Bilişim teknolojilerinin eğitimdeki rolü ve üstün yetenekli öğrenciler üzerine İstanbul özelinde araştırma
The role of information technologies in education and research on gifted students in Istanbul
- Tez No: 815931
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE NAZAN ÇAĞLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Giftedness, Information and Communication Technologies, CT Utilization Scale, t-test, Analysis of Variance
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yenilik Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yenilik Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Üstün yetenekli öğrenciler, genellikle daha yüksek akademik başarı gösterirler ve daha fazla öğrenme gücüne sahip olurlar. Bu nedenle, bilişim teknolojilerinin (BİT) bu öğrenciler için ne kadar faydalı olduğunu anlamak önemlidir. (BİT), öğrencilerin bilgiye erişimini, öğrenme sürecini ve öğrendiklerini uygulamalarını kolaylaştırabilir. Ancak, BİT faydasının sınırlı olduğu ve yanlış kullanımının da olumsuz etkileri olabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle, üstün yetenekli öğrencilerin bilişim teknolojilerinden nasıl yararlandıklarını ve bu teknolojileri ne sıklıkta kullandıklarını belirlemek, öğrenme sürecini optimize etmek için yararlı olabilir. Bu araştırma, üstün yetenekli öğrencilerin BİT yararlanma düzeylerini, nasıl yararlandıklarını ve bu teknolojileri hangi sürelerde kullandıklarını incelemektedir. Bu çalışma, farklı değişkenler arasındaki ilişkiyi anlamlandırmak için yapılmıştır Bu araştırma, 2022-2023 yılları arasında İstanbul ilindeki Bilim ve Sanat Merkez'lerine kayıtlı 151 ortaöğretim öğrencisini kapsamaktadır. Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır ve betimsel bir araştırmadır. Bu model, araştırmanın amacına uygun olarak, üstün yetenekli öğrencilerin BİT yararlanma düzeylerini ve bu düzeylerin farklı değişkenlerle nasıl ilişkili olduğunu belirlemek için uygulanmıştır. Üstün yetenekli öğrencilerin bilgisayar, internet, cep telefonu, tablet bilgisayar ve eposta gibi bilişim teknolojilerinin hangi amaç ve seviyelerde kullanıldığını ölçmeyi amaçlamıştır. Verilerin toplanması için ortaokul ikinci kademe öğrencileri için geliştirilen Özmusul (2011)' a ait“Bilişim Teknolojilerinden Yararlanma Ölçeği”ve araştırmacının oluşturduğu form kullanılmıştır. Bilgi formu oluşturulurken M.Aydın (2016)'nın bilgi formundan yararlanılmıştır. Analizler için t testleri ve Kruskal Wallis – H testi uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The present study aims to investigate the levels of utilization of information and communication technologies (CT) among gifted students and examine how they benefit from these technologies. Gifted students generally demonstrate higher academic achievement and possess greater learning capacity. Therefore, understanding the extent to which ICT is beneficial for these students is important. ICT can facilitate access to infornation, enhance the learning process, and enable the practical application of acquired knowledge. However, it should be noted that the benefits of ICT may have limitations, and misuse can also have negative effects. Thus, identifying how gifted students utilize ICT and how frequently they engage with these technologies can be valuable for optimizing the learning process. This research examines the levels of ICT utilization among gifted students, how they benefit from ICT, and the frequency of their usage. The study includes 151 secondary school students enrolled in Science and Art Centers in Istanbul during the academic year 2022-2023. The research adopts a descriptive approach and utilizesa general model. This model is employed to determine the levels of ICT utilization Survey among gifted students and investigate the associations with various variables. The study aims to assess the purposes and levels of utilization of ICT tools such as computers, the internet, mobile phones, tablet computers, and email by gifted students. The“ICT Uilization Scale”developed by Özmusul (2011) and a researcher-designed questionnaire are used for data collection. T-tests and the Kruskal-Wallis H test are employed for data analysis. In conclusion, this study provides insights into the utilization of lCT among gited students and explores the relationships between ICT utilization and various variables. The findings contribute to understanding how gifted students benefit from ICT and shed light on their patterns of usage.