2021 yılında Çocuk Kardiyoloji Polikliniği'ne başvuran hastalarda telegrafi değerlendirilmesi
  1. Tez No: 816769
  2. Yazar: CANSU MÜFTÜOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İRFAN OĞUZ ŞAHİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Telekardiyografi, kardiyotorasik oran, kardiyomegali, çocuk, konjenital kalp hastalıkları, konjestif kalp yetmezliği, Telecardiography, cardiothoracic ratio, cardiomegaly, child, congenital heart diseases, congestive heart failure
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Çocuk Kardiyoloji Polikliniği'ne başvuran hastalara çekilen telekardiyografideki (TELE) kardiyotorasik oran (KTO) arasındaki farklılıkları yaş, kalp hastalığı varlığı ve çocuklarda sık görülebilen anemiden ne derece etkilendiğini saptamak ve bunların arasında bir korelasyon olup olmadığını tespit etmek amaçlandı. Gereç ve yöntem: Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Çocuk Kardiyoloji Polikliniği'ne 2021 yılında başvuran 576 hasta tarandı. Hastaların retrospektif olarak dosyaları ve bilgisayar bilgi sitemi tarandı. Olguların yaşı, cinsiyet dağılımı, TELE'lerin uygun çekilip çekilmediği, KTO değerleri, varsa ekokardiyografi raporları, varsa kardiyak kateterizasyon raporları kaydedildi. Bununla beraber yine polikliniğe başvuran hastalardan istenen tam kan sayımındaki hemoglobin, hematokrit ve ortalama eritrosit hacmi (MCV) sonuçları değerlendirildi. Bulgular: Polikliniğe başvuran 576 hastanın 86'sında bilinen kardiyak hastalık vardı. Bilinen kardiyak hastalığı olan 86 çocuk (47 erkek, 39 kız) ve bilinen kardiyak hastalığı olmayan 490 çocuk (261 erkek, 229 kız), toplam 576 hastanın %46'sı kız, %54'ü erkekti. Kız hastaların yaş ortalaması 9,05  5,32, erkek hastaların yaş ortalaması 8,56  5,47 idi. Hastalar 0-6 ay (35 çocuk), 6-24 ay (64 çocuk), 2-7 yaş (130 çocuk) ve 7-18 yaş (347 çocuk) şeklinde yaş grupları yapıldı. 0-6 aylık 35 çocuktan 8'inde, 6-24 aylık 64 çocuktan 14'ünde, 2-7 yaş 130 çocuktan 30'unda ve 7- 18 yaş 347 çocuktan 34'ünde bilinen kardiyak hastalık vardı. Yaş gruplarına göre kardiyak hastalık olan ve olmayan çocuklar arasında KTO kıyaslaması yapıldı. Kardiyak hastalığı olan ve olmayan çocuklar için ayrı ayrı kardiyomegali olan ve olmayanlarda hemoglobin, hematokrit ve MCV değerlerinin ortalamasına ve anemi olup olmaması durumuna bakıldı. İstatistiksel olarak test edildi. Sonuç: Yaş gruplarına göre kardiyak hasta olan ve olmayan çocuklar arasında KTO kıyaslaması yapıldı. Küçük bebeklerde TELE çekilmesine KTO bakılması açısından gerek yoktur. 6 aydan büyük çocuklarda kardiyomegali açısından TELE çekilmesi uygundur. Grafide kardiyomegali değerlendirebilmek için TELE'nin uygun çekilmesi gerekmektedir. Yaş gruplarına göre kıyaslama yapıldığında çocukların yaşı büyüdükçe iv TELE, uygun çekilip değerlendirilebilinir. KTO, kardiyak hastalık gösterme konusunda göz ardı edilemeyecek kadar büyük bir önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to determine to what extent the differences in cardiothoracic ratio (CTR) on telecardiography (TELE) performed in patients admitted to the Paediatric Cardiology Outpatient Clinic are affected by age, presence of heart disease and anaemia, which is common in children, and to determine whether there is a correlation between them. Material and method: A total of 576 patients admitted to the Paediatric Cardiology Outpatient Clinic, Department of Paediatrics, Ondokuz Mayıs University, Faculty of Medicine, in 2021 were screened. The files and computer information system of the patients were retrospectively reviewed. Age, gender distribution, whether TELEs were performed appropriately, CTO values, echocardiography reports, if available, and cardiac catheterisation reports, if available, were recorded. In addition, haemoglobin, haematocrit and mean erythrocyte volume (MCV) results of complete blood count were evaluated. Results: Of the 576 patients admitted to the outpatient clinic, 86 had known cardiac disease. Of the 86 children with known cardiac disease (47 boys, 39 girls) and 490 children without known cardiac disease (261 boys, 229 girls), 46% were girls and 54% were boys. The mean age of female patients was 9.05 5.32 years and the mean age of male patients was 8.56 5.47 years. Patients were divided into age groups as 0-6 months (35 children), 6-24 months (64 children), 2-7 years (130 children) and 7-18 years (347 children). 8 of 35 children aged 0-6 months, 14 of 64 children aged 6-24 months, 30 of 130 children aged 2-7 years and 34 of 347 children aged 7-18 years had known cardiac disease. CTO was compared between children with and without cardiac disease according to age groups. The mean haemoglobin, haematocrit and MCV values and the presence or absence of anaemia in children with and without cardiomegaly were examined separately for children with and without cardiac disease. It was tested statistically. Conclusion: CTO was compared between children with and without cardiac disease according to age groups. There is no need for TELE in young infants in terms of CTO. In children older than 6 months, TELE is appropriate for cardiomegaly. TELE should be performed appropriately in order to evaluate cardiomegaly on radiograph. When vi compared according to age groups, TELE can be performed and evaluated appropriately as the age of children increases. CTO is too important to be ignored in terms of showing cardiac disease.