğun bakım ünitesinde ciddi solunum yolu enfeksiyonu tanısıyla yatan hastalarda viral tespit profilini ve hastaların klinik özelliklerini belirlemek ve etyoloji tespitinin tedavi ve prognoz açısından etkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Ocak 2019-Mart 2023 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Yoğun Bakımlarında üst solunum yolu enfeksiyonu ve alt solunum yolu enfeksiyonu tanısı ile izlenen 48(17 erkek ve 31 kız) hastadan alınan örneklerde Multiplex Polimeraz Zincir Reaksiyonu yöntemiyle; HRV, RSV A/B, HCoV, HPĠV, HBoV, HMPV, adenovirüs, parechovirüs, enterovirüs ve influenza A/B virüsleri analiz edildi. Hastalarda M-PCR sonucu ile fizik muayene, laboratuvar, radyolojik bulgular ve tedavi yöntemleri açısından karşılaştırıldı. Bulgular: Hastaların aylara göre cinsiyet ve başvuru sayıları incelendiğinde en fazla başvurunun ocak ayında olduğu bulunmuştur. Bu çalışmaya alınan hastalardan 2'si ÜSYE ve 46'sı ise ASYE tanısı aldı. Bu çalışmada 5 hastada HCoV (%10,4), 3 hastada Streptococus pnömoni (%6,3), 2 hastada HRV (%4,2), 2 hastada RSV (%4,2),1 hastada Adenovirüs (%2,1), 2 hastada İnfluenza virüsü(%4,2), 1 hastada Haemophilus influenza (%2,1) ve 2 hastada çoklu etken(%4,2) tespit edildi. Viral etken tespit edilen ve tespit edilmeyen hastaların hemogram ve laboratuvar parametrelerinden Lökopeni ile M-PCR pozitifliği arasında istatiksel açıdan anlamlı bir ilişki saptandı (p= 0,021). Sonuç: Solunum yolu enfeksiyonlarına sebep olan etkenlerin Multipleks PCR yöntemi ile erken ve hızlı tespiti gereksiz antibiyotik kullanımını azaltarak antibiyotik direncinin gelişimine engel olunabilir. Bu alanda çok merkezli, ileriye yönelik yeni çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATİON OF AİRWAY MULTİPLEX PCR TEST İN PATİENTS WİTH RESPİRATORY SYMPTOMS İN İNTENSİVE CARE UNİT Introduction and Purpose: Respiratory tract infections are three times more common in children than adults, especially in the winter and spring months in developing countries. It is one of the most important causes of morbidity and mortality. The aim of this study is to determine the viral detection profile and clinical features of patients hospitalized in the pediatric intensive care unit with the diagnosis of severe respiratory tract infection, and to evaluate the effect of etiology detection in terms of treatment and prognosis. Materials and Methods: Respiratory tract infections are three times more common in children than adults, especially in the winter and spring months in developing countries. It is one of the most important causes of morbidity and mortality. The aim of this study is to determine the viral detection profile and clinical features of patients hospitalized in the pediatric intensive care unit with the diagnosis of severe respiratory tract infection, and to evaluate the effect of etiology detection in terms of treatment and prognosis. Results: It was found that the highest number of applications was in January when the gender of the patients and the number of applications were examined by months. Of the patients included in this study, two were diagnosed with upper respiratory tract infection and 46 with lower respiratory tract infection. In this study, 5 patients had HCoV (10.4%), 3 patients had Streptococcus pneumoniae (6.3%), 2 patients had HRV (4.2%), 2 patients had RSV (4.2%), 1 patient had Adenovirus (2%, 1), 2 patients had Influenza virus (4.2%), 1 patient had Haemophilus influenza (2.1%), and 2 patients had multiple agents (4.2%). Leukopenia, one of the hemogram and laboratory parameters of the patients, was found to be significant in the group with viral agents. (p= 0.021). Conclusion: Early and rapid detection of the factors that cause respiratory tract infections with method of Multiplex PCR can prevent the development of antibiotic resistance by reducing unnecessary antibiotic use. new multicenter, prospective studies are needed in this area.