Sanal gerçeklik gözlüğü kullanılarak yapılan senaryo tabanlı üç boyutlu videolu eğitimin hemşirelik öğrencilerinin cerrahi el yıkama ve steril giyinme becerisi üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of scenario-based three-dimensional video education utilizing virtual reality glasses on nursing students' surgical handwashing and sterile dressing skills
  1. Tez No: 816782
  2. Yazar: SONGÜL GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYLA YAVA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Sanal gerçeklik, cerrahi hastalıkları hemşireliği eğitimi, cerrahi el yıkama ve steril giyinme becerisi, senaryo tabanlı eğitim, üç boyutlu videolu eğitim, Virtual reality, surgical nursing education, surgical handwashing and sterile dressing skills, scenario-based education, three-dimensional video education
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışma, sanal gerçeklik (VR) gözlüğü kullanarak senaryo tabanlı üç boyutlu videolu eğitimin hemşirelik öğrencilerinin cerrahi el yıkama ve steril giyinme becerilerine etkisini incelemek amacıyla randomize kontrollü deneysel bir araştırmadır. Araştırmada 79 gönüllü öğrenci basit randomizasyonla üç gruba ayrıldı: VR grubu (N=27), teorik eğitim grubu (N=27) ve videolu eğitim grubu (N=25). İlk gruba sanal gerçeklik gözlüğü ile, ikinci gruba teorik eğitim yöntemi ile, üçüncü gruba ise video ile cerrahi el yıkama ve steril giyinme eğitimi verildi. Sanal gerçeklik (VR) grubuna sanal gerçeklik gözlüğü ile 3D video üç kez uygulandı. Videolu eğitim grubuna 2D video üç kez uygulandı. Teorik eğitim grubuna ise serbest çalışma zamanı tanındı. Eğitim sonrası öğrenci performansı, kendine güven ve memnuniyet değerlendirildi. Veriler Bone ve Maskenin Takılması, Cerrahi El Yıkama, Steril Önlük ve Steril Eldiven Giyinme Beceri Değerlendirme Formu, Bone ve Maskenin Takılması, Cerrahi El Yıkama, Steril Önlük ve Steril Eldiven Giyinme Bilgi Değerlendirme Formu, Teknoloji Kullanım Ölçeği, Eğitim Yöntemi Memnuniyeti Ölçüm Formu, Kendine Güven Ölçüm Formu ile toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 25.0 programı, sayı, ortalama±standart sapma, yüzde, ortanca, minimum ve maksimum değerler, F testi, Kruskal Wallis H testi kullanıldı ve ICC katsayısı hesaplandı. İstatistiksel anlamlılık için p0.05). VR destekli eğitim yöntemleri, cerrahi hastalıkları hemşireliğinde beceri edinimini desteklemek için etkili bir araç olarak dikkate alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
This study is an experimental research employing randomized controlled design to investigate the impact of scenario-based three-dimensional video education utilizing virtual reality (VR) goggles on nursing students' surgical handwashing and sterile dressing skills. A sample of 79 voluntary students was divided into three groups through simple randomization: VR group (N=27), theoretical education group (N=27), and video education group (N=25). The VR group received education using VR goggles, the theoretical group underwent traditional theoretical education, and the video group was educated through video content on surgical handwashing and sterile dressing. For the VR group, 3D videos were presented using VR goggles, while the video group experienced 2D video content. The theoretical group was allocated self-study time. Subsequent to the educational interventions, student performance, self-confidence, and satisfaction were evaluated. Data collection involved various forms assessing skills, knowledge, technology usage, method satisfaction, and self-confidence. For data analysis, the SPSS 25.0 software was employed, encompassing descriptive statistics, percentages, medians, minimum and maximum values, F-test, Kruskal Wallis H-test, and ICC coefficient calculations. A significance level of p0.05). It is noteworthy that VR-supported educational methods should be considered as an effective tool to enhance skill acquisition within the domain of surgical nursing.