Madde kullanım bozukluğu olan çocuğa sahip anne ya da babalarda algılanan sosyal desteğin umutsuzluk düzeyi üzerine etkisinin belirlenmesi
Determining the Effect of Perceived Social Support on the Level of Hopelessness in Parents Who Have a Child with Substance Use Disorder
  1. Tez No: 816638
  2. Yazar: ŞEYMA AYDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERNA BAYIR, DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDA GÜNEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Umutsuzluk, Algılanan sosyal destek, Madde kullanım bozukluğu, Ebeveynler, Psikiyatri hemşireliği, Hopelessness: Perceived social support, Substance use disorder, Parents, Psychiatric nursing
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: KTO Karatay Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hast. Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Madde kullanım bozukluğu olan bireylerin ebeveynleri hem psikolojik hem ekonomik yönden birçok zorlukla karşılaşmakta hem maddi hem manevi birçok sıkıntı yaşamaktadır. Bu araştırmanın amacı madde kullanım bozukluğu olan bireylerin ebeveynlerinin algıladıkları sosyal destek düzeyinin umutsuzluk düzeyi üzerine etkisini belirlemektir. Haziran 2022-2023 tarihleri arasında yapılan bu araştırma tanımlayıcı ve ilişki arayıcı bir araştırmadır. Araştırmanın evrenini Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi AMATEM biriminde takip edilen bireylerinin ebeveynleri oluşturdu. Araştırmaya katılmayı kabul eden 340 ebeveyn örneklem grubuna alındı. Veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Beck Umutsuzluk Ölçeği ve Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği kullanıldı. Araştırmanın analizinde, Kruskal Wallis testi, Spearman Korelasyon Analizi, Mann-Whitney U testi ve doğrusal regresyon analizi kullanıldı. Yaş ortalaması 51,68 olan ebeveynlerin %50,6'sının kadın olduğu belirlendi. Araştırmanın sonunda algılanan sosyal destek düzeyiyle umutsuzluk düzeyi arasında negatif yönlü zayıf bir ilişki olduğu görüldü. Sosyal Destek Ölçeğinin alt boyutlarından aile desteğinin 0,196, arkadaş desteğinin 0,189, özel birinin desteğinin 0,175 puan umutsuzluk ortalamasını anlamlı düzeyde düşürdüğü belirlendi. Algılanan sosyal destek arttıkça umutsuzluk düzeyinin de azaldığı belirlendi.
Özet (Çeviri)
Parents of individuals with substance use disorders face many difficulties both psychologically and economically and experience many financial and moral difficulties. The aim of this study is to determine the effect of the level of social support perceived by the parents of individuals with substance use disorder on the level of hopelessness. This research, which was conducted between June 2022- 2023, is a descriptive and correlational research. The population of the study consisted of the parents of individuals followed up in the AMATEM unit of Manisa Mental Health and Diseases Hospital. A total of 340 parents who agreed to participate in the study were included in the sample group. Personal Information Form, Beck Hopelessness Scale and Multidimensional Perceived Social Support Scale were used as data collection tools. Kruskal-Wallis test, Spearman Correlation Analysis, Mann-Whitney U test and linear regression analysis were used in the analysis of the study. The mean age of the parents was 51.68 years and 50.6% of them were female. At the end of the study, it was seen that there was a weak negative relationship between the level of perceived social support and the level of hopelessness. Among the sub-dimensions of the Social Support Scale, it was determined that family support 0.196, friend support 0.189, and support of a special person 0.175 points significantly decreased the mean level of hopelessness. It was determined that as the perceived social support increased, the level of hopelessness decreased.