Altın nanopartikülleri ile modifiye edilen ipek fibroini esaslı nanofiberlerin yara iyileşmesi üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of silk fibroin-based nanofibers modified with gold nanoparticles on wound healing
- Tez No: 816632
- Danışmanlar: PROF. DR. TUĞBA AKBAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Biyoteknoloji, Polimer Bilim ve Teknolojisi, Biochemistry, Biotechnology, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Altın nanopartikülleri, yara örtüsü, yara iyileşmesi, oksidatif stres, antioksidan etki, Gold nanoparticles, wound dressing, wound healing, oxidative stress, antioxidant effect
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eczacılık Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Amaç: Bu çalışmada çilek yapraklarının sulu ekstraktı kullanarak altın nanopartiküllerinin hazırlanması, hazırlanan altın nanopartiküllerinin ipek böceği kozasından elde edilen ipek fibroini ile birleştirilerek modifiye ipek fibroini esaslı nanofiberin elde edilmesi ve hazırlanan nanofiberin deneysel yara modeli üzerine, olası etkilerinin biyokimyasal ve histolojik açıdan incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Sulu ekstraktı hazırlanan çilek yaprakları kullanılarak, HAuCl4 indirgenerek altın nanopartiküllerine dönüştürülmüştür. Hazırlanan altın nanopartiküllerinin, SEM analizi ile boyut ölçümleri ve ayrıca total oksidan-antioksidan kapasite ölçümleri yapılmıştır. Bombyx mori ipek böceğine ait kozalar çeşitli aşamalardan geçirilerek ipek fibroini elde edilmiştir. Altın nanopartikülleri içeren nanofiber elektro eğirme yöntemi kullanılarak hazırlanmıştır. Deneysel yara modeli, punch biyopsi yöntemi kullanılarak oluşturulmuştur. Hazırlanan nanofiberin olası yara iyileştirici etkileri yara oluşumdan sonraki 7. ve 21. günlerde alınan deri örneklerinde biyokimyasal, histolojik ve morfolojik analiz yöntemleri kullanılarak incelenmiştir. Bulgular: Altın nanopartiküllerinin 532 nm dalga boyunda maksimum absorbans gösterdiği ve antioksidan özelliklere sahip olduğu tespit edilmiştir. İpek fibroini esaslı nanofiberlerin ortalama nanofiber çapının çapraz bağlama işlemi öncesinde 100 nm, çapraz bağlama işlemi sonrasında ise 300 nm olduğu belirlenmiştir. Deri örneklerinde 21'inci günün sonunda GSH, NO seviyeleri ve SOD, TF aktivitelerinin artış gösterdiği belirlenmiştir. Deri TNF-α ve IL-6 seviyeleri tedavi gruplarında kontrole göre azalmıştır. Altın içerikli ipek fibroini esaslı nanofiberin deri granülasyon dokusu oluşumunu, re-epitelizasyonu hızlandırdığı ve kıl folikülü oluşumunu indüklediği tespit edilmiştir. Tartışma ve Sonuç: Bu çalışma kapsamında hazırlanan altın içerikli ve ipek fibroini esaslı nanofiberin akut ve kronik yaralarda potansiyel iyileştirici etkilere sahip olduğu belirlenmiştir
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to prepare gold nanoparticles using the aqueous extract of strawberry leaves, combine the prepared gold nanoparticles with silk fibroin derived from silkworm cocoons to obtain modified silk fibroin-based nanofibers, and examine their potential effects on an experimental wound model from a biochemical and histological perspective. Materials and Methods: Strawberry leaves were used to prepare the aqueous extract, and HAuCl4 was reduced to convert it into gold nanoparticles. Silk fibroin was obtained by subjecting the cocoons of Bombyx mori silkworm to various stages. The nanofiber containing gold nanoparticles was prepared using the electrospinning method. The experimental wound model was created using the punch biopsy method. The possible wound healing effects of the prepared nanofiber were examined biochemically, histologically, and morphologically in skin samples taken on the 7th and 21st days after wound formation. Results: It was determined that gold nanoparticles exhibited maximum absorbance at a wavelength of 532 nm and possessed antioxidant properties. At the end of the 21st day, an increase in GSH and NO levels, as well as SOD and TF activities, was observed in skin samples. TNF-α and IL-6 levels in the skin decreased in the treatment groups compared to the control group. It was found that the gold-containing silk fibroin-based nanofiber promoted the formation of dermal granulation tissue, accelerated re-epithelialization, and induced hair follicle formation. Discussion and Conclusion: It was determined that the gold-containing silk fibroin-based nanofiber prepared in this study had potential therapeutic effects on acute and chronic wounds.