Hemşirelerde duyarlı sevgi ve merhamet yorgunluğunun iş stresi ile ilişkisi
The relationship of responsive love and compassion fatigue with work stress in nurses
- Tez No: 816639
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BETÜL ÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Duyarlı Sevgi, Hemşire, İş Stresi, Merhamet Yorgunluğu
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
HEMŞİRELERDE DUYARLI SEVGİ VE MERHAMET YORGUNLUĞUNUN İŞ STRESİ İLE İLİŞKİSİ Fatma CAVLAZOĞLU Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hemşirelik Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Ağustos 2023 Danışman: Doç. Dr. Betül ÖZEN ÖZET Bu araştırma hemşirelerin duyarlı sevgi ve merhamet yorgunluğu düzeylerinin iş stresi ile ilişkisini belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve ilişki arayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Haziran - Kasım 2022 tarihleri arasında Kayseri il merkezinde bulunan üç kamu hastanesinde yoğunbakım üniteleri ve palyatif servislerinde çalışan 400 hemşire oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında Tanıtıcı Bilgi Formu, Duyarlı Sevgi Ölçeği, Merhamet Yorgunluğu Ölçeği ve Algılanan İş Stresi Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde IBM SPSS Statistics 24 istatistik paket programından yararlanılmıştır. Araştırmaya katılan hemşirelerin %41'i 26-30 yaş aralığında, %68.5'i kadın %50.4'ünün meslekte çalışma yılı 0-5 yıl arasında, %89,5'i yoğun bakım ünitesinde çalışıyor. Hemşirelerin Duyarlı Sevgi Ölçeği puan ortalaması 100.92±19.06 (yüksek düzey), Merhamet Yorgunluğu Ölçeği puan ortalaması 63.63±18.55 (orta düzey), Algılanan İş Stresi Ölçeği puan ortalaması 2.84 ±19.06 (D düzeyi; sağlık ve verimlik açısından en elverişli stres düzeyi) olduğu belirlenmiştir. Yaşı 31 ve üstünde olan hemşirelerin Duyarlı Sevgi Ölçeği puanlarının daha düşük ve gruplar arasındaki farkın istatistiksel olarak önemli olduğu saptanmıştır (p=0.002) Çalıştığı bölümden memnuniyet duyan hemşirelerin Algılanan İş Stresi Ölçeği puanlarının daha düşük ve gruplar arasındaki farkın istatistiksel olarak önemli olduğu belirlenmiştir (p=0.001). Duyarlı sevgi ve algılanan iş stresi düzeyleri arasında negatif yönlü düşük düzey ilişki olduğu belirlenmiştir. Duyarlı sevgi ve merhamet yorgunluğu arasında, algılanan iş stresi ile merhamet yorgunluğu arasında ilişki saptanamamıştır. Bu çalışma bulguları doğrultusunda hemşirelerin duyarlı sevgi, merhamet yorgunluğu ve iş stresi düzeyini belirlemek için daha geniş kapsamlarda ve kanıt düzeyi yüksek çalışmalar yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
THE RELATIONSHIP OF RESPONSIVE LOVE AND COMPASSION FATIGUE WITH WORK STRESS IN NURSES Fatma CAVLAZOĞLU Erciyes University, Institute of Health Sciences Department of Nursing, Master Thesis, August, 2023 Advisor: Doç. Dr. Betül ÖZEN ABSTRACT This descriptive and correlational research was conducted to determine the relationship between nurses' responsive love and compassion fatigue levels and work stress. The sample of the study consisted of 400 nurses working in intensive care units and palliative services in three public hospitals in the city center of Kayseri, Turkey from June 2022 to November 2022. Introductory Information Form, Responsive Love Scale, Compassion Fatigue Scale, and Perceived Job Stress Scale were used to collect data. IBM SPSS Statistics 24 statistical package software was utilized to examine the data. 41% of participants in the research were between the ages of 26 and 30, 68.5% of them were women 50.4% of them had a professional work experience between 0 and 5 years, 89.5% of them were working in intensive care units. Results showed that participating nurses' mean score on the Responsive Love Scale was 100.92±19.06 (high level), the Compassion Fatigue Scale was 63.63±18.55 (medium level), and the Perceived Job Stress Scale was 2.84 ±19.06 (D level; the most favorable stress level in terms of health and productivity).