Secondary traumatic stress levels of healthcare workers during coronavirus pandemic: The predictor role of insomnia, depression, anxiety, stress, and resilience
Koronavirüs salgının sağlık çalışanlarının ikincil travmatik stres düzeyleri üzerine etkisi: Insomnia, depresyon, anksiyete, stres ve psikolojik sağlamlığın yordayıcı rolü
  1. Tez No: 816478
  2. Yazar: TİLBE ÜSTÜNDAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM KARAIRMAK TEKDURMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İkincil Travmatik Stres, Anksiyete, Stres, Insomnia, Psikolojik Sağlamlık, Secondary Traumatic Stress, Anxiety, Stress, Insomnia, Resilience
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Tüm dünyayı hızlı bir şekilde etkisi altına alan koronavirüs pandemisinin özellikle sağlık çalışanlarının ruh sağlığı üzerindeki etkisi oldukça fazladır. Araştırmanın temel amacı korona virüs salgınının sağlık çalışanlarının ikincil travmatik stres düzeyleri üzerindeki etkisini ölçmek ve insomnia, depresyon, anksiyete, stres ve psikolojik sağlamlığın yordayıcı rolünü incelemektir. Bu amaçla üç araştırma sorusu belirlenmiştir. Demografik bilgi formu, Covid-19 Yaşantı Formu, Depresyon Anksiyete ve Stres Ölçeği (DASÖ-21), İkincil Travmatik Stres Ölçeği, Uykusuzluk Şiddeti İndeksi, Connor Davidson Psikolojik Sağlamlık Ölçeği kullanılmıştır. Sağlık çalışanlarının Covid-19 süresince deneyimlerini anlamak amacıyla frekans analizi, ikincil travmatik stresi risk faktörleri açısından değerlendirmek amacıyla t-test ve psikolojik sağlamlık, depresyon, anksiyete, stres ve insomnianın ikincil travmatik stresi ne kadar yordadığını öğrenmek amacıyla çoklu regresyon analizi yapılmıştır. Covid-19 tanısı alan sağlık çalışanlarının daha yüksek anksiyete yaşadığı, Covid-19 tanılı hastalara temas eden sağlık çalışanlarının daha düşük psikolojik sağlamlık ve daha yüksek ikincil travmatik stres, depresyon ve insomnia seviyesine sahip olduğu, psikolojik desteğe ihtiyaç duyan sağlık çalışanlarının ikincil travmatik stres, insomnia, anksiyete, stres ve depresyon seviyelerinin daha yüksek psikolojik sağlamlık seviyelerinin ise daha düşük olduğu, çalışma saatleri artan sağlık çalışanlarının ikincil travmatik stres, insomnia, anksiyete, stres ve depresyon seviyelerinin daha yüksek vi olduğu yakın çevresinde covid-19 tanısı alan, entübe edilen, yoğun bakımda kalan yada ölen biri olan sağlık çalışanlarının ikincil travmatik stres, depresyon, anksiyete, stres ve insomnia seviyelerinin daha yüksek olduğu bulunmuştur. Anksiyete, stres ve insomnia ikincil travmatik stresi yordamaktadır.
Özet (Çeviri)
The impact of the COVID-19, which has rapidly affected the whole world, on the mental health of healthcare professionals is quite high. The main purpose of the study is to measure the effect of the coronavirus pandemic on the secondary traumatic stress (STS) levels of healthcare professionals and to examine the predictor role of insomnia, depression, anxiety, stress, and resilience. Three research questions were determined. Demographic information form, Covid-19 experience form, Depression Anxiety and Stress Scale (DASS-21), Secondary Traumatic Stress Scale, Insomnia Severity Index, and Connor Davidson Resilience Scale were used. Frequency analysis was used to understand the experiences of healthcare workers during Covid-19, a t-test was used to have better understanding of STS regarding risk factors, and multiple regression analysis was conducted to find out how resilience, depression, anxiety, stress, and insomnia predict STS. Healthcare professionals diagnosed with Covid-19 have higher anxiety; healthcare professionals in contact with patients diagnosed with Covid-19 have lower resilience and higher levels of STS, depression, and insomnia; healthcare professionals who need psychological support have lower levels of resilience and higher levels of STS and insomnia. Healthcare workers who have increased working hours and who stated that they have a relative who was diagnosed with covid-19, was intubated, and stayed in iv intensive care or died have higher levels of STS, insomnia, anxiety, stress, and depression. Anxiety, stress, and insomnia predict STS.