Soda pişiriminde renkli astar araştırmaları ve özgün uygulamalar
Colored lining research and original applications in soda firing
- Tez No: 815902
- Danışmanlar: DOÇ. HÜSEYİN ÖZÇELİK
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Seramik, Soda Sırları, Soda Astarları, Soda Pişirimi, Soda Pişirimi Tekniği, Ceramics, Soda Glazes, Soda Liners, Soda Firing, Soda Firing Technique
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
“Soda Pişiriminde Renkli Astar Araştırmaları ve Özgün Uygulamalar”başlıklı bu çalışma raporu 3 ana bölümden oluşmaktadır.“Soda Pişirimi ve Astar”başlıklı bölümde; Soda pişirimi tanımlanarak, soda pişirim tekniğinin tarihsel gelişimden ve fırınlarından bahsedilmiştir. Astarlar ve soda pişiriminde astar kullanımı hakkında bilgiler verilerek, soda pişirimi ile çalışan sanatçılardan örnekler aktartmıştır.“Deneysel Uygulamalar”başlıklı bölümde; astarların renklendirilmesi için; soda pişiriminde kullanılan bünyeler ve astarlar üzerine araştırmalar yapılmıştır. Araştırmalar sonucunda, literatürden elde edilen astar reçetelerine ve bu reçetelere renklendiriciler katılarak yapılan denemelerle yeni renk sonuçlarına ulaşılmıştır. Elde edilen sonuçlar ve reçeteler hakkında detaylı bilgi verilmiştir.“Özgün Uygulamalar”başlıklı bölümde; çalışmanın önceki bölümlerinde yapılan araştırmalar doğrultusunda, soda pişirimine uygun özgün seramik formlar oluşturulmuştur. Deneysel çalışmalar neticesinde başarılı bulunan astar reçeteleri, özgün seramik formların belirli yüzeylerine uygulanarak soda pişirimi gerçekleştirilmiştir. Yapılan denemeler ve özgün uygulamalar, çalışma raporunun sonuç kısmında değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study report titled“Coloured Lining Research and Original Applications in Soda Firing”consists of 3 main sections. In the first chapter titled;“Soda Firing and Lining”By making the definition of soda firing, its historical development and furnaces are mentioned. Information was given about linings and the use of lining in soda firing, and examples from artists working with soda firing were given. In the second part, titled;“Experimental Applications”for colouring linings; Researches has been done on the bodies and linings used in soda firing. As a result of the research, new colour results were obtained by adding colorants to the primer recipes obtained from the literature and these recipes. Detailed information was given about the results and prescriptions. In the third and last section titled;“Original Applications”In line with the research, examinations and observations made in the previous sections, original ceramic forms suitable for soda firing were produced. Soda firing was carried out by applying the lining recipes, which were successful as a result of the trials, on the ceramic forms made. In the conclusion part of the thesis, the data obtained as a result of the trials and applications were evaluated, and the results were examined.