Kocaeli Üniversitesi Spor Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Eğitim Fakültesi öğrencilerinin çocuk istismarı ve ihmali hakkında bilgi, tutum ve farkındalık düzeylerinin değerlendirilmesi ile eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi
Kocaeliİ University Faculty of Sports, Faculty of science and arts, Faculty of education, evaluation of the information, attitude and awareness levels of students about child abuse and negligence and identification of educational needs
- Tez No: 816723
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY MÜGE ALVUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: öğrenci, çocuk istismarı ve ihmali, bilgi, farkındalık, öğretmen aday, student, child abuse and neglect, knowledge, awareness, teacher candidate
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Çocuk istismarı ve ihmali hâlâ Türkiye'de ve dünyada önemli bir sorun olarak yer almaktadır. Araştırmamız, çocuk istismarı ve ihmali (ÇİVİ) olgularının çocuklarla fazla zaman geçirecek ve çocukların hayatlarının bir bölümünü oluşturan öğretmen adaylarının konuya ilişkin bilgi, yaklaşım ve deneyimlerini belirlemek amacı ile yapıldı. Bu tanımlayıcı tipteki araştırmaya Kocaeli Üniversitesi Spor bilimleri, Fen Edebiyat ve Eğitim Fakültelerinde eğitim alan toplam 556 öğrenci katıldı. Verilerin toplanmasında; literatür bilgileri doğrultusunda araştırmacı tarafından geliştirilen öğrencilerin tanıtıcı özelliklerinin de yer aldığı 80 soruluk bir anket kullanıldı. Veriler İstatistiksel değerlendirme IBM SPSS 20.0 (IBM Corp., Armonk, NY, USA) programı ile yapıldı. Çalışmaya toplam 556 öğretmen adayı katılmıştır. 389 katılıcı kadın (%70) 167 katılımcı erkekti (%30). 330 katılımcı Eğitim Fakültesi (%59,4), 146 katılımcı Fen Edebiyat Fakültesi (26,3) ve 80 katılımcı Spor Bilimleri Fakültesi (%59,4). Çocuk istismarı ve ihmaline yönelik bilgi düzeyi kadın öğrenciler istatistiksel olarak anlamlı olacak şekilde daha yüksek bulunmuştur. Çocuk istismarı ve ihmaline yönelik bilgi düzeyi fakülteler arasında istatistiksel olarak anlamlı şekilde fark bulundu. Katılımcıların %16'sı öğrenimleri sırasında çocuk istismarı ve ihmali konusunda eğitim almış olup çocuk istismarı ve ihmalini tanılamadaki bilgi düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı olacak şekilde, bu konuda eğitim almamış katılımcılara göre daha yüksek saptanmıştır. Katılımcıların %84,4'u gerekli düzenleme yapılması halinde çocuk istismarı ve ihmali konusunda eğitim almak istediklerini belirtmiştir. Katılımcıların %25,5'i fiziksel istismara ve %20,9 cinsel istismara uğramış olup ÇİVİ hakkında bilgi düzeyi istatiksel olacak şekilde, istismara uğramayanlara göre daha yüksek bulunmuş. Sonuç olarak; çalışmamızdaki bulguların ışığı altında öğretmen adaylarının çocuk istismarı ve ihmali konusunda yetersiz bilgi ve farkındalığa sahip olduğu görülmektedir. Eğitimin çocuk istismarı ve ihmali konusunda öğrencilerin bilgi düzeyini belirgin olarak artırdığı görülmektedir. Öğretmen adaylarına öğrenimleri esnasında verilecek eğitim ile bu konudaki bilgi ve duyarlılık düzeyleri artırılmalıdır. Öğrencilerin hayatlarında istismara uğrayıp uğramadıkları öğrenilmeli ve gerekirse psikolojik destek sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Child abuse and neglect still continue to be a problem in Turkey and all over the world. Our research was carried out in order to determine the knowledge, approaches, and experiences of pre-service teachers, who will spend a lot of time with children and form a part of children's lives, about child abuse and neglect (NAIs). A total of 556 students studying at Kocaeli University Sports Sciences, Science and Letters, and Education Faculties participated in this descriptive study. In data collection; A questionnaire consisting of 80 questions, including the introductory characteristics of the students, was used, which was developed by the researcher in line with the literature information. Data Statistical analysis was done with IBM SPSS 20.0 (IBM Corp., Armonk, NY, USA) program. A total of 556 teacher candidates participated in the study. 389 participants were female (70%) and 167 participants were male (30%). 330 participants were Faculty of Education (59.4%), 146 participants were Faculty of Arts and Sciences (26.3), and 80 participants were Faculty of Sport Sciences (59.4%). The level of knowledge about child abuse and neglect was found to be statistically significant higher in female students. A statistically significant difference was found between faculties in the level of knowledge about child abuse and neglect. 16% of the participants received training on child abuse and neglect during their education, and their level of knowledge in diagnosing child abuse and neglect was found to be statistically significantly higher than the participants who did not receive any training on this subject. 84.4% of the participants stated that they would like to receive training on child abuse and neglect if necessary arrangements were made. 25.5% of the participants were physically abused and 20.9% were sexually abused, and the level of knowledge about NAIL was statistically higher than those who were not abused. In conclusion; In light of the findings of our study, it is seen that teacher candidates have insufficient knowledge and awareness about child abuse and neglect. It is seen that education significantly increases the knowledge level of students about child abuse and neglect. With the education to be given to teacher candidates during their education, their knowledge and sensitivity levels should be increased. It should be learned whether students have been abused in their lives and psychological support should be provided if necessary.