Çocuk cinsel istismar olgularının medikolegal değerlendirilmesinde güncel teknolojinin kullanımı ve multidisipliner perspektif yaklaşımı
A multidisciplinary perspective approach and the use of current technology on the medicolegal evaluation of child sexual abuse cases
- Tez No: 703356
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİS DOKGÖZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Cinsel İstismar, Çocuk, Video-kolposkop, medikolegal değerlendirme, Multidisipliner yaklaşım, Sexual abuse, Child, Video-colposcope, Medicolegal evaluation, Multidisciplinary approach
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Çalışmamızda; bölgemizden Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Adli Tıp polikliniğine cinsel istismar iddiası ile başvuran çocuklara, ailelerine ve saldırganlarına ait kapsamlı sosyodemografik veriler incelenerek ülkemiz ve dünyadaki benzer çalışmalar ile karşılaştırılması, videokolposkopi gibi güncel teknolojik cihazların genito-anal muayenedeki önemine vurgu yapmak, multidisipliner yaklaşımın özellikle cinsel istismarın çocuk üzerindeki sonuçlarına etkin ve zamanında müdehaledeki önemini gösterebilmek amaçlanmıştır. Cinsel istismar iddiası ile adli birimler tarafından 01.01.2010 ve 31.12.2020 tarihleri arasında gönderilen, fizik ve genito-anal muayene yapılmasına, kolposkopi cihazı ile fotoğraf ve görüntü kaydına, adli delil niteliğindeki materyallerin toplanmasına kendileri veya vasileri tarafından yazılı onam veren, 0–18 yaş grubu tüm olgulara ait adli belgeler ve adli tıp raporları retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Çalışmamız sonucunda; 1102 kız, 268 erkek çocuğu olmak üzere toplam 1360 olgunun yaş ortalaması 13,3±3,6'dır. Vajinal ve anal penetrasyon en fazla iddia edilen istismar tipidir. Tarafımızca muayene edilmeden önce dış merkezde herhangi bir muayene yöntemi belirtilmeksizin genito-anal muayenesi yapılan 238 çocuğun yalnızca %34,4'ünde video-kolposkop eşliğinde yaptığımız genito-anal muayene ile benzerlik bulunmaktadır. MR çocuklar, DEHB tanısı olanlar, sığınmacı çocukları, parçalanmış aile yapısına sahip çocuklar, madde kullanım bozukluğu olanlar, eski cinsel istismar öyküsü olanlar, ailesinden fiziksel şiddet görenler, sosyoekonomik durumu düşük ve ailesinde madde kullanım bozukluğu olanlar çalışmamızda cinsel istismar açısından artmış riskle ilişkilendirilmiştir. Cinsel istismar 36 çocukta gebelikle sonuçlanmıştır. Cinsel istismarla CYBH arasında illiyet bağı kurulan 13 olgu mevcuttur. Cinsel istismar sonrası çocukların %52'sinde DSM-IV ve V tanı kriterlerini karşılayan psikopatoloji gelişmiş olup en sık görüleni TSSB'dir. Saldırganların; düşük eğitim ve sosyo-ekonomik düzeye sahip, partnersiz, madde kullanım bozukluğu olan, sıklıkla çocuğun çevresinden tanıdığı ya da kan ve kayın hısımlığı bulunan genç erkekler olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aims of this research are; to define the comprehensive socio-demographic characteristics of the children who directed our department with the allegation of sexual abuse, their families and offenders and compare them with similar studies; to emphasize the importance of videocolposcopy in genito-anal examination; to be able to show the importance of a multidisciplinary approach, especially for the effective and timely intervention of the consequences of sexual abuse on the child. Between 01.01.2010 and 31.12.2020, forensic documents and forensic medicine reports of all cases aged 0-18 years who gave written consent to physical and genito-anal examination, to photograph and image recording with colposcopy device, to collection of forensic evidence materials, were evaluated retrospectively. As a result of our study; the mean age of 1360 cases, including 1102 girls and 268 boys, was 13.3±3.6; vaginal and anal penetration are the most alleged types of abuse; only 34.4% of 238 children who underwent genito-anal examination without specifying any examination method in an external center before being examined by us had similarity with the genito-anal examination performed with video-colposcope. Children with MR and ADHD, be refugee, broken family structure, alcohol and substance use disorders, past history of sexual abuse, physical abuse in the family and low socioeconomic status were associated with an increased risk of sexual abuse in our study. Sexual abuse resulted in pregnancy in 36 children. There are 13 cases that have been associated with sexual abuse and STD. After sexual abuse, 52% of children developed psychopathology meeting DSM-IV and V diagnostic criteria, and PTSD is the most common. It was observed that the offenders were young men with low education and socio-economic status, without a partner, with alchol and substance use disorder, who were generally from the child's environment or were related by blood or in-laws.