Çocukluk çağı travmalarında şok indeksi, yeni travma ciddiyet skoru ve glasgow koma skorunun travma ciddiyeti ve kısa dönem mortalite üzerine etkisinin araştırılması
The effect of shock index, new trauma severity score and glasgow coma score on trauma severity and short-term mortality in childhood traumas
  1. Tez No: 816735
  2. Yazar: ÖMER KORKMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TANER ŞAHİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Glasgow Koma Skoru, Mortalite, Pediatrik Travma, Şok İndeksi, Travma Ciddiyeti, Yeni Travma Ciddiyet Skoru, Glasgow Coma Score, Mortality, Pediatric Trauma, Shock Index, Trauma Severity, New Trauma Severity Score
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÇOCUKLUK ÇAĞI TRAVMALARINDA ŞOK İNDEKSİ, YENİ TRAVMA CİDDİYET SKORU VE GLASGOW KOMA SKORUNUN TRAVMA CİDDİYETİ VE KISA DÖNEM MORTALİTE ÜZERİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI ÖZET Amaç: Bu tez çalışması ile acil servise başvuran pediatrik travma hastalarının ŞI, GKS, NISS ve rSIG değerleri hesaplanarak travma ciddiyeti, hastane içi ve hastane dışı 28 günlük kısa dönem mortalite durumu değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 01.01.2020-01.01.2022 tarihleri arasında Kayseri Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniğine travma nedeniyle başvuran 18 yaş altı hastaların dosyaları incelendi. Bulgular: Çalışmamızda hastaların yaş ortalaması 7,39±5,60 idi. Acil servisimize hastaların % 0,4' ü arrest olarak getirildi. Hastaların en sık maruz kaldığı travma mekanizması %37,2 ile düşmelerdi. En sık ekstremite yaralanması görüldü. Hastaların acil serviste ölçülen nabız ort. 93,42±16,30, SKB ort. 108,37±10,10, ŞI ort. 0,87±0,21, GKS ort. 14,61±1,73, NISS ort. 13,10±11,27 idi. Acil servisten hastaların %9'u taburcu edildi.Hastaların %90,9' una yatış verildi. Çalışmamızda kısa dönem mortalite oranı %1,5 idi. Mortalite durumu gruplarının yaşları arasında anlamlı bir farklılık olmadığı belirlenmiştir (U = 3572,50; p > ,05). Yaş değişkeni dışında kalan ölçüm sonuçları bağlamında ise; nabız (U = 1753,0; p < ,05); SKB (U = 2036,00; p < ,05); ŞI (U = 1613,50; p < ,05); GKS (U = 848,00; p < ,05) ve NISS (U = 443,00; p < ,05) ölçümleri bağlamında ölen hastalar ile sağ olanlar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu belirlenmiştir. Travma ciddiyeti grupları arasında yaş (U = 45681,50; p >,05) ve SKB (U = 44004,00; p > ,05) açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık olmadığı belirlenmiştir. Nabız (U = 21894,00; p < ,05); ŞI (U = 28174,00; p < ,05); GKS (U = 27497,00; p < ,05) ve NISS (U = 9394,00; p < ,05) ölçümleri bağlamında ise travma ciddiyeti grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu belirlenmiştir. ROC analizleri sonuçlarına göre her yaş grubunda da hem ŞI hem de rSIG'ın travma ciddiyetini kestirimine ilişkin sonuçlar anlamlı bulunmuştur (p.0). Tartışma ve Sonuç: Literatürde pediatrik travma hastalarında mortalite ve travma ciddiyetinin değerlendirilmesinde çeşitli parametrelerin kullanıldığı görülmektedir. Çalışmamız sonucunda acil serviste ŞI, GKS, NISS ve rSIG değerlerinin hastaların kısa dönem mortalitesi ve travma ciddiyetini belirlemek için kullanılabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF SHOCK INDEX, NEW TRAUMA SEVERITY SCORE AND GLASGOW COMA SCORE ON TRAUMA SEVERITY AND SHORT-TERM MORTALITY IN CHILDHOOD TRAUMAS ABSTRACT Aim: In this thesis, the severity of trauma and in-hospital and out-of-hospital short-term mortality status of paediatric trauma patients admitted to the emergency department will be evaluated by calculating ŞI, GKS and NISS. After this evaluation, it is aimed to guide the transfer of patients to appropriate trauma centres after triage, necessary evaluation and appropriate examination in trauma centres, discharge after treatment, and hospitalisation in the ward or intensive care unit during hospitalisation. Materials and Methods: In this study, the files of patients under the age of 18 who were admitted to Kayseri City Hospital Emergency Medicine Clinic for trauma between 01.01.2020-01.01.2022 were analysed. Results: The mean age of the patients in our study was 7.39±5,60 years. % 0.4 of the patients were brought to our emergency department as arrest. The most common trauma mechanism was falls with % 37.2. The most common injury was extremity injury. The mean pulse rate measured in the emergency department was 93.42±16.30, SDB mean 108.37±10.10, SI mean 0.87±0.21, GCS mean 14.61±1.73, NISS mean. 13.10±11.27. % 9 of the patients were discharged from the emergency department. % 90.9 were hospitalised. Short-term mortality rate was % 1.5 in our study. There was no significant difference between the ages of the mortality status groups (U = 3572.50; p > .05). In the context of measurement results excluding the age variable, it was determined that there was a statistically significant difference between the ex group and the survivors in the context of pulse rate (U = 1753.0; p < .05); SDB (U = 2036.00; p < .05); SI (U = 1613.50; p < .05); GCS (U = 848.00; p < .05) and NISS (U = 443.00; p < .05) measurements. There was no statistically significant difference between the trauma severity groups in terms of age (U = 45681,50; p > .05) and SDB (U = 44004,00; p > .05). It was determined that there was a statistically significant difference between the trauma severity groups in terms of pulse rate (U = 21894,00; p < .05); SI (U = 28174,00; p < .05); GCS (U = 27497,00; p < .05) and NISS (U = 9394,00; p < .05) measurements. According to the results of ROC analyses, the results regarding the prediction of trauma severity by both SI and rSIG in each age group were found significant (p.0). Discussion and Conclusion: It is seen that various parameters are used in the evaluation of mortality and trauma severity in paediatric trauma patients. As a result of our study, we see that the values of SI, GCS, NISS and rSIG can be used to determine the short-term mortality and trauma severity of the patients in the emergency department.