The influence of using social networks on brand performance and brand equity in trade banks of Iraq (Erbil province)
Online sosyal ağları kullanmanın marka performansı ve marka değeri üzerindeki etkisi: Irak'taki bölgesel ticaret bankası şubelerinin örnek olay incelemesi (Arbil şubelerinin)
- Tez No: 816266
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEŞE YILDIZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Marka Değeri, Marka Performansı, Sosyal Ağlar, Brand Equity, Brand Performance, Social Networks
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Marka değeri, parasal ve finansal topluluklara çeşitli hizmetler sunan şirketler (bankalar) için hedeflenen sonuçlardan biridir. Öte yandan, çevrimiçi sosyal ağları kullanmak ve sitelerden bilgi toplamak müşteri davranışını etkilemektedir. Mevcut araştırma, sosyal ağları kullanmanın marka performansı ve müşteri tabanlı marka değeri üzerindeki etkisini ölçmektedir. Veri toplamak için bir anket kullanılmış, 400 kişi rastgele seçilmiş ve araştırma hipotezleri yapısal eşitlik modeli kullanılarak test edilmiştir. Mevcut araştırma yaklaşımı, hem doğası gereği tanımlayıcı hem de amacı açısından pratiktir. Çalışma, Irak'ın Erbil eyaletindeki TBI müşterilerinden veri toplamaya odaklanmaktadır. Çalışma hipotez testi bulguları, sosyal ağların kullanımının marka değeri ve marka performansı üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymuştur. Sonuç olarak, sosyal ağlara katılım ve mevcudiyet, marka sahiplerinin, diğer kişilerin markayı, özellikleri ve hizmetleri açısından müşterilere tanıtması için tanımasına ve belirlemesine yardımcı olabilir. Arzulanan marka sanal ortamda ne kadar çok kişi ve kitle tarafından görülüyorsa ve müşteriler sunulan kalite ve hizmetlerden ne kadar memnunsa, o kadar çok kişi bu markayı kullanmayı önermektedir.
Özet (Çeviri)
Brand equity is one of the targeted outcomes for companies (banks) providing various services to the monetary and financial communities. On the other hand, using online social networks and collecting information from sites has an impact on customer behavior. The current research measures the influence of using social networks on brand performance and customer-based brand equity. A questionnaire was used to collect data 400 people were randomly selected and the research hypotheses were tested using the structural equation model. Present research approach is both descriptive in nature and practical in its objective. It focuses on collecting data from TBI clients in Erbil province, Iraq. The study hypothesis test findings revealed that the utilization of social networks has a substantial impact on brand equity and brand performance. As a consequence, participation and presence in social networks might help brand owners in knowing and determining the brand for others to introduce to customers in terms of its features and services. The more the desired brand is seen by more people and audiences in the virtual space, and the more customers are satisfied with the quality and services provided, the more people suggest employing this brand.