İlkokul matematik ders kitaplarındaki etkinlikler üzerine bir inceleme
A review of activities in primary school mathematics texbooks
- Tez No: 815937
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FATİH ÖZMANTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Matematik ders kitapları, etkinlik, etkinliklerin niteliği, Mathematics textbooks, activity, quality of activities
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırmanın amacı ilkokul matematik kitaplarındaki etkinliklerin niteliklerine ilişkin eksik ya da geliştirilmesi gereken yönleri ortaya koymaktır. Bu kapsamda ilkokul 4. Sınıf kademesinde okullarda okutulması uygun görülen üç farklı yayınevine ait matematik ders kitabındaki etkinliklerin doküman analizi yöntemi ile incelemesi yapılmıştır. Nitel bir araştırma olarak tasarlanan bu çalışmada elde edilen bilgilerin analizinde betimsel analiz yaklaşımı kullanılmıştır. Analizler yapılırken etkinliklerin değerlendirilmesinde EDGA (Etkinlik Değerlendirme ve Geribildirim Aracı) ölçeği kullanılmıştır. Bir rubik olan EDGA ile değerlendirilen etkinliklerin etkinlik metni boyutu ve matematiksel potansiyel bileşenlerinden aldıkları puanlar her üç kitapta da matematiksel potansiyelin geliştirilmesi gerektiğine işaret etmektedir. Öğrencilerin grup halinde çalışmalarına da az sayıda etkinlikte yer verilen kitapların ayrıca kullanılan materyaller yönünden kısıtlı çeşitlilikte (defter, kalem vb) oldukları görülmüştür. Yeni öğretim programında eğitim öğretimin etkinlikler ile somutlaştırılmasının kalıcı öğrenmeyi desteklediği önemle vurgulanmıştır. Dolayısıyla ilkokuldan ortaokula geçiş senesi olan 4. Sınıf matematik ders kitaplarındaki etkinliklerin daha nitelikli bir şekilde öğrencilere sunulması bu etkinlikler kullanılarak yapılan öğrenme faaliyetlerinin verimliliğini arttıracaktır. Bu durum öğrencilerin ortaokul matematik başarılarını olumlu yönde etkilemesi beklenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to reveal the deficiencies or the aspects that need to be developed regarding the qualities of the activities in the primary school mathematics books. In this context, the activities in the mathematics textbooks belonging to three different publishers, which are deemed appropriate to be taught in primary school 4th grade schools, were examined by document analysis method. In this study, which was designed as a qualitative research, descriptive analysis approach was used in the analysis of the information obtained. The EDGA scale was used to evaluate the activities while performing the analyses. The scores obtained from the activity text dimension and mathematical potential components of the activities evaluated with a rubik's EDGA indicate that mathematical potential should be developed in all three books. It has been observed that the books, which are included in a small number of activities for students to work in groups, also have a limited variety in terms of the materials used (notebook, pencil, etc.). In the new curriculum, it was emphasized that the concretization of education and training with activities supports permanent learning. Therefore, presenting the activities in the 4th grade mathematics textbooks, which is the transition year from primary school to secondary school, to students in a more qualified way will increase the efficiency of learning activities using these activities. This will positively affect students' secondary school mathematics achievement.