Diffüz büyük B hücreli lenfoma tanısında ve annarbor evresini tahmin etmede hematolojikinflamatuar biyobelirteçlerin rolü
The role of hematological inflammatory biomarkers in the diagnosis of diffuse large B-cell lymphoma and in predicting ann arbor stage
- Tez No: 816331
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KADİR İLKKILIÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Diffuse Large B Cell Lymphoma, Stage, Diagnosis, Hematological Inflammatory Biomarkers, Diffuz Büyük B Hücreli Lenfoma, Tanı, Evre, Hematolojik İnflamatuvar Biyobelirteçler
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Non-Hodgkin Lymphoma (NHL) is the most common hematological malignancy in the world and is responsible for approximately 3% of cancer diagnoses and deaths. Diffuse Large B Cell Lymphoma (DLBCL) is a neoplasm that morphologically consists of medium and large B lymphoid cells, accounting for approximately 30% of all NHL cases. Ann Arrbor is used for staging DLBCL and international prognostic staging (IPI) is used to predict DLBCL prognosis. Recently, hematologic inflammatory biomarkers have been suggested to predict the prognosis of many cancers, and in our study, we investigated the role of these markers in patients with DLBCL. Our study included 122 patients diagnosed with DLBCL between the ages of 18-90, who underwent Ann Arrbor staging, and 122 healthy volunteers who applied to the outpatient clinic for any reason and did not have any additional disease. Neutrophil lymphocyte ratio (NLR) value was found to be higher than the control group in the DLBCL group, while it was found to be significantly higher in those with stage 4 disease than in those with stage 1 disease. It was also significant with 64.3% specificity and 60% sensitivity in the diagnosis of advanced disease. The lymphocyte value was found to be low compared to the control group in the DLBCL group. In addition, lymphocytes were lower in stage 4 diseases than other stages. Platelet lymphocyte ratio (PLR) value was found to be higher than the control group in the DLBCL group, while the stage of 4 diseases was found to be higher than those in the other stage. It was also significant with 66,7% specificity and 60% sensitivity in the diagnosis of advanced disease. In conclusion, the use of diagnosis and advanced stage disease in DLBCL patients, NLR, PLR and lymphocyte hematological inflammatory markers may provide clinical benefit. These markers may be used as predictive parameters for disease diagnosis and for predicting the Ann Arrbor stage of patients in the future after more extensive studies.
Özet (Çeviri)
Non-Hodgkin Lenfoma (NHL), dünyada en yaygın hematolojik malignite olmakla birlikte kanser teşhislerinin ve ölümlerinin yaklaşık %3'ünden sorumludur. Diffuz Büyük B Hücreli Lenfoma (DBBHL), morfolojik olarak orta ve büyük B lenfoid hücrelerinden oluşan tüm NHL vakalarının yaklaşık %30'unu oluşturan bir neoplazmdır. DBBHL evrelemesi için Ann Arrbor, DBBHL prognozunu öngörmek için ise uluslararası prognostik evreleme (IPI) kullanılır. Son zamanlarda hematolojik inflamatuvar biyomarkerlar birçok kanserin prognozunu tahmin etmede önerilirken bizim çalışmamızda da DBBHL tanılı hastalarda bu markerların rolü araştırıldı. Çalışmamıza Ann Arrbor evrelemesi yapılmış 18-90 yaş aralığında 122 DBBHL tanılı hasta ile herhangi bir nedenle polikliniğe başvuran ve ek hastalığı olmayan sağlıklı 122 gönüllü dahil edildi. Nötrofil lenfosit oranı (NLR) değeri DBBHL grubunda kontrol grubuna göre yüksek görülürken evre 4 hastalığı olanlarda evre 1 hastalığı olanlara göre daha yüksek saptandı. Ayrıca ileri evre hastalık tanısında %64.3 spesifite ve %60.5 sensitivite ile anlamlı bulundu. Lenfosit değeri DBBHL grubunda kontrol grubunda göre düşük bulundu. Ayrıca evre 4 hastalığı olanlarda diğer evre hastalarına göre daha düşük saptandı. Platelet lenfosit oranı (PLR) değeri DBBHL grubunda kontrol grubuna göre yüksek görülürken evre 4 hastalığı olanlarda diğer evrede hastalık olanlara göre daha yüksek saptandı. Ayrıca ileri evre hastalık tanısında %66.7 spesifite ve %60.5 sensitivite ile anlamlı bulundu. Sonuç olarak DBBHL hastalarında tanı ve ileri evre hastalığı tahmin etmede NLR, PLR, lenfosit hematolojik inflamatuvar markerlarının kullanılması klinik yarar sağlayabilir. Bu markerlar daha geniş kapsamlı çalışmalar sonrası gelecekte hastalık tanısı ve hastaların Ann Arrbor evresini tahmin etmede öngördürücü parametreler olarak kullanılması söz konusu olabilir.