Çağdaş sanatta sanat faaliyet alanlarının dönüşümü
Transformation of art field of activity in contemporary art
- Tez No: 816103
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMRE ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Çağdaş Sanat, Arazi Sanatı, Yerleştirme Sanatı, Performans Sanatı, Video-Dijital Sanat, Contemporary Art, Land Art, Installation Art, Performance Art, Video-digital Art
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmanın amacı Çağdaş Sanatta sanat faaliyet alanında meydana gelen dönüşümü literatür tarama yöntemiyle belirlemektir. 1960'lı yıllardan itibaren ortaya çıkan Çağdaş Sanat modern sanatın ardından gelen ve günümüz sanatını ifade eden bir terimdir. Sanatçılar, geleneksel sanat kurallarını sorgulayarak değişik ifade biçimleri denemiş, küreselleşme ve iletişim teknolojilerindeki ilerlemelerle birlikte sanat daha erişilebilir ve uluslararası bir boyut kazanmıştır. Ayrıca, toplumsal ve politik konuların vurgulanması da yaygın bir eğilim haline gelmiştir. Çağdaş Sanatta en önemli değişimlerden biri mekan algısının galeri ve müzelerden dışarı çıkarak izleyenlerin günlük hayatına dahil olmasıdır. Bu değişimle birlikte, arazi sanatı, kamusal alan sanatı, Yerleştirme Sanatı, Performans Sanatı, video ve Dijital Sanat gibi yeni sanat disiplinleri ortaya çıkmıştır. Arazi Sanatı, doğal çevreyi sanatın bir parçası haline getirirken, kamusal alan sanatı halka açık mekanlarda sanat eserlerinin sergilenmesini ve kentleşmeye katkı sunma amacı gütmektedir. Yerleştirme Sanatı, mekanın özelliklerini kullanarak izleyiciyi etkilemeyi ve eserin bir parçası haline getirmeyi hedeflediği gibi Performans Sanatı da canlı bedenini sanatın bir aracı olarak kullanmayı ve izleyiciyle doğrudan etkileşime girmeyi teşvik etmektedir. Video ve Dijital Sanat ise teknolojinin gelişimiyle ortaya çıkan çağa ayak uydurarak dijitalleşen neslin dikkatini çeken bir sanat alanı olmuştur. Bu değişimler, sanatın evrimini gösterirken aynı zamanda izleyicilere farklı deneyimler sunmayı hedeflemektedir. Çağdaş Sanat, yeni teknolojilerin kullanımıyla birlikte yenilikçi yaklaşımlar geliştirmiş ve sanatın sergilenme sınırlarını genişletmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the transformation occurring in the field of art activities in contemporary art through a literature review method. Contemporary art, which emerged from the 1960s onwards, is a term that refers to the art of today following modern art. Artists have questioned traditional art rules and experimented with different forms of expression, and with the progress in globalization and communication technologies, art has become more accessible and gained an international dimension. Additionally, emphasizing social and political issues has become a common trend. One of the most significant changes in contemporary art is the shift in the perception of space, moving beyond galleries and museums to become part of the viewers' daily lives. With this change, new art disciplines such as land art, public art, installation art, performance art, video art, and digital art have emerged. Land art integrates the natural environment as part of the artwork, while public art involves the display of art in public spaces, aiming to contribute to urbanization. Installation art aims to engage and influence the viewer by utilizing the characteristics of the space, and performance art utilizes the living body as a medium for art, encouraging direct interaction with the audience. Video and digital art, on the other hand, have emerged as art forms that adapt to the digital age, capturing the attention of the digitally inclined generation. These transformations not only demonstrate the evolution of art but also aim to provide viewers with different experiences. Contemporary art, with the use of new technologies, has developed innovative approaches and expanded the boundaries of art display.