Liderlik tarzlarının örgütsel çeviklik üzerindeki etkisini belirlemeye yönelik bir araştırma
A research aimed at determining the effect of leadership styles on organizational agility
- Tez No: 816534
- Danışmanlar: PROF. DR. OLCA SÜRGEVİL DALKILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Liderlik Tarzı, Örgütsel Çeviklik, Liderlik Tarzı Davranış Ölçeği, Örgütsel Çeviklik Ölçeği, Leadership Style, Organizational Agility, Leadership Style Behavior Scale, Organizational Agility Scale
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu araştırma, liderlik tarzlarının örgütsel çeviklik üzerindeki etkisini belirlemeyi amaçlamaktadır. Örgütsel çeviklik, değişimlere hızlı ve etkili bir şekilde adapte olabilme yeteneği olarak tanımlanmakta; dinamik iş ortamında önemli bir rekabet avantajı sağlamaktadır. Rekabet avantajı için örgüt içerisinde çalışanların, lider tarafından doğru yönlendirilmesi önemlidir. Liderlik tarzları, bir organizasyonda çalışanların davranışlarını yönlendiren liderin yaklaşımını ve tutumunu yansıtmaktadır. Liderlik tarzlarının çalışanlar üzerinde farklı etkilerinin olduğu savunulmaktadır. Bu bağlamda bu çalışma, liderlik tarzı davranışının örgütsel çevikliği etkileyebileceği varsayımıyla gerçekleştirilmiştir. Tez çalışmasında nicel yöntem belirlenmiş olup anket tekniği ile veri toplama süreci gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın evrenini, Manisa ilinde elektronik alanında faaliyet gösteren bir firmanın müşteri hizmetleri ve mali işler departmanında yer alan çalışanları oluşturmaktadır. Araştırmaya, firmanın müşteri hizmetleri ve mali işler departmanında farklı görevlerde çalışan mavi ve beyaz yakalı toplam 302 personel katılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen verilerin analizleri IBM SPSS 26.0 ve AMOS 24 programları kullanılarak ortaya konulmuştur. Araştırmanın bulguları, farklı liderlik tarzlarının örgütsel çevikliği nasıl etkilediği konusunda kapsamlı bir anlayış sunmaktadır. Bu araştırma ile tek bir liderlik tarzının örgütsel çeviklik üzerindeki etkisi ele alınmamış olup farklı liderlik tarzlarının örgütsel çeviklik üzerindeki etkisi incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre dönüşümcü liderlik tarzı ve etkileşimci liderlik tarzının örgütsel çeviklik üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu ortaya çıkarılmıştır. Çalışma, liderlerin organizasyonlarını daha çevik hale getirmeleri ve rekabet avantajını sağlamaları için uygun liderlik tarzının seçilmesine katkı sağlamaktadır. Çalışmanın ayrıca, liderlik ve örgütsel çeviklik konularıyla ilgilenen akademisyenler ve yöneticiler için katkı sağlayacayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This research aims to determine the impact of leadership styles on organizational agility. Organizational agility is defined as the ability to adapt quickly and effectively to changes, providing a significant competitive advantage in a dynamic business environment. For achieving a competitive advantage, it is essential for employees within an organization to be guided correctly by their leaders. Leadership styles reflect the approach and attitude of the leader, influencing the behaviors of employees within an organization. It is argued that leadership styles have different effects on employees. In this context, this study was conducted under the assumption that leadership behavior may influence organizational agility. The quantitative method was chosen for the thesis, and data was collected using a survey technique. The population of the study consists of employees from the customer service and finance departments of an electronics company operating in the Manisa province. A total of 302 personnel, including both white-collar and blue-collar workers with different roles in the customer service and finance departments, participated in the research. The data obtained from the research was analyzed using IBM SPSS 26.0 and AMOS 24 programs. The findings of the research provide a comprehensive understanding of how different leadership styles affect organizational agility. The study examines the impact of various leadership styles on organizational agility rather than focusing on a single leadership style. According to the research results, both transformational leadership style and transactional leadership style have a significant impact on organizational agility. The study contributes to the selection of appropriate leadership styles for making organizations more agile and gaining a competitive advantage. Additionally, it is believed that the study will be beneficial for academics and managers interested in leadership and organizational agility topics.