Nuh Naci Yazgan Üniversitesi öğrencilerinin algılanan gıda okuryazarlığı ve besin alerjisi bilgi düzeyleri
Perceived food literacy and food allergy knowledge levels of Nuh Naci Yazgan University students
  1. Tez No: 816734
  2. Yazar: SÜMEYYE TAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARDA BORLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Besin alerjisi, gıda okuryazarlığı, öğrenci, Food allergy, food literacy, student
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
NUH NACİ YAZGAN ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNİN ALGILANAN GIDA OKURYAZARLIĞI VE BESİN ALERJİSİ BİLGİ DÜZEYLERİ Sümeyye TAŞ Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Halk Sağlığı Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Ağustos 2023 Danışman: Doç. Dr. Arda BORLU ÖZET Sağlıksız gıda tüketim alışkanlıkları, obezite ile diğer bulaşıcı olmayan kronik hastalıkların ve erken ölüm riskinin artışıyla ilişkilidir. Gıda okuryazarlığı, gıda ile ilgili beceri ve bilgilerde yeterlilik fikrini tanımlamaktadır. Besin alerjisi, yaygın görülen, görülme sıklığı artma eğiliminde olan, yaşamı tehdit edebilen önemli bir halk sağlığı sorunudur. Çalışmada üniversite öğrencilerinin gıda okuryazarlığı ve besin alerjisi bilgi durumlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Kesitsel, tanımlayıcı tipteki bu çalışma 658 üniversite son sınıf öğrencisi ile anket formu aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Veriler, bilgisayar ortamına aktarılmış puanlar arası ilişki için Spearman korelasyon analizi uygulanmıştır. Öğrencilerin algılanan gıda okuryazarlığı ölçek puanlarının cinsiyet, öğrenim görülen fakülte ve ekonomik durum faktörleri ile ilişkili olduğu görülmüştür. Besin alerjisi olma durumu ile kronik rahatsızlık, ilaç kullanma, besin alerjisi dışında alerjik rahatsızlık olma durumu arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Öğrencilerin BA bilgi puanları ile Algılanan Gıda Okuryazarlığı ölçek ve yiyecek hazırlama becerileri, karşı koyabilme ve direnç, sağlıklı yiyecekler için harcama, sağlıklı gıda bulundurma alt ölçek puanları arasında zayıf ilişki bulunmuştur. Üniversite öğrencilerine gıda okuryazarlığı arttırmaya yönelik eğitimlerde gıda okuryazarlığı ile ilişkili bulunan durumlar göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
PERCEIVED FOOD LITERACY AND FOOD ALLERGY KNOWLEDGE LEVELS OF NUH NACI YAZGAN UNIVERSITY STUDENTS Sümeyye TAŞ Erciyes University Institute of Health Sciences Department of Public Health Master's Thesis, August 2023 Consultant: Assoc. Dr. Arda BORLU ABSTRACT Unhealthy food consumption habits are associated with obesity and an increased risk of other non-communicable chronic diseases and premature death. Food literacy describes the idea of competence in food-related skills and information. Food allergy is an important public health problem that is common, tends to increase in incidence, and can be life-threatening. The aim of the study was to evaluate the food literacy and food allergy knowledge status of university students. This cross-sectional, descriptive type study was conducted with 658 university senior students via a questionnaire.Spearman correlation analysis was applied for the relationship between the scores, the data were transferred to a computer environment. It was found that the perceived food literacy scale scores of the students were related to gender, faculty and economic status factors. It has been found that there is a significant relationship between food allergy status and chronic discomfort, medication use, allergic Deciency other than food allergy. A weak relationship was found between students BA knowledge scores and Perceived Food Literacy scale and food preparation skills, ability to resist and resist, spending on healthy food, healthy food possession subscale scores. In the trainings aimed at increasing food literacy to university students, the situations related to food literacy should be taken into account.