Doğal lif takviyeli biyokompozit üretimi
Natural fiber reinforced biocomposite production
- Tez No: 816216
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL AŞKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Biyokompozitler, biyopolimerler, polilaktik asit, doğal lifler, alg lifi, Biocomposites, biopolymers, polylactic acid, natural fibers, algea fibers
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Doğada kendiliğinde bozunabilen malzemelerin seçimi çevre kirliliğinin önlenmesi ve kaynakların korunması açısından önem arz etmektedir. Bu çalışmada kendiliğinden çözünebilen biyokompozit üretilmiş ve karakterizasyonu incelenmiştir. Biyokompozit çözelti döküm yöntemi ile hazırlanmış, matris olarak biyobazlı plastik olan polilaktik asit (PLA), takviye elemanı olarak alg lifleri kullanılmıştır. Biyokompozit, 200 µm elekten geçirilmiş alg lifleri polimer matrisine ağırlıkça %1, % 2, % 3 oranlarında eklenmesiyle elde edilmiştir. Elde edilen biyokompozitlerin su tutma davranışı, temas açısı ölçümleri, optik mikroskop, çekme testi, SEM, FTIR, DSC yöntemleri kullanılarak karakterizasyonları yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The selection of self-degradable materials in nature is important in terms of preventing environmental pollution and protecting resources. In this study, self-destructible biocomposites were produced and their characterization was examined. The biocomposite solution was prepared by casting method, polylactic acid (PLA), which is a biobased plastic, was used as a matrix, and algae fibers were used as the reinforcement element. The biocomposite was obtained by adding 200 μm sieved algal fibers to the polymer matrix at the rates of 1%, 2%, and 3% by weight. The obtained biocomposites were characterized by using water retention behavior, contact angle measurements, optical microscope, tensile test, SEM, FTIR, and DSC methods.