Dijital oyunlarda çocukluğun temsili üzerine bir araştırma
A study on representation of childhood in digital games
- Tez No: 816265
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİĞDEM SEZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Fine Arts, Sociology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Çocukluk, Çocuk Özne, Dijital Oyun, Dijital Oyun Tasarımı, Dijital Oyunlarda Çocuk, Childhood, Child Subject, Digital Game, Digital Game Design, Child in Digital Games
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Oyun Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Çalışmanın amacı çocukların dijital oyunlarda nasıl temsil edildiğini ve oyun tasarımında çocukluğa ilişkin ögelerden nasıl yararlanıldığını ortaya koymaktır. Tarihsel süreçte çeşitli değişikliklere uğrayan çocuk imgesi antik çağlarda minyatür yetişkinler olarak karşımıza çıkar, sonrasında ise bir Hristiyan doktrini olan ilk günah kavramı üzerinden“günahkâr çocuk”imgesi ile yorumlanır. 19. Yüzyılın eğitim ve edebiyat dünyasında masumiyet ile ilişkilendirilen çocuklar modern dönemde ise yetişkinlik yolunda eksikliğini gidermesi gereken“gelişen çocuklar”olarak tanımlanırlar. Son dönemlerde yapılan çocukluk çalışmalarında ise çocuklar artık“aktif özneler”şeklinde nitelendirilmektedir. Dijital oyunlarda çocuklara çoğunlukla yardımcı aktörler, yetişkinliğe giden yolda bir evre veya kimi duygu ve düşüncelerin sembolik taşıyıcısı olarak yer verildiği görülür. Bu çalışmada ise ana kahramanları çocuk olan Among The Sleep (2014), Child of Light (2014) ve Gris (2018) adlı üç oyun incelenmekte, bu kahramanların birer özne olarak nasıl yansıtıldığı ve bir tasarım ögesi olarak çocukluğun nasıl kullanıldığı içerik analizi yoluyla araştırılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to reveal how children are represented in digital games and how elements related to childhood are used in game design. The image of children which has undergone various changes throughout history appears as miniature adults in ancient times and then was interpreted with the image of“sinful child”through the original sin of the Christian doctrine. Children, who were associated with innocence in the education and literature world of the 19th century, are defined as“developing children”who need to make up for their deficiency on the way to adulthood in the modern period. Today, in the academic field called Childhood Studies, children are described as“active subjects”. In digital games, children are often featured as supporting actors, a stage on the way to adulthood, or as a symbolic carrier of some feelings and thoughts. In this study, three games called Among The Sleep (2014), Child of Light (2014) and Gris (2018), which have child characters in the center, are examined and how these heroes are reflected as subjects and how childhood is used as a design element is investigated through content analysis.