İşsizliğin boşanma ve suç oranları ile ilişkisi: Türkiye örneği
The relationship of unemployment with divorce and crime rates: The case of Türkiye
- Tez No: 816293
- Danışmanlar: PROF. DR. SERVET CEYLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: İşsizlik, suç, boşanma, zaman serisi analizi, panel veri analizi, Unemployment, crime, divorce, time series analysis, panel data analysis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu tez, işsizlik ile boşanma ve suç oranları arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Günümüzde işsizlik sorunu, dikkatle ele alınması gereken bir konudur ve çeşitli faktörlerle ilişkili haldedir. Boşanma ve suç oranları da bu faktörler arasında yer almaktadır. İşsizliğin bu iki önemli sosyal sorun üzerindeki etkisini ve bu etkinin nasıl yönetilebileceğini anlamak oldukça önemlidir. Çalışmada işsizlik ile boşanma ve suç oranları arasındaki ilişki incelenirken, zaman serisi analizi ve panel veri analizi olmak üzere iki farklı yöntem kullanılmıştır. Zaman serisi analizi, 1982-2021 dönemi verilerini içeren bir veri seti kullanarak işsizlik, suç ve boşanma oranları arasındaki ilişkiyi incelemek için kullanılmıştır. Panel veri analizi ise 2010-2020 dönemi IBBS Düzey 2 verilerini içeren bir veri seti kullanarak işsizlik, suç ve boşanma oranları arasındaki ilişkiyi daha ayrıntılı bir şekilde incelemeyi hedeflemektedir. Panel veri analizi, çeşitli değişkenlerin zaman içindeki etkilerini kontrol etme imkanı sağlayarak işsizliğin suç ve boşanma oranları üzerindeki etkisini daha iyi anlamamızı sağlayacaktır. Zaman serisi analizi sonuçlarına göre, işsizlik ile boşanma arasında çift yönlü nedensellik ilişkisi bulunmuştur ve iki değişken arasında pozitif yönlü bir ilişki mevcuttur. Yani işsizlik boşanma oranlarını etkilerken, aynı zamanda boşanma oranları da işsizlik üzerinde etkili olmaktadır. Öte yandan, işsizlik ile suç arasında ise işsizlikten suça doğru tek yönlü nedensellik ilişkisi belirlenmiştir ve bu ilişki de pozitif yönlüdür. İşsizlik, suç oranlarını etkilemektedir, ancak suç oranları işsizlik üzerinde etkili değildir. Panel veri analizi sonuçları, zaman serisi analizi sonuçları ile paralel tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the relationship between unemployment and divorce and crime rates. Today, the problem of unemployment is an issue that needs to be handled carefully and is related to various factors. Divorce and crime rates are also among these factors. It is very important to understand the impact of unemployment on these two important social problems and how this impact can be managed. In this study, while examining the relationship between unemployment, divorce and crime rates, two different methods, time series analysis and panel data analysis, were used. Time series analysis was used to examine the relationship between unemployment, crime and divorce rates using a data set containing data for the period 1982-2021. The panel data analysis, on the other hand, aims to examine the relationship between unemployment, crime and divorce rates in more detail by using a dataset containing IBBS Level 2 data for the period 2010-2020. Panel data analysis will enable us to better understand the impact of unemployment on crime and divorce rates by providing the opportunity to control the effects of various variables over time. According to the results of the time series analysis, a bidirectional causality relationship was found between unemployment and divorce, and there is a positive relationship between the two variables. In other words, while unemployment affects divorce rates, divorce rates also affect unemployment. On the other hand, a one-way causality relationship from unemployment to crime was determined between unemployment and crime, and this relationship is also positive. Unemployment affects crime rates, but crime rates do not affect unemployment. Panel data analysis results were determined in parallel with the time series analysis results.