Kamusal halkla ilişkiler perspektifinden twitter kullanımı: Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Valiliği örneği
Using twitter from public relations perspective: The case of Gaziantep Metropolitan Municipality and Gaziantep Governorship
- Tez No: 816606
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER AYDINLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Halkla İlişkiler, Kamusal Halkla İlişkiler, Sosyal Medya, Twitter, Diyalojik İletişim, Public Relations, Governmental Public Relations, Social Media, Twitter, Dialogical Communication
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Sosyal medyanın yakın zamanda iş dünyasında bulduğu karşılık, onun kuruluş ile hedef kitlesi arasında dijital bir köprü işlevi göreceği, her iki tarafın da gereksinim duyduğu bilgiyi bu köprü üzerinden sağlayacağı yönündedir. Her gün katlanarak artan kullanıcı sayısı ve bu kullanıcıların sosyal medyada geçirdiği sürenin artması, sosyal medyayı üzerinde derinlemesine araştırmalar yürütülen bir konu haline getirmiştir. Kullanıcısına sunduğu zaman ve mekandan bağımsız, anlık paylaşım ve geribildirim yapabilme özelliği onu diğer medya türlerinden çok daha popüler medya konumuna getirmiştir. Covid-19 pandemisi sonrası artan dijitalleşme çabaları, kuruluşları sosyal medya platformlarını daha aktif ve etkili kullanmaları noktasında teşvik etmiştir. Kamusal halkla ilişkiler bu noktada sosyal medyayı kurum-kamu iletişimi (bilgi edinme-bilgilendirme) sağlama, imaj, itibar ve güven inşa etme ve daha pek çok işlevde kullanmaya başlamıştır. Diğer taraftan kamu kuruluşlarının sosyal medya platformlarını kullanım amaçları ve biçimleri üzerinde yapılan akademik araştırmalar ise kamu kuruluşların sosyal medyayı daha çok bilgi verme, duyuru yapma vb. amaçlarla tek taraflı bir biçimde kullandıklarını ortaya koymaktadır. Aktif katılım ve diyalojik iletişime olanak tanıyan bir medya türünü kuruluşların eksik veya yanlış kullanım pratiği sergilemesi bu çalışmanın çıkış noktalarından bir tanesini oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin ve Gaziantep Valiliği'nin bir sosyal medya platformu olan Twitter'ı ne gibi amaçlarla ve ne şekilde (aktif katılım, şeffaflık ve diyalojik iletişim) kullandıklarının tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda 20 Mart-20 Mayıs 2023 tarihleri arasındaki üç aylık periyotta her iki kamu kuruluşunun Twitter kullanım pratikleri mercek altına alınmıştır. Araştırmada hem nitel hem de nicel araştırma yöntemleri arasında gösterilen içerik analizi tekniği benimsenmiştir. Araştırma esnasında elde edilen bulgular tablolar ve grafikler yardımıyla görselleştirilerek analiz edilmiş, ardından kamusal halkla ilişkiler ilkeleri bağlamında yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin ve Gaziantep Valiliği'nin resmi Twitter hesaplarında kurumsal halkla ilişkiler bağlamında kurumsal kimlik öğelerine yeterince önem vermediği, kamu ile olan iletişimlerinde katılımı teşvik edici ve geri bildirime dayalı yaklaşım sergilemedikleri; daha ziyade asimetrik bir iletişim biçimi benimsedikleri ve resmi Twitter hesaplarını daha çok bilgilendirme ve tanıtım amaçlı kullandıkları sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The response that social media has received recently in business world is that it operates as a digital bridge between organization and its target audience and both parties provide the information they need through this bridge. The increasing number of its users and the time these users spend in social media every day have made social media a subject of in-depth research. Its features that enable its users to share an instant post and get feedback regardless of time and space have made it a much more popular media than other types of media. The increasing efforts in digitalization after Covid-19 have encouraged organizations to use social media platforms more active and effective. Governmental public relations have used social media in many functions such as establishing organization-public communication (obtaining and providing information), building image, reputation and trust and so forth. Academic research on what purpose and how governmental organizations use social media platforms indicates that governmental organizations use social media to inform the public and make announcement rather than establishing two way communication. The misuse or inadequate use of social media supposed to provide active participance and dialogic communication by organisations are one of the primary goal of this research. In the scope of this research, it is aimed to find out why and how (active participance, transparency and dialogical communication) Gaziantep Metropolitan Municipality and Gaziantep Governorship use their official Twitter accounts. In this sense, three-month periods (the 20th March-20th May in 2023) in which the two governmental organizations use their Twitter accounts are examined in detail. Content analysis technique which is considered as both a qualitative and quantitative research method is adopted for the research. The findings obtained during the research is presented through charts and figures and evaluated in the sense of governmental public relations afterwards. As a result of the research it is found out that both Gaziantep Metropolitan Municipality and Gaziantep Governorship ignore the corporate identity elements, adopt asymmetric communication that is lack of active participation and feedback and use their official Twitter accounts solely to inform and make announcement.