Halk arasında geleneksel kullanımı olan sarımsak, zerdeçal ve üzüm çekirdeği ekstrelerinin farmakope analizleri ve bu ekstrelerden elde edilen karışımın antiproliferatif etkinliğinin değerlendirilmesi
Pharmacopoeia analysis of garlic, turmeric and grape seed extracts, which are traditionally used by the people, and evaluation of the antiproliferative efficacy of the mixture obtained from these extracts
- Tez No: 816770
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİYE GÜLÇİN SALTAN İŞCAN
- Tez Türü: Eczacılıkta Uzmanlık
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Sarımsak, Zerdeçal, Üzüm çekirdeği, Farmakope, Antiproliferatif etki, Garlic, Turmeric, Grape seed, Pharmacopoeia, Antiproliferative effect
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eczacılık Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 250
Özet
ÖZET Halk Arasında Geleneksel Kullanımı Olan Sarımsak, Zerdeçal ve Üzüm Çekirdeği Ekstrelerinin Farmakope Analizleri ve Bu Ekstrelerden Elde Edilen Karışımın Antiproliferatif Etkinliğinin Değerlendirilmesi Bu tez çalışması geleneksel olarak uzun bir kullanıma sahip sarımsak tozu, zerdeçal rizomu ve üzüm çekirdeği droglarının farmakope analizini yapmak ve bu droglardan elde edilen ekstrelerin hem ayrı ayrı hem de karışım halinde antiproliferatif etkinliğini değerlendirmek için yapılmıştır. Bu bitkiler üzerinde yapılan çok sayıda çalışma önemli farmakolojik etkilere sahip olduklarını doğrulamaktadır. Zerdeçal ve sarımsak numuneleri Türk Farmakopesi 2017'de yer alan monograflarına göre analiz edilmiştir. Fakat üzüm çekirdeğinin farmakopede monografı bulunmadığı için 'Genel Ekstre Monografı'na göre analiz edilmiştir. Yapılan farmakope analizleri sonucunda sarımsak tozu numunesi ve zerdeçal rizomu numunesi farmakopeye uygun bulunmamıştır. Üzüm çekirdeği numunesinin monografı olmadığı için net bir yorum yapılamamıştır. Bu bitkilerden hazırlanan ekstrelerin ve bu ekstrelerden oluşan karışımın insan kolon kanseri hücre hattı CaCO-2 hücreleri üzerindeki antiproliferatif etkisi ve hücre canlılığı MTT testi ile değerlendirilmiştir. Sonuçlara bakıldığında en yüksek antiproliferatif etkiyi sarımsak tozu numunesi gösterirken, zerdeçal rizomu numunesi ise etkisiz kalmıştır. Üzüm çekirdeği numunesi orta derecede etki göstermiştir. Ekstreler karışım halinde verildiğinde ise birbirlerinin etkisini antagonize etmiştir. Sarımsak tozu numunesi için umut vadeden sonuçlar ortaya çıkmıştır. Zerdeçal rizomunun daha önce yapılan çalışmaların aksine antikanser etki göstermemesi yeterli miktarda kurkumin içermemesine bağlanmıştır. Sarımsak İTK analizi dışında tüm farmakope standartlarını karşılamıştır. İTK analizi açısından farmakopeye uygun bulunmaması standart eksikliği, kullanılan malzemeler veya deneysel hatalara bağlanmıştır. Bitkiler, tedavide eski çağlardan itibaren kullanılmaktadır. İnsanlar bitkilerle tedavinin tamamen güvenli olduğunu düşünmektedir. Bu yüzden miktarına dikkat etmeksizin yaygın bir şekilde kullanmaktadır. Fakat bitkilerin, bu şekilde rastgele kullanılması insan sağlığı açısından güvenli değildir. Bireyler bitkisel ilaç kullanmadan önce; mevcut hastalıkları, kullandıkları ilaçlar, gebelik, alerji açısından değerlendirilmelidir. Bitkisel ürünler Sağlık Bakanlığı denetiminde olmalı, üzerinde gerekli preklinik ve klinik çalışmalar mutlaka yapılmalıdır. Tüm bitkiler için farmakopede monograf oluşturulmalı, taşıması gereken özellikler belirtilmelidir. Bitkilerle tedavinin tamamen zararsız olduğu düşünülmemeli, standardize ürünler kullanılmalı, güvenilir yerlerden alınmalı, hekim ve eczacıya mutlaka danışılmalıdır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Pharmacopoeia Analysis of Garlic, Turmeric and Grape Seed Extracts, Which Are Traditionally Used by the People, and Evaluation of the Antiproliferative Efficacy of the Mixture Obtained from These Extracts This thesis study was conducted to analyze the pharmacopoeia of traditionally used drugs such as garlic powder, turmeric rhizome and grape seed and to evaluate the antiproliferative effectiveness of the extracts obtained from these drugs, both separately and in combination. Numerous studies on these plants confirm that they have significant pharmacological effects. Turmeric and garlic samples were analyzed according to their monographs in the Turkish Pharmacopoeia 2017. However, since there is no Pharmacopoeia monograph of grape seed, it has been analyzed according to the 'General Extract Monograph'. As a result of the pharmacopoeial analysis, the garlic powder sample and the turmeric rhizome sample were not found to be suitable for the pharmacopoeia. Since there is no monograph of the grape seed sample, a clear interpretation could not be made. The antiproliferative effect and cell viability of the extracts prepared from these plants and the mixture of these extracts on human colon cancer cell line CaCO-2 cells were evaluated by MTT test. When looking at the results, the garlic powder sample showed the highest antiproliferative effect, while the turmeric rhizome sample was ineffective. Grape seed sample showed moderate effect. When the extracts were given as a mixture, they antagonized each other's effects. Promising results emerged for the garlic powder sample. Contrary to previous studies, the fact that the turmeric rhizome did not show an anticancer effect was attributed to the lack of sufficient amount of curcumin. Garlic complies with all pharmacopoeial standards except TLC analysis. In terms of TLC analysis, the lack of compliance with the pharmacopoeia was attributed to the lack of standards, materials used or experimental errors.Plants have been used in therapy since ancient times. People think that treatment with herbs is completely safe. Therefore, it is widely used regardless of the amount. However, the random use of plants in this way is not safe for human health. Before individuals use herbal medicine; should be evaluated in terms of existing diseases, medications, pregnancy and allergies. Herbal products should be under the control of the Ministry of Health, and necessary preclinical and clinical studies should be done on them. A monograph should be created for all plants in the pharmacopoeia, and the properties they should have should be specified. It should not be thought that the treatment with herbs is completely harmless, standardized products should be used, they should be purchased from reliable places, and the physician and pharmacist should be consulted.