Öğretmenlerin duygusal emek ve örgütsel yabancılaşma davranışları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between emotional labor and organizational alienation behaviors of teachers
- Tez No: 816116
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SABİHA DULAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Duygusal emek, örgütsel yabancılaşma, yabancılaşma, Emotional labor, organizational alienation, alienation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Planlaması Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu araştırma, öğretmenlerin duygusal emek davranışlarının örgütsel yabancılaşma düzeyleri ile ilişkisini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırmanın evrenini 2022-2023 eğitim öğretim yılında İstanbul ilinde resmi ve özel okullarda farklı kademelerde çalışan öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırma örneklemini maksimum çeşitlilik örnekleme yöntemi ile seçilen kamu okulları ve özel okullarda görev yapan 308 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Duygusal Emek Ölçeği, Örgütsel Yabancılaşma Ölçeği ve Tanımlayıcı Özellikler Formu kullanılmış olup verilerin analizinde SPSS 23.0 programı kullanılmıştır. Bulgular duygusal emek ve örgütsel yabancılaşma düzeylerinin cinsiyet, yaş, kıdem yılı, okul türü ve kademesi açısından anlamlı bir fark taşımadığını göstermiş; örgütsel yabancılaşma ölçeğinin anlamsızlık ve kuralsızlık boyutlarında 25 yaş ve altı grup ile diğer yaş grupları arasında ve 6-10 kıdem yılı arasında olan öğretmenlerle 11-15, 16-20, 20 ve üstü kıdem yılına sahip gruplar arasında duygusal emeğin derinden davranış alt boyutunda anlamlı bir fark tespit edilmiştir. Bununla birlikte öğretmenlerin ortalama duygusal emek ve örgütsel yabancılaşma düzeyleri arasında orta büyüklükte ters yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the relationship between emotional labor behaviors and organizational alienation levels of teachers. The universe of the research consists of teachers working in different grade in official and private schools in Istanbul in the 2022-2023 academic year. The research sample consists of 308 teachers working in public and private schools selected by the maximum diversity sampling method. Emotional Labor Scale, Organizational Alienation Scale and Descriptive Characteristics Form were used as data collection tools in the research and SPSS 23.0 program was used in the analysis of the data. In conclusion, results showed that there is no significant difference between emotional labor and organizational alienation levels in terms of gender, age, seniority, school type and level. There is a significant difference between the 25 and younger age and other age groups in the meaninglessness and normlessness dimensions of the organizational alienation scale. Moreover, the teachers with 6-10 professional seniority years show significant difference between the groups with 11-15, 16-20, 20 and above professional seniority years, in the deep acting dimension of emotional labor scales. With this, moderately significant negative correlation was found between emotional labor and organizational alienation levels of teachers.